Kakaovo-tvarohová roláda bez múky (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sladké máme radi takmer všetci, len keby sa z neho tak nepriberalo, však? 🙂 A čo tak chutné a zdravé zároveň? Vyskúšajte tento recept: kakaovo-tvarohová roláda bez múky. Jej príprava vám zaberie hodinku, dostanete desať kúskov, pričom jeden kúsok má len 188 kcal. Je v ňom 7 g tuku a 22 g sacharidov.

Fitshaker so svojimi knihami ponúka množstvo takýchto zdravých a chutných receptov, nielen sladkých, ale aj na slano. Kým sa pustíme do prípravy skvelej rolády, tu je pár zdravých sladkých tipov:

  1. Kombinujte zdravé sladké s kvalitnými tukmi, napr. semienka, orechy, mandle (napr. ovsenú kašu s ovocím, škoricou a tekvicovými semienkami, čokoládu s mandľami a pod.).
  2. Dajte prednosť horkej čokoláde pred bielou či mliečnou. Najlepšia je s obsahom kakaa nad 70 % . A čím viac je horká, tým menej jej zjete.
  3. Odmeňte sa dobrotou a vychutnajte si ju s pôžitkom. No tie kalórie potom vybehajte, vyfitkujte, vytancujte či „vymilujte“ 🙂
  4. Vyberajte si sladkosti s nízkym či stredným glykemickým indexom, pretože z nich budete mať energiu dlhšie a nebudete mať hneď chuť na ďalšie sladkosti. Škvŕkanie v bruchu príde neskôr, ostanete dlhší čas sýti a cukor v krvi vám nebude poskakovať ako na trampolíne.

kakaovo-tvarohová roláda

Kakaovo-tvarohová roláda bez múky

Tak poďme na to – autorkou tohto receptu je Romana Sadloňová, nájdete ho aj v knihe Z fitka do kuchyne Špeciál. Na prípravu potrebujete:

NA CESTO:
• 4 väčšie alebo 5 menších vajíčok
• 1/2 šálky trstinového alebo kokosového cukru
• 2 lyžice kakaa

NA PLNKU:
• 250 g mäkkého tvarohu alebo mascarpone
• 2 lyžice javorového sirupu (príp. medu)
• 1 banán
• veľkú hrsť čučoriedok alebo iného bobuľovitého ovocia

NA POLEVU:
• 40 – 50 g vysokopercentnej horkej čokolády
• 2 lyžičky kokosového oleja

 

POSTUP:

  • Cukor vymiešame so žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne doň primiešame žĺtkovú penu. Prisypeme kakao a jemne premiešame.
  • Plech na pečenie vyložíme papierom a vysypeme kakaom. Vylejeme naň cesto a snažíme sa ho rovnomerne rozotrieť, aby sme dostali tvar obdĺžnika. Pečieme pri 180 °C asi 10 – 12 minút.
  • Po vytiahnutí cesto aj s papierom na pečenie zrolujeme pomocou vlhkej utierky do tvaru rolády a necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto ľahko odlepíme od papiera na pečenie.
  • Pripravíme plnku. Vymiešame tvaroh s javorovým sirupom a roztlačeným banánom. Cesto rozprestrieme.
  • Do polky potrieme plnkou (viac nie, lebo nám bude pri rolovaní vytekať), pridáme čerstvé alebo mrazené čučoriedky a opatrne zavinieme.
  • Roztopíme čokoládu s kokosovým tukom. Vrch rolády potrieme horúcou čokoládovou polevou a ozdobíme ovocím. Necháme asi 2 hodiny v chladničke stuhnúť a podávame.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.