Koláč z čerstvého syra a sladkých zemiakov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bataty, čiže sladké zemiaky už u nás bežne kúpite a chutia skvele nielen ako príloha, zemiakové lupienky, ale tiež v zákuskoch. Majú veľké množstvo výživných látok, len 6% cukru a chutia skvele. Tak vyskúšajte tento koláč zo sladkých zemiakov, do ktorého pridáte božské mascarpone, tvaroh, orechy…už sa vám zbiehajú slinky? 🙂

Sladké zemiaky obsahujú napríklad silný protizápalový antioxidant kvercetín a vďaka vysokému obsahu vitamínu E dokážu konkurovať orechom a semenám,“ tvrdí odborník na výživu Igor Bukovský, tak prečo nespojiť chutné so zdravým?
Príprava tohto receptu vám zaberie asi 40 minút plus čas potrebný na varenie, pečenie a na vychladnutie. 1 kus má asi 568 kcal/2380 kJ. Nájdete ho aj v knihe Zelené koláčiky od Niny Engelsovej.

 

Koláč z čerstvého syra a sladkých zemiakov

SUROVINY

Na cesto

  • 120 g špaldových sušienok
  • 70 g vlašských orechov
  • 70 g masla
  • 70 g cukru

Na krém

  • 400 g sladkých zemiakov
  • soľ
  • 220 g hnedého cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 chemicky neošetrený pomaranč
  • 500 g čerstvého smotanového syra
  • 200 g mascarpone
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 4 vajcia

Na polevu

  • 1 bal. číreho tortového želé
  • 1 pohár brusníc

lepsiden.sk receptyPozrite si všetky RECEPTY.

POSTUP:

  1. Špaldové sušienky na cesto musíte rozdrviť valčekom. Nasekajte vlašské orechy. Rozpusťte maslo. Spolu s cukrom všetko dobre premieste. Túto zmes potom poriadne natlačte do formy vyloženej papierom na pečenie. Vytvarovaný korpus dajte asi na 30 minút chladiť do chladničky.
  2. Rúru predhrejte na 150 °C. Sladké zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca s vodou, ktorú dochutíte ½ čajovej lyžičky soli a 1 polievkovou lyžicou cukru. Varte domäkka asi 15 minút. Sceďte cez sito, sladké zemiaky rozmixujte a odvážte 300 g.
  3. Zmiešajte so zvyšným cukrom. Rozrežte vanilkový struk a vyberte dužinu. Pomaranč umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha, nastrúhajte za 2 čajové lyžičky kôry a odšťavte 2 polievkové lyžice šťavy. Všetko pridajte do pyré zo sladkých zemiakov.
  4. Spolu zmiešajte čerstvý syr, mascarpone a nízkotučný tvaroh. Syrovú zmes a zmes zo sladkých zemiakov zmiešajte dokopy. Potom do nej preosejte kukuričný škrob a spolu s vajcami na nízkych otáčkach premiešajte. Zmes naneste na korpus zo sušienok.
  5. Pečte v strednej časti rúry asi 60 minút. Koláč nechajte celú noc v rúre so zatvorenými dvierkami, aby veľmi pomaly vychladol.
  6. Na polevu potrebujete 1 balenie tortového želé, ktoré zmiešajte s 50 ml vody. Pridajte brusnice a za stáleho miešania nakrátko priveďte do varu. Zmes nechajte trochu  vychladnúť a potom ju nalejte na koláč. Dajte na najmenej dve hodiny chladiť.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.