Chren. Liečivé účinky, spôsoby využitia a pestovanie

Niekto ho miluje a raz za čas si ho proste musí dopriať – či už čistý nastrúhaný chren alebo zmiešaný s nastrúhaným jablkom. Chren sa zvykne nazývať aj ako bylina mladosti, český ženšen, morská, konská alebo mužská reďkev či chren. Je to neskutočný zdroj vitamínov a antibiotickým, antibakteriálnym prostriedkom.
Nižšie sa dozviete, v čom všetkom nám chren pomáha a hlavne, ako si z neho môžete urobiť chrenovú placku, tinktúru, obklad, ale tiež chrenové víno, ktoré je skvelé v chrípkovej sezóne. Tiež poradíme, ako si vypestovať pekný rovný a aromatický chren.

My sa teda zameriame na liečivé účinky chrenu, ale pokojne si z neho môžete urobiť výbornú nátierku (tvaroh, bryndza, smotana, nastrúhaný chren, soľ a pažítka). Alebo si ho naložte na horšie časy (zmiešate prevarenú vodu s olejom, pridáte soľ, cukor a postrúhaný chren). Skvelá je chrenová omáčka – nastrúhaný chren zmiešate so šľahačkovou smotanou, pridáte soľ, pár kvapiek octu a maslo. Mňam.

Mimochodom, vedeli ste, že z pohľadu výživy sa chrenom zaoberal už rímsky vojvodca a štátnik Marcus Porcius Cato Censorius, nazývaný Cato Starší. A to v roku asi 140 p. n. l.! Už vtedy mali ľudia chren vo veľkej úcte a jedna pompejská nástenná maľba potvrdzuje dokonca jeho obľubu medzi patricijskými vrstvami. Chren si cenili aj moreplavci na celom svete, pretože ich okrem kyslej kapusty a cibule ochraňoval pred skorbutom.

„U nás sa rozšíril na konci prvého tisícročia, a preto sa mu tiež niekedy hovorí bylina starých Slovanov,“ vysvetľujú vo svojej knihe Svet prírodných antibiotík Jiří Kuchař a Josef Jonáš. „Koreň chrenu hral oddávna významnú úlohu v ľudovej mágii pre svoju podobnosť s ľudskou postavou. Chrenový amulet mal liečivú silu a dedinské deti vo Švajčiarsku nosili náhrdelník z plátkov chrenového koreňa. Po celej Európe sa verilo tomu, že kto si vloží plátok surového chrenu do vrecka na peniaze, nebude ho mať nikdy prázdne.“

 

Liečivý chren

Zbiera sa koreň. o ktorom sa právom hovorí, že je to vitamínová bomba, najmä vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C. Ďalej sú v ňom obsiahnuté éterické oleje a horčičné silice, gáfrový olej, allicín, z minerálov železo, horčík, draslík, vápnik a fosfor, flavonoid kvercetín…a takto by sme mohli pokračovať ešte dlho.
Pretože sa uvoľňuje pri rozrušení pletív a myrozinových buniek, odporúčajú liečitelia užívať chren najmä čerstvo nastrúhaný. Japonský strúhaný chren wasabi z druhu Wasabia japonica je nevyhnutný antiparazitný protijed pri konzumácii surových rýb.

Chren je vynikajúcim doplnkom k mäsu, pretože zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a normalizuje zloženie črevnej mikroflóry. Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek.
Stimuluje vylučovanie žlče, činnosť pečene a pankreasu a trávenie. Pomáha pri nechutenstve a podporuje prekrvovanie, rozrieďuje väzký hlien a mierni dráždenie na kašeľ.

ako sa neprejesť Miloš BubánPrečítajte si tiež
Veľký prehľad potravín. Ktoré jesť koľkokrát týždenne?

Chren je silný antibiotický a antibakteriálny prostriedok so známym efektom čistenia krvi, pomáha pri bolestivej menštruácii, pri reumatických, neuralgických bolestiach a bolestiach pri dne, rovnako pri prechladnutí, chrípke a kataroch horných dýchacích ciest.
Med s chrenom sa osvedčuje pri astmatických problémoch, pri kašli a prechladnutí, pretože vďaka antiseptickému účinku a vysokému obsahu vitamínu C zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám horných ciest dýchacích.

Celkovo síce posilňuje imunitu, ale pri jeho konzumácii bolo pozorovaných niekoľko kontraindikácií.
Neodporúča sa používať ho pri hnačke a pri chronických problémoch s močovým mechúrom a obličkami, pretože veľké množstvá môžu vyvolať krvácanie obličiek. Nehodí sa príliš ani pre pacientov so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi alebo so zlou funkciou štítnej žľazy.

 

Pripravte si z chrenu…

chren Chrenový med sa pripraví z polievkovej lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu, ktorý sa zmieša s tromi polievkovými lyžicami medu. Niekoľkokrát denne sa užíva jedna čajová lyžička.

chren Chrenovú placku odporúčal páter František Ferda pri zápale pľúc a pri rekonvalescencii. Pripraví sa z 200 gramov surových zemiakov, z ktorých sa vytlačí voda a potom sa premiešajú s tromi lyžicami čerstvo nastrúhaného chrenu. Placka sa priloží na dvadsať minút na ľavú stranu pľúc a rovnako dlho na pravú. Miesto sa predtým odporúča namastiť sadlom a placku prikladať cez gázu. Procedúra sa podľa pátera Ferdu má opakovať každý nepárny deň, najdlhšie počas dvoch týždňov.
Jej účelom je lokálne prekrvenie a zlepšenie krvného obehu. Rovnaká procedúra sa môže aplikovať na reumatické končatiny a kolená.

chren Silný chrenový obklad pripravíte nasledovne: kúsok koreňa dlhý päť centimetrov sa nastrúha najemno a zmieša s trochou vody na hladkú, ľahko roztierateľnú kašu. Tá sa potom v tenkej vrstve natrie na kus bavlnenej látky a priloží na potrebné miesto. Aplikácia by nemala prekročiť päť minút.

chren Chrenové víno na rýchle použitie počas chrípkového obdobia sa pripraví z litra prírodného červeného vína, do ktorého sa do pätiny výšky fľaše nasype čerstvo nastrúhaný chren. Po desaťdňovej macerácii sa víno zleje a užíva sa trikrát denne jedna čajová lyžička, pretože je veľmi silné. Môže sa užívať preventívne celý mesiac.

chren Chrenová tinktúra sa pripraví z malého koreňa chrenu, ktorý sa najemno nastrúha a vloží do pohára. Zaleje sa päťdesiatsedempercentným liehom, aby bol chren úplne ponorený. Potom sa nechá dve hodiny stáť, precedí sa cez bavlnenú látku a zmieša sa s rovnakým množstvom vody.

chren Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin odporúča vo svojej praxi proti ustupovaniu ďasien pri paradontóze žuť kúsok chrenu alebo ho jesť čerstvo nastrúhaný.

chren pestovanie

Ako vypestovať úžasný chren?

Chren je mohutná rastlina z čeľade kapustovitých. Pochádza zrejme z juhovýchodnej Európy, kde bola odporúčaná na miernenie pohlavných vášní a zbystrenie rozumu. Možno je ale latinské meno chrenu Armoracia galského pôvodu a v preklade označuje rastlinu, ktorá miluje blízkosť mora (ar = blízko, more = more, rich = kraj).

Určite si chcete vypestovať pekný rovný chren so silnou arómou a chuťou.
Vysádzajte bočné korene hrubé do dvoch centimetrov, ktoré sú dlhé vyše 20 cm. Mladé korene nechajte v mieste rezu dobre zaschnúť a zasaďte ich do hlinitopiesočnatej pôdy. Musí byť bohatá na živiny, tak prihoďte aj vlastný kompost.

Korene saďte do hĺbky asi 15 centimetrov a šikmo pod uhlom asi 40 stupňov. Vrchný koniec s miestom rezu musí trčať pár centimetrov nad zemou. Pôdu pritlačte a dobre zalejte.
Sadíte cca v máji, v polovici júna odhrňte zeminu okolo koreňov a odrežte všetky bočné výhonky. Potom koreň opäť prihrňte.
Chren má rád slnečné stanovisko alebo polotieň. Zbierame ho na jeseň, keď rastline hnednú listy. Silné korene spotrebujte, tenšie môžete na jar opäť vysadiť. Skladujte ho v pivnici uložený v piesku podobne ako mrkvu.

Foto: Wikimedia, Pixabay, 750g.com

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 559x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: