Domáce vafle s ovocím, čokoládou a šľahačkou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čo by ste povedali na sladký začiatok víkendu: v sobotu ráno vstanete, pripravíte cesto na vafle, nachystáte ovocie, šľahačku…za takéto raňajky vás bude milovať celá rodina. U nás sa takéto sladké raňajky stali rituálom, kedy sa všetci stretneme pri stole, vychutnávame, diskutujeme a je nám úžasne. Vyskúšajte náš recept na domáce vafle potreté nutelou, s čerstvým ovocím a šľahačkou. Verte, že si ich zamilujete.

Mimochodom, pravé belgické vafle pochádzajú z mesta Liege a z Bruselu. No mnoho ľudí má aj mnoho receptov – zdravšie so špaldovou múkou, kváskové vafle, dokonca aj slané vafle. Je len na vás, čomu dáte prednosť. Napríklad spomínané bruselské vafle sú z kysnutého cesta s chrumkavými okrajmi, posypané cukrom, prípadne s čokoládou a šľahačkou. Vafle z Liege sa robia z hustého kysnutého cesta, do ktorého sa pred samotnou prípravou pridajú cukrové perly. Tie vo vaflovači účinkom tepla skaramelizujú a vytvoria tak ešte chrumkavejšiu lahôdku.

Naše domáce vafle sú klasikou, pričom recept sme vylepšovali, dopĺňali, prispôsobovali. Takže ak máte chuť na raňajkovú bombu, poďme na to.

 

Domáce vafle s ovocím, čokoládou a šľahačkou

Suroviny:

  • pol lyžičky soli
  • 350 g hladkej múky
  • 6 vajec
  • 7 lyžíc oleja
  • 3 dcl mlieka
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • prášok do pečiva
  • sladká smotana

Pozrite si ďalšie naše RECEPTY.banánová torta

POSTUP:

1. Vymiešajte suché prísady, čiže hladkú múku (môžete dať polovicu hladkej a polovicu špaldovej múky), soľ, prášok do pečiva, cukor (my dávame niekedy vanilkový cukor). Namiesto prášku do pečiva môžete dať droždie – rozpusťte ho vo vlažnom mlieku (určite nie v horúcom, aby sa droždie neznehodnotilo).

2. Potom do zmesi pridajte zohriate mlieko a olej (ten môžete vynechať, ale musíte potom potrieť vaflovač nejakým tukom, prípadne postriekať olejovým sprejom). Následne vmiešajte žĺtka z vajíčok.

domáce vafle recept

3. V samostatnej nádobe vymiešajte z bielkov tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do zmesi. Odložte nabok a nechajte odpočívať tak 15-20 minút.

4. Zatiaľ si nakrájajte ovocie. Môžete dať čokoľvek podľa chuti, nám sa osvedčila kombinácia banán, jablko, nejaký citrus ako pomaranč, mandarinka, kivi. Pokojne dajte drobné ovocie ako ríbezle, maliny, môžu byť jahody…jednoducho ovocie, aké máte radi.

5. V nádobke ušľahajte zo sladkej smotany šľahačku a odložte do chladničky. Pripravte si nutelu.

domáce vafle recept

6. Zahrejte vaflovač, nalejte naň dostatok cesta, priklopte a nechajte piecť zhruba 3 minúty. Záleží od typu vaflovača. Vafle musia byť upečené do zlatista, chrumkavé, nadýchané. Potom potrite nutelou, posypte ovocím a na vrch ozdobte šľahačkou.  Dobrú chuť 🙂

Náš tip: Aby ste mohli jesť vafle s ostatnými, nahrejte si v rúre tanier, na ktorý budete dávať hotové vafle, kým neupečiete všetky. Ak vám nejaké zostanú, vložte ich v sáčku do chladničky alebo zmrazte. Neskôr ich stačí vložiť do toastovaču alebo rúry, prihriať a rozpiecť.
Ak máte radi vafle, palacinky a podobne dobroty, existuje množstvo receptov. Napríklad v knihe 1 cesto, 100 palaciniek, lievancov a vaflí nájdete skvelé recepty. Máte jedno základné cesto a z neho veľa zaujímavých variácií.


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.