Hrozienka. 10 tipov, ako prospievajú vášmu zdraviu

Však máte aj vy doma nejaké tie sušené hrozienka? Asi ich najčastejšie dávate do koláčov alebo na raňajkové müsli. No dopriať si každý deň zopár hrozienok môže mať pozitívne účinky na vaše zdravie, čo by ste možno netušili. Výskumy uskutočnené v mnohých krajinách zistili, že sušené hrozienka sú veľmi prospešné na znižovanie krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Okrem toho podporujú dobré trávenie a zdravú krvotvorbu.

Do výskumu v Hopkinsovom lekárskom inštitúte v Baltimore zapojili 80 ľudí. Jednej skupine dopĺňali do stravy draslík, druhej skupine tento doplnok stravy nepodávali. Respondentom s podávaným draslíkom sa krvný tlak znížil o 7 bodov v porovnaní s tými, ktorým sa draslík nepodával. Sušené hrozienka obsahujú aj vysoké množstvo vlákniny a ďalších látok.

 

Hrozienka ako maškrta

Hrozienka patria medzi najzdravšie drobné maškrty na svete. Siahnite po nich radšej ako po cukríkoch, keksoch, či čokoláde.

  • Na univerzite v Los Altos v Kalifornii zistili, že u pacientov s vysokou hladinou „zlého“ LDL cholesterolu, ktorí zjedli 90 g sušených hrozienok denne, sa  po mesiaci znížila hladina cholesterolu o 15 %.
  • Pokusy na myšiach na Lekárskej fakulte Cornellovej univerzity ukázali, že hrozienka z odrody Katechinos zmenšili nádory v tráviacej sústave myší až o 70 %. Ďalšie štúdie dokázali, že vláknina a kyselina vínna v sušených hrozienkach pozitívne pôsobia na stav hrubého čreva. Profesor Gin Spiler z Vedeckého centra v Los Altos povedal: „Zistili sme významnú súvislosť medzi konzumáciou hrozienok a zmenou niektorých faktorov vedúcich k vzniku rakoviny hrubého čreva.“

odhaľte, čo telu chýbaPrečítajte si tiež
Odhaľte, čo vášmu telu chýba.

Krv, zrak aj zuby a koža

  • Významný je aj obsah železa v hrozienkach. Pomáha pri tvorbe hemoglobínu v červených krvinkách, ktorého hlavnou úlohou je prenos kyslíka. Dostatočný príjem železa  je osobitne dôležitý u ľudí trpiacich anémiou a u žien v tehotenstve a počas menštruácie. Pravidelná konzumácia môže urýchliť zrážanlivosť krvi pri hojení rán.
  • Hoci hrozienka ako také sú zdrojom cukrov, zároveň obsahujú kyselinu oleanolovú, ktorá chráni zuby pred vytvorením zubného kazu, rýchlym rozvojom baktérií, ktoré sú príčinou zápalu ďasien či perorálnych problémov.
  • Hrozienka zlepšujú zrak. Tým, že majú antioxidačné účinky, zabraňujú pôsobeniu voľných radikálov nielen na pokožku, ale aj na naše oči. Tým znižujete aj riziko degenerácie a šedého zákalu. Obsahujú aj vitamín A, A-karotenoid a beta karotén.
  • V hrozienkach nájdete resveratrol, čiže silný antioxidant, ktorý môže spomaliť starnutie pleti. Vďaka tomuto drobnému ovociu bude vaša koža žiarivá a krásna.

hrozienka

RECEPT – hrozienka proti opuchom

Možno ste už tento recept niekde začuli – je dosť starý, využívali ho už naši prastarí rodičia. Hrozienka proti bolestiam kĺbov, artróze aj opuchom. Zaobstarajte si svetlé, zlaté hrozienka a postupujte takto:

  1. Svetlé hrozienka nasypte do nádoby a zalejte ginom tak, aby ich hladina prekrývala asi o centimeter.
  2. Nádobku zakryte servítkou alebo utierkou, aby sa alkohol zbytočne neodparoval.
  3. Hrozienka nechajte odležať asi 2 týždne.
  4. Potom ich presypte do menšej fľaštičky a uložte do chladu a tmy.
  5. Denne užívajte asi 10 hrozienok, ktoré vám tak uľavia od bolestí kĺbov a zmiernia opuchy.

 

Všetko s mierou

  • Hrozienka v sebe skrývajú silu, ktorá vám pomôže pri športe alebo ak chcete dodať telu energiu po namáhavom výkone.
  • Ako viete, sušené ovocie vo všeobecnosti obsahuje veľa cukru, takže to nepreháňajte ani s hrozienkami. Hrozienka sú teda vhodným riešením pre tých, ktorí chcú pribrať. Sú bohaté na glukózu a fruktózu. Pridajú vám na hmotnosti bez zvýšenia hladiny cholesterolu.
    Pozrite si nutričné hodnoty hrozienok.

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 835 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: