Batatové čipsy. Zdravá pochúťka k telke (fotorecept)

Aj vy mávate večer chuť na niečo malé, čo by ste si zobli pri sledovaní telky? Už vás nebaví chrúmať mrkvu? Ale nechcete žiadne nezdravé chrumky, tyčinky, či presolené čipsy? Vyskúšajte batatové čipsy, ktoré sú zdravé, urobíte si ich podľa seba a majú veľmi lahodnú sladko-slanú, či sladko-pikantnú chuť (podľa toho, čím ich posypete).
„Bataty, čiže sladké zemiaky obsahujú napríklad silný protizápalový antioxidant kvercetín a vďaka vysokému obsahu vitamínu E dokážu konkurovať orechom a semenám,“ tvrdí odborník na výživu Igor Bukovský. „Patria teda k účinným antioxidantom a ešte k tomu sú aj veľmi lahodné.“

Bataty sú červené, žlté aj biele hľuzy, ktoré majú najčastejšie bielu, žltú alebo oranžovú dužinu. Príjemná sladkastá chuť je v kombinácii so soľou alebo pikantným dipom lahôdkou.

 

Zdravé bataty

Bataty patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Obsahujú kvalitné sacharidy, asi 70% vody a len 6% cukru.
Oranžovú farbu spôsobuje vysoký obsah karotenoidov. Betakarotén v batatoch pôsobí proti vzniku niektorých druhov rakoviny (žalúdka, ale aj úst, či ďasien), pričom jeden batat dodá vášmu telu asi 180% odporúčanej dennej dávky.
Bataty majú v sebe veľký obsah železa, vitamínov A, B, C, E a vlákninu. Ich energetická hodnota je vyššia až o polovicu ako pri klasických zemiakoch. Obsahujú aj draslík, ktorý znižuje krvný tlak a pôsobí priaznivo na srdce.
Bataty ďalej obsahujú pektín (znižuje hladinu zlého cholesterolu), vitamín B6 (pomáha pri nespavosti, depresiách alebo ako prevencia mŕtvice).

bataty, čiže sladké zemiaky

Batatové čipsy

Suroviny:
2 väčšie bataty (sladké zemiaky)
2 lyžice olivového oleja
korenie, bylinky ako rozmarín, oregano ap.
soľ a korenie

POSTUP:

  • Okrájajte bataty (prípadne starostlivo dobre umyte a nemusíte okrajovať) a nastrúhajte ich na kolieska. Môžete ich aj veľmi ostrým nožom nakrájať na čo najtenšie plátky, 1 až 2 milimetre. Musia byť však naozaj tenučké.
  • Namočte kolieska batatov do horúcej vody. Sem-tam ich premiešajte, opatrne, aby sa nepolámali.

bataty nakrájajte na kolieska a namočte do horúcej vody (batatove čipsy)

  • Predhrejte si rúru na 220 stupňov. Bataty vyberte z vody a poriadne osušte. Buď na papierových servítkach alebo plátennej utierke. Potom ich pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte, aby sa celé obalili.
  • Na plech dajte papier na pečenie, aby sa bataty nelepili. Poukladajte na ne kolieska a následne môžete „ozdobovať“. Je len na vás, čo na ne dáte: či len soľ a korenie, alebo zmes byliniek, prípadne môžete dať už kúpenú zmes Americké zemiaky.

batatové kolieska potrite olivovým olejom a porozkladajte na plech, na papier na pečenie (batatové čipsy)

  • Pečte v rúre na nižšej teplote, my sme dali 120 stupňov, čo trvalo trošku dlhšie, ale nepripiekli sa. Prvý raz sledujte, ako sa bataty správajú, či nehoria, po 10-15 minútach ich môžete obrátiť, aby sa lepšie prepiekli. Celkovo sme ich piekli asi 25 minút. Ak dáte vyššiu teplotu, môžu sa upiecť skôr, ale môžu aj „zhorieť“. Záleží aj na tom, v akej vzdialenosti je plech od zdroja tepla. My sme piekli dva plechy naraz a ten vyššie, bližšie k zdroju tepla, sa prehral skôr a po okrajoch jemne prihorel.

Pokojne si k takýmto batatovým chipsom môžete urobiť aj dip. Napríklad cesnakový, pikantný, jogurtový.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: