Makovo-mrkvový koláč s chuťou gaštanov

Pečiete bežne z maku, alebo ho len občas niekde pridáte? Mak je  tradičná slovenská plodina a Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom. Dnes je už situácia trošku iná, no mak zostal v našich kuchyniach mimoriadne obľúbený. A nemusí to byť len klasická maková štrúdľa, makový mrežovník, alebo buchty či rezance s makom.
Máme pre vás fantastický makovo-mrkvový koláč s chuťou gaštanov. Jeho príprava vám zaberie asi hodinku a 20 minút a dostanete 12 pekných veľkých porcií, ktorými ohromíte každú návštevu. Ak im teda zostane a nezjete ho doma sami 🙂

Mimochodom, mak v koláčoch chutí najmä v kombinácii so škoricou, slivkami, vanilkou, jablkami, so sušeným ovocím alebo s džemom. Ale pokojne môžete ísť aj do chuťových experimentov, ako mak s kokosom, marcipánom, či dokonca so slaným karamelom.

 

Zázračný mak

Ako možno viete, mak je mimoriadne cenný pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny B1 a B3 (čiže niacín a tiamín), vitamíny E a C, kyselinu listovú a pantoténovú, vlákninu, bielkoviny i sacharidy.
V 100 g maku sa nachádza vyše 1 400 miligramov vápnika a podľa výskumov je jeho využiteľnosť z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov.
Makový olej obsahuje vysoké percento prospešných polynenasýtených mastných kyselín, najmä esenciálne mastné kyseliny linolovú a alfa-linolénovú, ktoré si organizmus nevie syntetizovať sám, preto ich musí prijímať v potrave.

Množstvo užitočných látok robí z maku potravinu užitočnú pri prevencii osteoporózy, podpore tvorby kostného tkaniva, pri lámavosti nechtov, reume, migréne, pri vysokom krvnom tlaku, rakovine prsníka, chronickej únave i pri strese.
Mak zlepšuje spánok, upokojuje, odkysľuje organizmus, znižuje cholesterol, podporuje imunitu, priaznivo vplýva na vyprázdňovanie čriev.

makovo-mrkvový koláč

Makovo-mrkvový koláč s chuťou gaštanov

Tento recept nájdete aj v Makovej knižke, ktorá ponúka príbeh maku + 71 skvelých receptov.
K maku je pridaná mrkva, ale namiesto nej môžete do koláča pokojne nastrúhať jablká alebo hrušky. Pripravte si okrúhlu formu s priemerom 24 cm a môžete začať.

SUROVINY:

  • 3 vajcia
  • 160 g hnedého cukru
  • 75 ml oleja
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 170 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 100 g zmesi nasekaných orechov
  • 50 g gaštanovej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžicu kakaa
  • 110 g mletého hnedého maku
  • višňový alebo ríbezľový džem na potretie
  • čokoládovú polevu

POSTUP:

  1. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Iste tušíte, že z bielok budete o chvíľu šľahať sneh. Predtým však do žĺtkovej peny pridajte olej, jogurt, nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Teraz príde na rad gaštanová múka s kypriacim práškom. Oplatí sa hľadať ju v obchodoch, koláču naozaj dodá zaujímavú chuť. Potom pridajte kakao, pomletý mak a napokon vmiešajte tuhý sneh.
  2. Okrúhlu formu vyložte papierom na pečenie a naplňte cestom. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 50 minút. Ak nemáte istotu, či to už bude, pichnite do stredu korpusu drevenú špajdľu. Ak ostane čistá, môžete rúru vypnúť.
  3. Po vychladnutí potrite povrch teplého koláča džemom a polejte čokoládovou polevou. Tú pripravíte z horkej čokolády rozpustenej v horúcej smotane (v pomere 1 : 1). Nevarte, len premiešajte a vlažnú nalejte na koláč. Nechajte dobre vychladiť. Podávajte s ovocím.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 756 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: