Najlepšie koreninové zmesi – 15 receptov a tipov

Bez korenia, tak ako bez soli, by boli naše jedlá fádne a obyčajné. Je úžasné, koľko korenín nám ponúka príroda. A aké všakovaké koreninové zmesi si vieme pripraviť. Niektoré koreniny síce pochádzajú z chladnejších krajín, no väčšine sa darí v teplých oblastiach Tichomorských ostrovov, Karibiku, Afriky alebo na brehoch Stredozemného mora, iné absorbujú mystériá Arábie, mágiu Perzie alebo čaro Ďalekého východu.

Aromatické koreniny sa môžu používať aj v tradičnej medicíne, na konzervovanie jedla, výrobu alebo ochutenie vín a páleniek. A tiež pri kúzlach v mágii a pri balzamovaní mŕtvych. V antických dobách sa niektoré z nich spájali s božstvami – v stredovekých zoznamoch korenín nájdeme santalový olej a myrhu (ktoré sa dajú konzumovať, ak ich zmiešame s vínom), no predovšetkým sa spájajú s náboženskými ceremóniami – Mudrci prinášajú myrhu novonarodenému Ježiškovi.

Vstúpte s nami do sveta korenín. Predstavíme vám zaujímavé, lahodné a obľúbené koreninové zmesi, ktoré si môžete doma namiešať sami.

 

Najlepšie koreninové zmesi

1. Nakladané korenie

Nakladanie korenín do nálevov sa začalo pred 4 000 rokmi v Indii a je to spôsob konzervovania potravín v slanej vode alebo octe. Tento proces však dodáva jedlu aj zaujímavú chuť. Vďaka nakladaniu vznikajú aj vitamíny B, preto zlepšuje výživovú hodnotu jedla.
Nakladaním sa dá konzervovať zelenina, napríklad cibuľa, olivy a uhorky, alebo ryby, napríklad slede. Nakladané korenie je zmes celých alebo krájaných korenín, semien a byliniek.
Väčšinou sa nakladá nové korenie, bobkový list, piepor, škorica, koriander, kôpor, senovka, ďumbier, horčicové semená a paprika.

2. Worchesterská omáčka a prášok

Worchesterský prášok je sušená verzia tekutej worchesterskej omáčky. Jeho horká, mierne kyslá chuť vzniká vďaka tamarindu a používa sa na dochutenie duseného a grilovaného mäsa, polievok, čili, omáčok a syrov.
„Worchesterská omáčka je založená na východoindickom recepte, ktorý sa dostal do Veľkej Británie v tridsiatych rokoch devätnásteho storočia,“ vysvetľuje odborníčka Gill Daviesová, ktorej vyšli skvelé knihy BylinkyKoreniny. „Dvaja lekárnici z Worchesteru John Wheeley Lea a William Henry Perrins dostali za úlohu skopírovať pôvodný recept, no keďže výsledná omáčka bola nesmierne pálivá a zdalo sa, že je nejedlá, túto zmes nechali zabudnutú v sude v pivnici niekoľko rokov – kde nakoniec vyzrela a získala veľmi príjemnú chuť. Tak sa zrodila worchesterská omáčka Lea a Perrinsa. Keď ju znova objavili, začala sa veľmi úspešne predávať. V súčasnosti sa stále uskladňuje v drevených súdkoch počas osemnástich mesiacov.“

Čo je základom worchesterskej omáčky?
Je to tamarind namočený v melase, ocot, korenie, soľ, cukor, paradajky, cesnak, ančovičky, karamel, sumach, klinčeky, šalotka, piepor, údená hikória, citrón, čalamáda, paprika a kajenské korenie.

 koreninové zmesi

3. Anglická zmes (pudingové korenie)

Táto zmes sladkých korenín sa používa na pečenie, dezerty a na ovocie predovšetkým v Británii a jej bývalých kolóniách. Zmes obsahuje obyčajne škoricu, nové korenie a muškátový oriešok. Môže obsahovať aj koriander, klinčeky, ďumbier, med, drvený muškátový oriešok a koriander.

 

4. Zmes korenia na varené víno

Táto európska zmes škorice, klinčekov, nového korenia, muškátového orieška a sušeného ovocia sa používa na ochutenie vína alebo punču a často sa podáva vianočným hosťom alebo koledníkom.

 

5. Americké korenie na tekvicu (alebo jablkový koláč)

Tekvicový koláč je tradičný sladký dezert podávaný na Deň vďakyvzdania v Amerike a na Vianoce v Kanade a USA. Tekvica sa exportovala do Francúzska a predstavili ju v tudorovskom Anglicku, no jablkový koláč bol už dlho predtým tradičným dezertom a používa sa doň stále rovnaká zmes škorice, klinčekov, muškátového orieška a nového korenia.

 

6. Čili korenie

Nie je to jednoducho mleté čili, ale zmes mletej červenej papriky a iných korenín a bylín, napríklad rasce, koriandra, oregana, papriky, klinčekov alebo nového korenia, kajenského korenia a cesnaku.
Často sa používa v mexických a texasko-mexických jedlách. Na toto korenie treba tri až osem sušených čili papričiek a dajú sa použiť akékoľvek ich kombinácie.

koreninové zmesi zázvorový sirupPrečítajte si tiež
Ako si vyrobiť domáci zázvorový sirup.

7. Karí korenie

Táto zmes je vynález Západu – v južnej Ázii neexistuje nič, čo by sa tak nazývalo. Základná zmes, ktorú dnes už dobre poznáme, sa skladá z kurkumy, mletého čili, koriandru, rasce, ďumbiera a piepru. „Sladká“ zmes karí korenia obsahuje základné koreniny plus škoricu, klinčeky a papriku.

 

8. Čínska zmes piatich korení

Obsahuje zložky: kasia (čínska škorica), badyán a klinčeky plus fenikel a sečuánske čierne korenie. Niektoré recepty obsahujú aj ďumbier a muškátový oriešok a môže sa pridať aj kardamóm, klinčeky a senovka.

 

9. Garam masala

Veľmi známa a obľúbená indická zmes korenia zložená z rasce, koriandra, kardamómu, piepra, škorice, klinčekov a muškátového orieška. Používa sa najmä v severnej Indii a Pakistane.

 

10. Goda masala

Sladká koreninová zmes, ktorá sa používa v juhozápadnej Indii. Obyčajne obsahuje kardamóm, škoricu, klinčeky, bobkový list, biele semienka sezamu, semienka koriandra, strúhaný kokos, púčiky kasie, dagad phool (lišajník) a biely a čierny piepor.

koreninové zmesi

11. Kaala masala

Zmes čierneho korenia z Indie, ktoré sa skladá z tmavého opečeného korenia – rasce, sezamových a koriandrových semienok, klinčekov, škorice, kokosu a čili.

 

12. Korenie na taco

Jeho základ tvoria práškové čili, cesnak a cibuľa, ďumbier, drvený červený piepor, sušené oregano, paprika, mletá rasca, morská soľ a čierny piepor, niekedy s príchuťou koriandra, kardamómu, škorice, klinčekov a muškátového orieška.

 

13. Quatre épices

V preklade z francúzštiny štyri korenia, čiže zmes mletej papriky, klinčekov, muškátového orieška a ďumbiera.

 

14. Tandoori masala

Juhoázijská zmes korenia na varené mäso tandoori. Chutná marináda sa vyrobí z koriandru, soli, senovky, mletej cibule, čierneho korenia, čili, cesnaku, kasie, škorice, rasce, ďumbiera, klinčekov, bobkového listu, muškátového orieška, zeleru a kardamómu. Do zmesi sa pridá jogurt a limetková šťava.

 

15. Zmes korenia na hydinu

Americká zmes korenia, ktorá sa skladá najmä zo šalvie, saturejky, tymianu, majoránu, rozmarínu – a možno semienok zeleru, mletej cibule, muškátového orieška alebo akéhokoľvek iného korenia, ktoré sa používa najmä na hydinu alebo moriaka.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 315 times, 5 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: