Desiata a olovrant. Sú pre nás dôležité?

Keď si plánujete jedálny lístok, myslíte najmä na raňajky, obed a večeru. A kde je desiata a olovrant? Áno, často zabúdame, že najväčšia zrada sa môže skrývať v desiatej!
Pre niektorých ľudí je desiata osvedčeným prostriedkom na zabránenie popoludňajšej kríze a hladovaniu. Iní, tí obézni, sa desiatej veľmi obávajú. Ich obava vychádza z toho, že zjedia viac ako majú. Dá sa tomu zabrániť pripravenou alebo aspoň premyslenou desiatou.
Ako je pre nás dôležitá desiata a olovrant?

 

Desiata a olovrant sú základ

Častejšie jedlá nielen posilňujú našu výkonnosť, ale prispievajú aj k zdraviu. Človek, ktorý dopĺňa svoj jedálny lístok o desiate, ľahšie a rýchlejšie odbúra problémy s nadváhou.
Ak si pripravíte výdatné raňajky, možno sa zaobídete bez predpoludňajšej desiatej, ale určite ju nevynechávajte vtedy, ak vstávate veľmi skoro a do obeda sú ešte viac ako štyri hodiny.
Na predpoludňajšiu desiatu je vhodné konzumovať sezónne čerstvé ovocie a zeleninu, v zime vyskúšajte napríklad mrkvový šalát s hrozienkami alebo orechmi, výnimočne tropické plody – pomaranč, mandarínku, banán, grep…
Ovocie alebo zelenina obsahujú okrem cenných látok vlákninu. Vláknina viaže vodu, mastné kyseliny, žlčové kyseliny a ich metabolity, ktoré môžu podporne pôsobiť pri vzniku a rozvoji rakoviny, najmä hrubého čreva.

raňajky
Chutné raňajky sú základom skvelého dňa!

Zvyknete mať chuť na sladké?

Ak si chcete zamaškrtiť, je to najvhodnejší čas. Telo teraz najlepšie strávi sladkosti bez toho, aby ste priberali. „Zabudnite na čokoládové tyčinky a podobné sladkosti, ktoré dodávajú telu len minimum živín, ale veľké množstvo cukru, tuku a spravidla aj množstvo škodlivých chemických prímesí,“ radí česká autorka vyše 90 kníh o zdravom stravovaní a správnom životnom štýle Jarmila Mandžuková.

Pre vaše zdravie je nevyhnutné maškrtiť zdravé sladkosti, podľa možnosti bez cukru a s obsahom vlákniny. Podmienkou predpoludňajšieho maškrtenia sú však nesladké alebo neutrálne raňajky – celozrnné pečivo alebo krajec chleba či plátok knäckebrotu so syrom gervais, cottage, lučina alebo s uvareným vajcom, tvarohovou či inou nátierkou, biely jogurt s orechmi a mletou škoricou a podobne.

 

Nevynechávajte olovrant

Olovrant však v nijakom prípade nevynechávajte, pretože vaše telo ho nevyhnutne potrebuje. Začína mu totiž chýbať energia a do večere je od obeda ešte ďaleko. V popoludňajších hodinách začína klesať hladina stresového hormónu kortizolu a aj hladina krvného cukru. Môžete sa cítiť unavení a bez energie.

Olovrant dodá telu energiu potrebnú na zvyšnú časť dňa, zabráni výkyvom hladiny krvného cukru a pripraví cestu k ľahkej večeri, skrotí večerné vyjedanie chladničky, s čím súvisí aj kvalitný spánok.

Základ olovrantu by podľa Jarmily Mandžukovej (a jej knihy Stravovanie podľa biorytmov) mali tvoriť sacharidy s nižším glykemickým indexom, kombinované s vyšším obsahom vlákniny. Ak chcete mať istotu, že vás do večere nebude prenasledovať hlad alebo chuť „na niečo“, doplňte ho bielkovinou. Ak vás však popoludní čaká náročnejšia fyzická aktivita, dajte prednosť sacharidom, prípadne si aj po tréningu dožičte niečo malé, pretože telo sa potrebuje zregenerovať.

olovrant
Desiata a olovrant – takáto lahôdka je vhodná aj-aj.

Aké je najlepšie olovrantové menu?

Určite si pochutnáte na čerstvom ovocí s plátkom ryžového chleba, vhodný je aj biely jogurt s čerstvým alebo sušeným ovocím. V chladných zimných mesiacoch je najvhodnejší biely jogurt doplnený medom a vlašskými orechmi, prípadne škoricou.

Určite s chuťou zjete aj mäkký tvaroh s čerstvým ovocím alebo orechmi, osviežujúci je domáci puding pripravený z mlieka a kukuričného škrobu maizeny.

„Z môjho detstva pochádza jednoduchý recept na domáci termix,“ radí Jarmila Mandžuková. „Z mlieka a škrobovej múčky uvaríme hustejší puding, ktorý ešte teplý vyšľaháme s mäkkým tvarohom. Necháme vychladnúť a ochutíme podľa fantázie ovocím, medom, kakaom, mletou škoricou, džemom… Tento termix je určite lacnejší a zdravší ako ten kupovaný!“

Energiu dodá a aj osvieži pohár čerstvej ovocnej alebo zeleninovej šťavy, malá miska ryže alebo pohánky s ovocím, müsli či proteínová tyčinka.
Ak nemáte radi sladký olovrant, alternatívou je celozrnná žemľa, krajec žitného chleba alebo knäckebrot s plátkom syra či kvalitnej šunky, potretý tvarohovou, prípadne inou nátierkou alebo čerstvým tvarohovým syrom (cottage, žervé, lučina…).

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 770 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment