Karamelky, ktorých sa nedokážete dojesť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

V jednoduchosti je krása. Pri tomto recepte to platí dvojnásobne. Takéto karamelky ste ešte nejedli. Zabudnite na kupované, alebo polotovarové od dr. Oetkera. Tieto zvládnete sami a použijete len 4 suroviny. Môžete potom ohúriť návštevu – karamelky ich prekvapia svojím vzhľadom aj bohatou chuťou. Sú jemné vďaka mandľovému maslu, chrumkavé, ak do nich pridáte oriešky a navyše zdravé, keďže namiesto cukru sú základom datle.

„Keď som tieto karamelky robila po prvý raz, asi do troch hodín sme ich so spolubývajúcimi všetky pojedli a na druhý deň sme na ne opäť dostali takú chuť, že som musela spraviť ďalšiu dávku,“ spomína si Ella Woodwardová, známa foodblogerka. V istej chvíli ju vážne ochorenie donútilo, aby začala variť úplne inak. Zdravšie, no stále chutnejšie…a jej blog lákal čoraz viac návštevníkov. Na konte má niekoľko úspešných kníh.
Podľa nej sú vážne dobré, až nebezpečne dobré. Každý kúsok je sladučký a čokoládový a len ťažko uveríte, že sú pripravené iba zo štyroch prísad. Ideálne je spraviť ich vo väčších dávkach a odložiť na horšie časy do mrazničky. Tak budete mať po ruke vždy niečo lahodné a zdravé na zahryznutie.

 

Karamelky z mandľového masla

Ak by ste chceli, aby boli karamelky ešte zaujímavejšie a chrumkavejšie, môžete do zmesi na záver pridať oriešky a hrozienka. Mňam! A tu je recept od Elly z jej knižky Lahodne s Ellou – na prípravu asi 20 karameliek potrebujeme nasledujúce suroviny:

  • 2 hrnčeky vykôstkovaných datlí Medjool (400 g)
  • 10 polievkových lyžíc mandľového masla (môžete si kúpiť, alebo urobiť doma – nižšie je recept)
  • 4 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 3 polievkové lyžice kakaového prášku

 

POSTUP:

  1. Datle vložíme do vriacej vody a asi 5 minút varíme, kým nie sú úplne mäkké a nelepia sa.
  2. Ak v rajnici zostane nejaká voda, vylejeme ju a datle necháme vychladnúť.
  3. Zmixujeme spolu mandľové maslo, kokosový olej a kakaový prášok.
  4. Na záver pridáme mandle a ešte raz zamiešame, aby sa vytvorila kompaktná zmes.
  5. Všetko nalejeme do koláčovej formy s priemerom 25 centimetrov, vyloženej papierom na pečenie. Približne na tri hodiny formu uložíme do chladničky, aby zmes pred podávaním stvrdla.
  6. Skladujeme ju v mrazničke. Pred jedením vyberieme zmes z mrazničky a trochu ju necháme zohriať.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.superrýchly nepečený dezert

 

Recept na domáce mandľové maslo

karamelky mandľové masloMandľové maslo má krásne krémovú konzistenciu a úžasne bohatú orieškovú príchuť. Blahodarné účinky má vďaka vysokému obsahu vitamínu E, ktorý je potrebný, aby sme mali žiarivú pokožku.
Pred samotnou prípravou mandľového masla najskôr mandle opražte, lebo vďaka tomu sa ľahšie rozmixujú a zvýrazní sa ich chuť. Pokojne však môžete tento krok vynechať.
Podľa nasledujúceho receptu môžete vyrobiť maslo z akýchkoľvek orechov.

Na 1 veľký pohár masla potrebujeme:

  • 2 hrnčeky mandlí (400 g)
  • štipku soli

 

POSTUP:

  1. Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
  2. Mandle asi 10 minút pečieme, vyberieme ich a pár minút necháme chladnúť.
  3. Vychladnuté mandle nasypeme spolu so štipkou soli do mixéra a miešame asi 15 minút, kým zmes nie je hladká a krémová. Počas mixovania možno bude treba raz alebo dva razy oškrabať zmes zo stien mixéra.
  4. Skladujeme ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote maximálne jeden týždeň.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.