Čerešne. Liečivé účinky, užitočné tipy a super recept

Nádherné ovocie, ktoré je symbolom leta a odborníci ho zaraďujú medzi najzdravšie potraviny na svete. Čerešne obsahujú kvercetín so silnými účinkami proti rakovine, alergiám i astme a ďalšie látky ako antokyaníny s protizápalovými vlastnosťami. Čerešne majú niektoré liečivé vlastnosti, o ktorých ste ani netušili, takže len čo máte tú možnosť, siahnite po nich. Zmierňujú napríklad aj dnu, blokujú bolesti a znižujú riziko vzniku infarktu a mŕtvice.

Pripravili sme pre vás zaujímavé, ale najmä užitočné informácie o čerešniach – o ich liečivých účinkoch, pár dobrých rád aj pre záhradkárov, tipy ako ich môžete spracovať a na záver aj skvelý recept na bleskovú makovo-tvarohovú tortu s čerešňami.

 

Čerešne liečia

Profesorka Katarína Horáková vo svojich knihách spomína čerešne ako vhodnú súčasť každej detoxikačnej kúry (pozri novinku Detoxikácia organizmu).
Aké ešte ďalšie pozitívne vplyvy na naše zdravie má konzumácia tohto krásneho ovocia?
„Čerešne sú veľmi obľúbeným ovocím medzi deťmi i dospelými. Nielenže sú veľkým zdrojom minerálnych látok, sú veľmi cenné pre svoje schopnosti odbúravať nahromadené usadeniny v organizme, sú ideálnou súčasťou každej detoxikačnej kúry.
Toto vyhľadávané ovocie, ktoré u nás dozrieva predovšetkým v mesiacoch máj až júl, obsahuje i zinok, fosfor, vápnik, draslík, horčík, železo, kremík a jód.
Pomáha postihnutým pri svalovej horúčke, podporuje imunitu a neraz sú čerešne súčasťou rôznych zoštíhľovacích diét.
Obľúbené sú najmä medzi športovcami, pretože čerešne bránia bolestiam svalov a kĺbov,“
radí Katarína Horáková.

Navyše majú čerešne protizápalové a protikŕčové účinky, sú močopudné, zrážajú horúčku a chránia srdce a cievy pred škodlivým cholesterolom. Konzumovať ich môžeme nielen čerstvé, ale aj sušené či zavárané.
Pozrite si aj článok Ovocie, ktoré lieči.

čerešne

Čerešňové tipy

  • Určite ste už počuli osvedčenú radu – zohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami poskytuje príjemné teplo a pomáha najmä deťom pri bolestiach brucha a uší.
  • Indiáni liečili kašeľ a nachladenie čajom uvareným z kôry čerešne.
  • Lahodnou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Oplatí sa vyskúšať túto netradičnú kombináciu.
  • Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štiepia a uvoľňuje sa z nich kyanovodík. Nemali by ste teda prehltnúť príliš veľké množstvo kôstok.
  • Čerešne tiež nezapíjajte množstvom vody. Môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti.
  • Čerešne tvorí viac ako 80% ich obsahu voda. Sú ideálne pri diétach, navyše účinné biologicky aktívne látky, ktoré tieto plody obsahujú dokážu neutralizovať mastné zložky potravy. Nedovolia tak tukom preniknúť cez črevnú stenu do vášho tela.
  • 7-dňová čerešňová kúra: skonzumujte každý deň ¼ kilogramu čerešní. Po týždni sa budete cítiť oveľa lepšie.  a uvidíte, že na konci týždňa sa budete cítiť omnoho lepšie.
  • Čerešne neskladujte blízko aromatických potravín, pretože ľahko prijímajú cudzie pachy.
  • Keď čerešne zbavíte stopky, vydržia o polovicu kratšie.

 

Rady pre záhradkárov

Možno nemáte záhradu a v nej čerešňu – v tom prípade odporúčame samozber čerešní: nazbierate si len tie, ktoré chcete, koľko chcete a za lepšiu cenu.

Ak ale máte čerešňový strom, isto chcete, aby dobre rodil. Veľa a kvalitne.
Záhradkársky guru Ivan Hričovský spolu s Borisom Horákom radia v ich knihe Osvedčené rady do záhrady:

„Z podpníkov pre čerešne odporúčam do našich záhrad Gisel A5, prípadne Colt, kde sa znižuje veľkosť stromu až o 60 percent. Čerešne sú väčšinou cudzoopelivé. Samoopelivé sú Stella, Lapins a Halka. Medzi najlepšie patria odrody postupne podľa dozrievania od druhej polovice júna do polovice júla. Sú to odrody Sam, Těchlovan, Vanda, Stella, Kordia, Van, Napoleon a Büttnerova.
Odrodu Sam opeľuje Van, obdobne aj odrodu Těchlovan. Odrodu Vanda a Kordia opeľuje odroda Büttnerova. Skorú odrodu Rivan opeľuje Gaštanka. Karešovu opeľuje Rivan. Gaštanku opeľuje Karešova. Ďalej je to polochrupka Burlat, ktorá opeľuje odrody Rivan a Gaštanka. Pri čerešniach sa vyskytuje aj inkompatibilita – vzájomná neznášanlivosť pri opelení a oplodnení.
Medzi sebou sa napríklad neopeľujú odrody Granát a Kordia. Neskoro kvitnúce čerešne sa opeľujú aj so skoro kvitnúcimi višňami.“

Čiže vždy myslite na to, aký druh čerešne máte a či sú „kompatibilné“.

torta s čerešňami

Blesková makovo-tvarohová torta s čerešňami

A na záver jeden skvelý recept na čerešňovú tortu od našich kamošov z Fitshakera. Táto torta je navyše zdravá, jeden kus má asi 264 kcal a 14 gramov tukov. Pripravíte ju do polhodinky.

Na prípravu potrebujeme…

NA KORPUS:

  • 1 šálku datlí (namočené vo vode aspoň na 2 hodiny)
  • 1 šálku pomletého maku
  • ½ šálky ovsených vločiek (v prípade bezlepkovej verzie je možné použiť aj oriešky)
  • trošku javorového sirupu alebo medu (podľa chuti)

NA KRÉM:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • cca 100 g jahôd či malín
  • trošku javorového sirupu alebo medu (podľa chuti)
  • čerešne

 

POSTUP:

  1. Datle zmixujeme, pridáme mak a vločky, prípadne trošku sirupu. Ak sa vám zdá hmota málo lepivá, pridajte trochu vody, v ktorej sa močili datle.
  2. Hmotu dobre natlačíme do tortovej formy a vložíme do chladničky.
  3. Tvaroh vymiešame s mascarpone. Dosladíme podľa chuti a pridáme nakrájané ovocie.
  4. Krém natrieme na korpus, posypeme makom a necháme stuhnúť v chladničke (ideálne aspoň cez noc).
  5. Pred podávaním poukladáme navrch čerešne a môžeme vychutnávať.

Podobné super recepty nájdete v knižke Z fitka do kuchyne špeciál.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 839x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: