Praktické tipy, ako vám vajíčka vydržia dlhšie čerstvé

Chcete si nakúpiť viac vajec naraz a obávate sa, že sa vám rýchlo pokazia? Existujú praktické tipy, ako vajíčka vydržia čerstvé oveľa dlhšie ako zvyčajne. A občas sa naozaj stane, že v obchode chýbajú vajcia, možno najmä tie, ktoré preferujete vy. V tom prípade sa vám rady odborníkov určite zídu. Niekto vraví, že ich možno zmraziť, iný radí, kde presne v chladničke sa im darí najlepšie. A vedeli ste, že v roztoku vodného skla môže vajíčko vydržať čerstvé aj rok?

Faktom zostáva, že vajíčka sú typickým produktom okamžitej, alebo rýchlej spotreby. Najchutnejšie a najbezpečnejšie sú čerstvé. No vďaka pár trikom dokážete ich trvanlivosť výrazne predĺžiť bez toho, aby stratili na kvalite. Či už sú to tradičné spôsoby, ktoré obľubovali naši predkovia, alebo modernejšie metódy. Obidve cesty zabránia tomu, aby žĺtok a bielok postupne vyschli. Aby sa do nich cez škrupinu nedostali škodlivé mikroorganizmy, lebo to býva najväčšie riziko.

 

Praktické tipy, ako vajíčka vydržia dlhšie čerstvé

Ukladanie v chladničke

Vajíčka môžeme bežne skladovať asi 28 dní, potom už uplynie čas minimálnej trvanlivosti a môžu sa kedykoľvek pokaziť. Dôležité je samozrejme, ako ich skladujete.

Viete napríklad, kde by mali byť uložené v chladničke?
Máte ich na dvierkach, lebo tam dal výrobca priehradku s priehlbinami na 10 vajíčok?
Chyba!
Mali by sme ich skladovať na najchladnejšom mieste a tým dvere chladničky určite nie sú. Tie sú de facto najteplejšie, pretože ich často otvárame. Preto ich radšej ukladajte na poličky a do zadnej časti, ideálne do spodnej časti chladničky, kde sa drží chlad, teplo stúpa vyššie.

A je podľa vás jedno, ako ich uložíte? Veď vajce ako vajce, nie?
Odborníci odporúčajú smerovať vajíčka ostrejším koncom dolu, aby bielok zostal v strede a nebol v kontakte so vzduchovým vačkom na širšom konci. To ste vedeli? 🙂

ako vajíčka vydržia dlhšie čerstvé

Ďalšie tipy

  • Vajíčka po prinesení domov nikdy neumývajte vodou, pretože by ste odstránili ochrannú vrstvu, ktorá chráni vajce pred škodlivými mikroorganizmami.
  • Tiež si všimnite, či nie je na škrupine voda, keď ich prinesiete domov (pri prechode z teplého do studeného prostredia). Takéto vlhké vajíčka radšej jemne utrite, vysušte, pretože vyzrážaná vlhkosť podporuje na povrchu vajíčka bakteriálny rast a prederavenie škrupiny.
  • Vajíčka môžete uložiť do vápenného roztoku vody, vápenného skla alebo natierať minerálnymi olejmi. Podľa Dionýza Máté z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie vám takéto „naložené“ vajcia vydržia aj rok, minimálne však niekoľko mesiacov. Vodné sklo si môžete kúpiť v hobby obchodoch (pol litra stojí asi euro).
  • Takéto vajíčka zostanú dlho čerstvé, bez nejakých rizík, no predsa len sa zmenia ich vzhľadové vlastnosti, trošku aj nutričné, no pre tepelné spracovanie sú bezchybné. Čiže ako varené, alebo do koláčov napečenie.

ako vajíčka vydržia dlhšie čerstvé?Prečítajte si tiež
Pravda a mýty o vajíčkach.

  • Niekto radí zmraziť vajíčka, no odborníci by sú v tomto prípade opatrnejší. Keďže vajcia obsahujú veľa vody, môže dôjsť v ich vnútri k rozpínaniu (čo sa bežne stáva pri zmrazení vody) a tým sa naruší škrupina. Žĺtok a bielko sa následne môžu kontaminovať mikróbmi. Únia hydinárov Slovenska preto mrazenie absolútne neodporúča, teplota vajec by mala byť nad 5 stupňov Celzia.
  • Ak vajcia kúpite v kartónovom obale, nevložte ho hneď do chladničky. Vyložte vajíčka a obal čo najskôr zahoďte. Často totiž býva znečistený veľkým množstvom škodlivým mikroorganizmov. A tie sa rýchlo môžu rozšíriť aj na ďalšie potraviny a kontaminovať ich.
  • Vajíčka by v chladničke nemali byť umiestnené v blízkosti veľmi aromatických potravín, ako sú rôzne zrejúce syry, koreniny ap. Vápenatá škrupina totiž ľahko vstrebe pachy a to nie je pre chuť vajíčka želané.
  • Ak ste nevyužili všetky žĺtky, nemusíte ich vyhadzovať. Uložte ich do vzduchotesných nádob a uskladnite v chladničke. Čím skôr, tým lepšie. Po čase sa môže žĺtok vysušiť, preto ho zalejte troškou studenej vody, ktorú pred použitím zasa odstránite.

 

Kedy je vajce čerstvé?

A na záver – ako zistíte, či je vajíčko čerstvé, ak si nie ste istí, koľko ho už máte doma?
Ponorte vajíčko do pohára s vodou a sledujte, čo urobí.
Ak vajíčko pláva na hladine, určite nie je čerstvé. Prečo? Vnútri vajíčka na širšej strane sa nachádza malá vzduchová bublina. Vajce je teda dosť ťažké a spadne na dno. Postupom času sa však táto bublina zväčšuje, staršie vajíčko stráca na hmotnosti a teda vypláva na povrch. Je už pokazené a radšej ho nejedzte!

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 381 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: