Acai – zázračné bobule ako studňa mladosti

Určite ste už aj vy počuli o acai (vyslovuj assai).
Hollywoodske hviezdy básnia o zázračných účinkoch týchto malých plodov a aj v Nemecku otvorili prvú acai kaviareň – malé tmavofialové tropické ovocie expandovalo.
Čo je na ňom také zaujímavé?
Plody rastú na vysokých palmách v dažďových pralesoch v Amazónii. U pôvodných obyvateľov v medicíne mali bobule tradičné miesto. Ich dejiny úspechu v západnom svete sa začali vtedy, keď ich surfisti vynašli ako prírodného dodávateľa energie na pobreží Brazílie. Vznikol tam ozajstný kult: tzv. acai na tigela, v miske servírované acai smoothie ozdobené chrumkavými müsli.

Bobule z Amazónie ako studňa mladosti

Malé palmové bobule skutočne ponúkajú samé superlatívy: Obsahujú viac antioxidantov ako každý iný plod na svete – dokonca viac ako ich známa sestra goji. Zodpovedná za to je obzvlášť vysoká koncentrácia antocyanínov. Tie sú sekundárnymi rastlinnými látkami, ktoré sú zodpovedné za tmavočervenú, skoro čiernu farbu bobúľ. Prospievajú srdcu, znižujú zápaly a hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho plody obsahujú lapače radikálov ako flavonoidy, ktoré majú podporujúco pôsobiť pri boji s rakovinou.

K tomu sa pridružuje 19 aminokyselín, bohaté minerály a vitamíny a vysoký podiel prospešných mastných kyselín ako je nenasýtená kyselina olejová. Tieto mastné kyseliny nájdeme tiež v avokáde a olivách, posilňujú srdce a pokožku.

Apropo: bobuľa acai má povesť potraviny prospešnej kráse. Silný potravinový mix má mať účinok na pokožku a mozog. Keďže bobuľa rozprúdi metabolizmus a môže brzdiť chuť do jedla, pôsobí k tomu aj ako odborník na štíhlosť. Mladistvosť, krása, postava – niet divu, že na trhu sa sčasti acai produkty uplatňujú v kapsliach ako pochybný „Fatburner“. Od toho radšej ruky preč. Je ale isté, že bobule sú malé energetické bomby, ktoré dokážu vzpružiť naše bunky.

Stiahnite si e-knihu Superpotraviny so zľavou 30%
na Rajknih.sk

acai
Poznámka na sladký dezert: ovocný pretlak z acai sa rýchlo primiešava.

Ako acai využijete

Keďže toto malé energetické ovocie má tendenciu rýchlo sa pokaziť, priamo po zbere sa dáva zamraziť. Iba tak ostanú všetky hodnotné látky zachované. To je tiež dôvod, prečo v Nemecku nie sú čerstvé bobule k dispozícii. Využite tiež šetrne spracované šťavy alebo prášok. Dôležité: dôkladne si preštudujte etikety. Ide o 100% acai kontrolovanej kvality? Načatú šťavu by sme mali vždy uskladniť v chladničke.

Obzvlášť dobré je do zdravého jedla zapracovať zmrazenú ovocnú šťavu, ktorá sa dá kúpiť na internete. Kto má rád niečo trpké, čokoládu pripomínajúca chuť bobúľ sa hodí k sladkému ovociu a dezertom, do müsli, do čerstvo vytlačených štiav alebo nealkoholických kokteilov. Ozvláštnite ním doma urobenú energetickú tyčinku alebo na studeno vymiešanú marmeládu.

„Zdravie síce nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím.“
Arthur Schopenhauer, nemecký filozof

Čo je hodnota ORAC?
Hodnota ORAC určuje antioxidačnú schopnosť prírodných potravín. ORAC znamená Oxygen Radical Absorption Capacity. Metóda merania sa vyvinula v roku 2005 v USA. Čím je hodnota ORAC vyššia, tým majú potraviny silnejšiu antioxidačnú schopnosť – teda schopnosť neutralizovať voľné radikály. Väčšina superpotravín má veľmi vysokú hodnotu ORAC. K absolútnej špičke patrí acai s 5 500 jednotkami na 100g čerstvých bobúľ. Na porovnanie 100g čučoriedok vykazuje 2 400 ORAC jednotiek. Pri sušených bobuliach alebo prášku sa hodnota mnohonásobne zvyšuje – tak môže prášok z acai obsahovať až 39 000 jednotiek ORAC. Najvyššie je prášok z moringy obsahujúci 50 000 jednotiek.

Acai miska (Acai na tigela)

acai receptSuroviny:
200g acai kaše
1 banán
100 ml jablkovej šťavy alebo vody
3 PL chrumkavých müsli

Na 2 šálky/ 5 min. príprava

POSTUP:
1. Z mrazničky vytiahneme acai kašu – predovšetkým v lete smie byť pri príprave pokojne ešte zamrazená.
Ošúpeme banán, nahrubo nakrájame, niekoľko plátkov odložíme nabok.
Spolu s približne 100 ml jablkovej šťavy alebo vody vymiešame v mixéri na kašu na vysokom stupni 30 – 40 sekúnd.
2. Zmes s konzistenciou smoothie dáme do müsli misky.
Posypeme chrumkavým müsli, podľa vôle obložíme banánovými plátkami.

Variant s domácimi bobuľami
Keď radi používate tuzemské superpotraviny, môžete nahradiť bobule acai čučoriedkami alebo zmesou z černíc a čučoriedok. Bobule umyjeme, necháme odkvapkať a pomixujeme. Namiesto chrumkavého müsli si môžeme vziať grawnolu.
Recept na chrumkavú posýpku z medu, sušeného ovocia, slnečnicových jadier, vypukaného amaranthu a vločiek z quinoy nájdete v knihe Superpotraviny.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 380x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment