Zladiť domácnosť a prácu nemusí byť vždy jednoduché. Rozdielny pracovný čas partnerov, iné zvyky, iný biorytmus… a pritom tak radi by ste si vychutnali spoločné raňajky alebo večeru s vínkom, kedy sa po rušnom dni v pokoji porozprávate. „Aby sa z každodenného varenia nestala rutina, alebo aby som päťkrát do týždňa nestála pred prázdnou chladničkou, úplne bez inšpirácie či opäť nezohrievala len párky, vymyslela som si systém, ktorým vediem kuchyňu,“ tvrdí foodblogerka Monika Kóňová, ktorú poznáte vďaka blogu LaPetit a najnovšie jej vyšla kniha LaPetit – Spolu pri stole.
LaPetit pre dobrý apetít
LepšíDeň.sk: Monika, varenie je pre niekoho otrava, nutnosť, povinnosť…pre teba je to však neskutočný relax.
Monika Kóňová: Presne tak. Je to všetko okolo toho – že si doma sadneme, dáme si dobré jedlo, porozprávame sa a strávime príjemný čas. Je úžasné, keď prídem domov z práce a dám si s manželom chutnú večeru a pohár vína.
LepšíDeň.sk: Stolovanie a dobré jedlo je nesmierne dôležité najmä počas sviatkov. Vianoce, Veľká noc, oslavy výročí, svadby… vieme stolovať? Vieme si to jedlo naozaj vychutnať?
Monika Kóňová: Určite áno. Nikdy by za stolom nemala chýbať dobrá nálada, uvoľnená, priateľská, lebo aj jedlo potom chutí lepšie. Môžete pripraviť čokoľvek a ak je to s láskou a radosťou, nemôže to nechutiť. Takže nevarte nahnevaní, varte s láskou a s úsmevom 🙂
LepšíDeň.sk: Jeme aj očami, takže dôležitá je kultúra stolovania. Napokon mnohé fotky na tvojom blogu, či v knižke to dokazujú – nádherne upravené a to jedlo vyzerá naozaj chutne. Lákavo a lahodne.
Monika Kóňová: Ja som za úplnú klasiku. Menej je často viac. Vždy je lepšie, keď je to prestieranie a celkovo stolovanie jednoduchšie, aby vyniklo jedlo. Pri jedle naozaj jedia aj oči a to je dôležité. Preto sa tiež vypláca variť zo sezónnych surovín a čo práve dostať čerstvé.
Napríklad v zime treba variť viac s koreňovou zeleninou, ako je zeler, paštrnák, mrkva alebo cvikla. Dobre sa skladujú, sú chutné a výživné. Leto je zasa plné paradajok, papriky, šalátov a ovocia.
Užite si slow food
LepšíDeň.sk: Určite každý pozná fast food, rýchle a často nezdravé občerstvenie. Čoraz viac sa však hovorí o slow food, ako o životnom štýle. Prišiel s tým Talian Carlo Petrini a cieľom je vážiť si kultúru stolovania, využívať miestne produkty, vychutnávať si to…
Monika Kóňová: Áno. Slow food je najmä o tom, že jeme lokálne a naozaj si to vychutnávame. Ideálne sú na to sviatky, napríklad Vianoce. Chápem, že cez týždeň sa nie vždy dá nájsť čas na nejaké lokálne jedlo, na chutnú hostinu z miestnych surovín. Ale minimálne v nedeľu by sme si mali dopriať čas. Prestrieť stôl, v pokoji sa najesť, porozprávať sa. A nie narýchlo pred televízorom, ako to zvykneme robievať najmä večer.
Niekedy mám tiež pocit, že to preháňame s dokonalosťou. Nemusí byť všetko tip-top, naháňať sa, stresovať, aby nechýbala taká lyžička, onaký pohárik, ozdobné servítky. Radšej nech je to jednoduché, bez stresu, aby to naozaj chutilo.
LepšíDeň.sk: Akí sme my Slováci jedáci? Dávame si záležať na varení, pečení?
Monika Kóňová: Myslím, že sa to výrazne zlepšuje. Hoci neraz si nedávame pozor na to, čo jeme a mnohí si myslia, že zdravé jedlo = drahé jedlo. Pritom to nie je pravda, len treba spočiatku hľadať, nájsť si tie svoje cestičky a potom to pôjde samo.
Ja som zástanca lokálnych surovín. Napríklad z cvikle, ktorá je asi najlacnejšia surovina na trhu, sa dá vykúzliť strašne veľa dobrých jedál.
Možno by sme sa mali vrátiť k tomu, čo je tu miestne, lokálne, naozaj čerstvé a chutné. Nebáť sa experimentovať a inšpirovať sa – napríklad aj knižkou LaPetit – Spolu pri stole, kde je vyše 90 overených receptov.
A nájdete v nej aj recept na vynikajúce cviklové brownie. Je to dlho najpopulárnejší recept na blogu, aj na Facebooku, kde má LaPetit takmer 10.000 fanúšikov. Je zaujímavý tým, že množstvo masla – ktoré je pre niektorých drahé a robí koláč ťažkým – som nahradila cviklou. Tá je svieža, šťavnatá a koláč potom chutí naozaj famózne.
Ochutnali sme a môžeme potvrdiť – je naozaj úžasný!
LepšíDeň.sk vám preto prináša recept Moniky Kóňovej na cviklové brownie, takže si ho môžete skúsiť aj doma.
Cviklové brownies
Kto by nemiloval brownies? Čokoládová dobrota bude vďaka tomu, že pridáte cviklu, aj krásne šťavnatá. A chutí aj zarytým odporcom cvikly, mám to vyskúšané.
Z tohto receptu vám vznikne 16 kúskov, príprava trvá asi hodinku.
Suroviny:
500 g surovej cvikly (asi 450 g po uvarení)
100 g masla
200 g kvalitnej čiernej čokolády
3 vajíčka
100 g hladkej múky
30 g kakaa na varenie
250 g trstinového cukru
1 PL vanilkového extraktu
POSTUP:
- Cviklu ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a varte vo vode do zmäknutia.
- Uvarenú cviklu sceďte vložte do mixéra spolu s nalámanou čokoládou a maslom a poriadne rozmixujte. Teplo z uvarenej cvikly krásne rozpustí maslo aj čokoládu.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom tak, aby zmes takmer vytvorila penu.
- Do vyšľahaných vajíčok primiešajte cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujte múku a kakao.
- Cesto vylejte do pomúčeného plechu a pečte vo vyhriatej rúre na 180 ºC asi 20 minút. Koláč musí byť mäkký, ale nie prepečený.