7 výživových pravidiel

Vedeli ste, že kuchyňa sa v zenbudhistickej tradícii považuje za oltár domu? Vychádza sa zo skutočnosti, že k zachovaniu života človeka a k rozvoju jeho uvedomenosti sa musia obetovať životy iných, nižších bytostí. Skutočného uvedomenia je možné dosiahnuť len pri strave po všetkých stránkach kvalitnej, dobre pripravenej a doplnenej vibráciami lásky a radosti.

V Indii si praví bráhmani nikdy nenajímajú kuchára. Žena pripravujúca jedlo sa predtým vykúpe, oblečie do čistých šiat, upokojí svoju myseľ a recitáciou zvlástnych mantier sa sústredí. Pracuje radostne, jedlo nikdy neochutnáva. Hotové jedlo je vždy výsledkom harmonickej kombinácie surovín a chutí.

Jednoducho, príprava jedla je umenie a veda. Jeho kvalita môže ovplyvňovať človeka na všetkých úrovniach: jeho fyziologické funkcie, mentálny a emocionálny stav, jeho energiu a nakoniec i uvedomenie. Preto je mimoriadne dôležité čo jeme a ako to máme naservírované.
Prinášame vám 7 základných výživových pravidiel pre zdravé stravovanie podľa Ivety Papcunovej, vyznávačky zdravého životného štýlu. Mnohé zo svojich skúseností zhrnula v knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu.

Skvelé recepty pre telo aj dušu
Skvelé recepty pre telo aj dušu

7 výživových pravidiel

Pravidlo prvé
Čo najväčší podiel zdravých rastlinných produktov, čo najnižší podiel živočíšnych produktov.
Nielen z hľadiska etického, ale aj z dôvodu nadmiery živočíšnych produktov, ktoré sú jednou z hlavných príčin civilizačných chorôb sa odporúča návrat k prevažne rastlinnej potrave človeka. Dorobenie potravín rastlinného charakteru je šetrnejšie k životnému prostrediu.

Pravidlo druhé
Čo najväčší podiel zdravých prírodných potravín, čo najnižší podiel priemyselne spracovaných potravín.
Chemicky upravované, rafinované potraviny a potraviny s predĺženou trvanlivosťou sú ochudobnené o veľké percento hodnotných látok. Väčšina z nich obsahuje naviac veľa tuku, cukru, soli, konzervačných látok, farbív a iných „vylepšovadiel“. Najvhodnejšia je potrava v pôvodnom stave (obilniny, strukoviny, zelenina a pod.).

Pravidlo tretie
Zvýšenie podielu potravín v BIO kvalite, zníženie podielu potravín neznámeho pôvodu a pochybnej kvality.
Neželaná ekologická situácia a honba za ziskom je príčinou nadmernej kontaminácie potravín škodlivými látkami. Vďaka ekologickému poľnohospodárstvu sa tieto vplyvy znižujú na minimum. Cena za kvalitné biopotraviny je investíciou do vlastného zdravia.

Pravidlo štvrté
Čo najvyšší podiel šetrných tepelných úprav, čo najnižší podiel zdravie ohrozujúcich tepelných úprav.
V dôsledku nešetrných tepelných úprav a samotnou konzumáciou živočíšnych produktov dochádza k nadbytku cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Časté smaženie, fritovanie, grilovanie môže mať veľký podiel na tomto stave. Prepaľovanie tukov a reakcie v dôsledku tepelných úprav spôsobujú vznik karcinogénnych látok. Pre prevenciu chorôb tráviacich ústrojov, rakoviny a srdcových ochorení sú vhodné šetrnejšie tepelné úpravy: varenie, dusenie, blanšírovanie, pečenie a pod.

skvele2Pravidlo piate
Každodenná konzumácia surového ovocia a zeleniny, a čo najnižší podiel prázdnych kalórií.
Surové ovocie a zelenina sú ideálnou potravou pre človeka. Obsahujú množstvo rôznych ochranných látok, ktoré sú zdraviu prospešné. Ich liečivé účinky nám pomáhajú pri prevencii ochorení, naopak sladkosti, múčniky, zmrzliny a iné prázdne kalórie plné tukov a cukrov nám tieto látky odoberajú, spôsobujú ich deficit a riziko vzniku chorôb.

Pravidlo šieste
Jesť iba trikrát denne, výdatne na raňajky, ľahko na večeru a minimalizovať pojedanie čohokoľvek medzi tromi dennými jedlami.
Podľa odborných štúdií jesť trikrát denne je najvhodnejší variant pre správne trávenie, čo najefektívnejšie využitie cenných látok z potravy aj ako prevencia chorôb tráviaceho ústrojenstva. Každé jedlo vrátane ovocia alebo orieškov medzi týmito chodmi spôsobuje zastavenie trávenia. Tým sa predlžuje čas, po ktorý sa jedlo vyskytuje v žalúdku, netrávi sa správne, vznikajú tak nepriaznivé vedľajšie produkty trávenia, spôsobujúce bolesti, kŕče, páchnuci dych, nafukovanie. Najlepšou prevenciou proti nadváhe sú výdatné zdravé raňajky, obed primeraný aktivite a ľahká večera zjedená najneskôr do 18. hodiny.

Pravidlo siedme
Zaradiť pitie vody ako súčasť pitného režimu, vyhýbať sa nápojom obsahujúcim cukor, farbivá, aromatické látky, alkohol a kofeín.
Ak pijeme dostatočné množstvo vody, dochádza k očisťovaniu organizmu odplavením toxínov. Priemer je 2 – 2,5 l za deň, treba to však prispôsobiť životnému štýlu a tempu. Množstvo vody primerane zvýšime v horúcom, suchom, klimatizovanom či prašnom prostredí, alebo pri zvýšenom potení. Odporúča sa piť hodinu po jedle a nie menej, než štyridsaťpäť minút pred jedlom. Týmto spôsobom zlepšíme trávenie a vylučovanie, predídeme bolestiam hlavy a znížime únavu. Dochádza tak k termoregulácii organizmu a hladkému priebehu všetkých procesov závislých na dostatku vody. Nápoje, ktoré obsahujú cukor, alkohol, aromatické látky, farbivá, kofeín majú negatívny vplyv na zdravie, narúšajú trávenie a spôsobujú závislosti.

Viac o zdravom stravovaní v knihe Ivety Papcunovej Skvelé recepty pre telo aj dušu.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 370x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment