Ako cukor vplýva na našu povahu a správanie?

O cukre sa už toho popísalo veľa. Najčastejšie, že je to jed a závislosť na ňom sa vyrovná iným závislostiam, ako je alkohol, či nikotín. Čo ste však možno nevedeli, cukor vplýva na našu povahu. Naozaj ovplyvňuje naše správanie. To ako konáme a ako reagujeme na ľudí, prípadne záťažové situácie. Ako kedysi povedal Ralf Emerson, „ak chceme vytvoriť príjemnú atmosféru, nespoliehame sa na svoj dôvtip a radšej kúpime zmrzlinu.“ Všimli ste si to? Príde k vám návšteva a ako prvé vyťahujete koláče, zákusky, drobné sladkosti, aby „nám bolo príjemne“.

Malá cesta do histórie, z ktorej sa môžeme poučiť. Predovšetkým v stredoveku boli sladké maškrty obľúbené, pretože bolo odpozorované, že ich pravidelná konzumácia posilňuje tie rysy správania sa, ktoré si vtedajší muži u žien cenili: ľahkovážnosť, ľahkovernosť, zhovorčivosť, intrigánstvo a klamlivosť. Ale tiež aj nehu, jemnosť a emocionálne vzplanutie.
U mužov naopak bol cenená tvrdosť, neústupnosť, odolnosť, odvaha, bojovnosť až agresivita. Preto muži preferovali jedenie mäsa, obilia, soli a ostrých korení. Dnes už také vyhranené stravovacie vzorce neexistujú a muži i ženy sa predháňajú v konzumácii sladkého rovnako ako biftekov.

 

Cukor vplýva na povahu

Je to naozaj tak? pýtate sa. Veď povaha je súbor emocionálnych reakcií, správania, spôsob riešení konfliktných situácií, čo s cukrom nemá príliš veľa spoločného. Povaha charakterizuje každého človeka a je veľmi neľahké vzhľadom na jej individuálnosť uskutočniť akýkoľvek výskum, ako by sa vyvíjala naša povaha, keby… Môžeme sa však poučiť z histórie, tvrdia dvaja skúsení českí odborníci.

„Sme presvedčení, že na povahu majú významný vplyv aj výživové faktory. Do ľudskej povahy sa premieta miera úzkosti a agresivity, sila fóbií, neodvrátiteľnosť nutkavého správania sa, stabilita emócií atď. Je isté, že u jedincov, ktorí majú problém zvaný „nadmerné množstvo cukru“, sú všetky tieto prejavy zosilnené,“ píšu v knihe Zdravie v ohrození Jiří Kuchař a Josef Jonáš. Práve doktor Jonáš je kapacitou v českej medicíne a má desiatky rokov praxe.
Podľa nich striedmym jedením cukru nevzniká úzkosť ani nepokoj, dokonca ani depresie.

cukor vplýva na povahu a správanie

„Jednoduchší“ jedáci biftekov

V Spojených štátoch v oblasti Stredozápadu žijú ľudia, ktorých ostatní Američania prezývajú jedáci biftekov, teda rednecks, doslova červené krky. Práve ich mohutné, červené šije sú výsledkom konzumácie veľkého množstva mäsa oproti zjemneným Kalifornčanom. Konzumácia mäsa je potom spájaná s istou jednoduchosťou mysle a s konštitúciou, ktorá je vyjadrená práve výrazom red neck.

Rímski vojaci na svojich dlhých púťach po Európe nosili v torbe pražené obilie a ovos bol hlavnou súčasťou ich stravy. Pokiaľ niekde zohnali mäso, bolo dobre. Pred bitkou dostávali špeciálne prídely mäsa, aby sa zvýšila ich agresivita.
Naopak agresívny Adolf Hitler bol dobrovoľne vegetariánom, pravdepodobne preto, že aj jemu bola vysoká agresivita nepríjemná. Zaháňal ju preto konzumáciou rastlinnej stravy.

 

Magická päťka

V čínskej kuchyni kuchári vedia, že v jedle, ak má byť harmonické, sa musí nachádzať päť vôní, päť farieb a päť chutí.
Číslo päť znamená harmóniu a harmonické jedlo vytvára harmonického človeka. Ak bude prevažovať jedna chuť či jedna vôňa alebo jedna farba, dôjde k disharmónii, ktorá sa prejaví na psychike dotyčného jedáka. Čínsky kuchár teda svojím umením vytváral človeka, psychika ktorého bola príjemná, harmonická, nekonfliktná.

Ak to preháňame s cukrom, ktorý je dnes prakticky vo všetkom, a pridávame si ďalšie kúsky čokolády, keksíkov a zákuskov, má to priamy vplyv na naše správanie, prežívanie rôznych situácií. A tiež na našu harmóniu, súlad tela s dušou.

cukor vplýva na povahuPrečítajte si tiež
Kde všade nájdete cukor, rafinovaný jed?

Sme to, čo jeme

Všimli ste si, že bylinožravce sú pokojné zvieratá, mäsožravce sú rýchle, prudké a agresívne?
Kôň dostáva väčšiu dávku ovsa, keď pracuje. Keď nepracuje, jeho prídel ovsa sa musí znižovať, aby nebol príliš bujný a temperamentný.
Makrobiotická strava dbá o to, aby princípy jin a jang boli vyvážené a čo najviac sa blížili stredu.

Špekulanti môžu tvrdiť, že vyvážiť by sme ju mohli teoreticky tiež tak, že budeme jesť stravu s výrazným jangovým princípom, napríklad nasolené mäso, a budeme ju kombinovať s výrazným princípom jin, teda s cukrom. Mali by sme tým dosiahnuť akési spriemerovanie. „Skutočnosť je však taká, že dosiahneme len rozkmitanie psychiky, ktorá bude kmitať medzi pólmi jin a jang, a bude sa to prejavovať aj na našom správaní. Makrobiotika veľmi verí na ovplyvnenie ľudskej psychiky a všetkých telesných a duševných pochodov stravou, ostatne v duchu hesla Sme to, čo jeme,“ dodávajú odborníci v knihe Zdravie v ohrození.

Konzumácia obrovského množstva cukru, alkoholu a drog kombinovaná so smaženými steakami a so stresom vytvára v človeku nepokoj a duševnú nevyrovnanosť. Na jednej strane zmäkčilosť a úzkosť, na druhej strane zákernosť, tvrdosť a bezcitnosť.
Nikto súdny a vzdelaný asi nebude pochybovať o tom, že strava ovplyvňuje našu psychiku – a snáď najviac zo všetkého rafinovaný cukor ako bezpochyby mimoriadne extrémna potravina.

 

Ešte o povahe

Našu povahu ovplyvňuje množstvo faktorov, a to predovšetkým dedičných, aj keď v podstate nie je známy spôsob dedičnosti povahových rysov. Tiež je isté, že sa dedičnosť neprenáša len z rodičov na potomkov, ale každý zo života vieme, že sa do dedičnosti premietajú aj starí rodičia. Ďalej je každá povaha zmesou dvoch jedincov. Namiešanie kokteilu z päťdesiatich génov po matke a rovnakého dielu po otcovi je vždy veľmi variabilné a dopredu nemožno usudzovať, ako bude v tomto smere vývoj jedinca pokračovať.

Osobnosť človeka dozrieva veľmi dlho a o zrelej osobnosti sa dá hovoriť obvykle až vo veku nad 30 rokov. Povahu však ovplyvňuje aj výchova, napodobňovanie okolia a napokon aj naše stravovacie návyky.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 441x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: