„Polievka je grunt,“ tvrdí Kateřina Cajthamlová, doktorka a špecialistka na výživu známa napríklad z relácie Jste to, co jíte. Podľa nej by sme mali často jesť najmä tie výživné, bohaté na živiny ako sú strukovinové, gulášová, mäsové vývary ap. Navyše máme v dnešnej dobe mnohí problém dodržiavať pitný režim a polievka to môže dohnať.
Rozhodne nikdy nesiahajte po instantných polievkach, nech už je na obale napísané čokoľvek. Ani žiadne polievky z kocky. „Obsahujú glutamáty, čo je návyková látka. A hlavne zaťažuje organizmus sodíkom,“ dodáva odborníčka.
Polievky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a už tie najjednoduchšie vedia urobiť zázraky. Pripravili sme pre vás viacero spôsobov, ako polievku doladiť drobnosťami. Akými bylinkami ich vylepšiť a ako vám pomôžu. Aké oriešky, či semienka pridať do polievky.
Jednoducho – čo pridať do polievky, aby boli naozaj chutné a liečivé.
Vedeli ste napríklad, že lyžička konopného oleja sa vynikajúco hodí do polievky a povzbudí spaľovanie tukov? Alebo že aníz v polievke pôsobí antibakteriálne, mierni nadúvanie a povzbudzuje trávenie?
Toto môžete pridať do polievok
Super prídavky – orechy a semená
„Sú bohaté na vitálne látky a jednoducho chutné. Orechy a semená k detoxikačnej kúre patria, takže neváhajte po nich siahnuť a pridať za hrsť do čerstvej polievky,“ píše Marion Grillparzerová vo svojej skvelej knihe Liečivé polievky. Obsahuje množstvo vynikajúcich receptov a zaujímavé informácie, ako dosiahnuť, aby ste si pripravovali naozaj liečivé polievky.
1. Orechy
Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok a vitamínov B majú napríklad mandle, kešu orechy, lieskovce; vlašské, para – a makadamiové orechy… Arašidy patria z botanického hľadiska k strukovinám a nemajú až také vynikajúce zloženie mastných kyselín. Orechy pred konzumáciou namočíme do vody, a tak ich aktivujeme, aby sme znížili ich obsah kyseliny fytovej.
2. Chia semienka
Povzbudia trávenie rovnako ako ľanové semienka, prečistia črevá a detoxikujú. Poskytnú omega-3 mastné kyseliny, cenné proteíny a viaceré balastné látky. Semená na noc namočíme, aby napučali. Za lyžičku semienok vložíme do polievky, viažu na seba tekutinu a na dlhší čas zasýtia. Na prípravu gélu namočíme 1 diel chia semienok do 6 dielov vody. Uchovávame v dobre uzavretej fľaši v chladničke. Stačí ho primiešať do smoothie alebo polievok.
3. Konopné semienka
Sú skutočnou superpotravinou, obsahujú totiž 22 percent proteínov a 8 esenciálnych aminokyselín. Konopné semienka, lúpané alebo nelúpané, zásobujú telo kyselinami omega-3, podporujú rast svalov a ich balastné látky prospievajú črevám. Aj lyžička konopného oleja sa vynikajúco hodí do polievky a povzbudí spaľovanie tukov. Obsahom alfa-linolénovej kyseliny sa mu nevyrovná takmer žiaden iný olej.
4. Sezam
Jedna polievková lyžica sezamu obsahuje viac kalcia ako pol pohára mlieka. Navyše aj vitamíny B, železo a sekundárne rastlinné látky. Sezamový olej je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny.
5. Tekvicové a slnečnicové semienka
Obsahujú viaceré minerálne látky so zásaditými účinkami. Ich vitamín E zachytáva voľné radikál a zabraňuje tak srdcovocievnym ochoreniam. Magnézium zase pomáha ovládať krvný tlak. Pre viac chuti semienka opražte na suchej panvici.
Správne mastné oká
Tuky sú veru lepšie ako ich povesť. Len si treba vedieť vybrať tie správne tuky. A mastné oká na chutnej polievke milujú najmä chlapi 🙂 Myslite vždy na to, že zdravé rastlinné tuky sa zohrievajú len mierne, aby ste v nich uchovali to najlepšie.
ktoré oleje možno pridať do polievky a ako na nás pôsobia?
6. Extra panenský olivový olej
Rastlinný olej lisovaný za studena obsahuje nenasýtené mastné kyseliny pôsobí na hormóny sýtosti signalizujúce mozgu „som sýty“. Dobrý je aj arganový a konopný olej. Do polievky alebo na zeleninu.
7. Ľanový olej
Jeho omega-3 mastné kyseliny udržiavajú bunky mladé. Podporuje tvorbu dobrých eikozanoidov, tkanivových hormónov, ktoré každú bunku chránia. Ľanový olej znižuje riziko diabetu a chráni srdce. Každý deň lyžička ľanového oleja je nevyhnutnosťou.
8. Orechové oleje
Makadamiový olej a oleje z vlašských a lieskových orechov obsahujú životne dôležité mastné kyseliny. Môžeme ho použiť aj na dusenie.
9. Sezamový olej z pražených semien
Dodáva po kvapkách veľa arómy. Svetlý panenský sezamový olej chutí neutrálne.
10. Kokosový olej
Vyháňa črevných parazitov a pomáha aj proti Candide. Podporuje odbúravanie tukov a je dôležitý pre výživu a zdravie mozgu. Udržuje nás mladých a pomáha predchádzať demencii. Dajte si ráno lyžičku oleja do vývaru alebo smoothie.
11. Ghee
Prepustené maslo, aké sa často používa v ajurvédskej tradícii. Pôsobí protizápalovo, omladzuje pleť, povzbudzuje metabolizmus a zlepšuje trávenie. Ghee znáša vysoké teploty a má dlhú trvanlivosť.
Príprava ghee doma
500 g masla necháme pomaly rozpustiť.
Povaríme neprikryté za stáleho miešania 30 – 40 minút na najnižšom stupni.
Penu z povrchu neustále zbierame.
Keď je maslo číre, necháme ho vychladnúť a prelejeme cez filtrovací papier do fliaš.
Koreniny a liečivé polievky
Okrem skvelých semienok, orieškov a správneho oleja patria do polievok aj koreniny. „Ich éterické oleje pomáhajú telu detoxikovať,“ píše Marion Grillparzerová. Koreniny vložíme do mažiara a podrvíme najemno, aby mohli rozvinúť svoju arómu. Odporúčame tieto:
12. Aníz
Silica anetol so sladkasto-korenistou vôňou pôsobí antibakteriálne, mierni nadúvanie a povzbudzuje trávenie.
13. Čili
Kapsaicín tlmí zápaly, posilňuje imunitný systém, zrýchľuje látkovú výmenu a povzbudzuje bazálny metabolizmus.
14. Klinčeky
Pôsobia protizápalovo, vyplavujú zadržiavanú vodu z tela, podporujú trávenie a vyháňajú črevné parazity.
15. Zázvor
Pomáha žalúdku a črevám pri trávení a pôsobí na ne upokojujúco. Lieči zápaly a povzbudí metabolizmus tukov.
Prečítajte si viac o liečivých polievkach.
16. Kurkuma
V žltom koreni sa ukrýva viac ako 600 liečivých látok. Považuje sa za prostriedok proti rakovine a Alzheimerovej chorobe, pre pečeň a na dráždivé črevo.
17. Muškátový oriešok
Posilňuje srdce, nervy a trávenie. Pomáha proti nadúvaniu a infekciám s hnačkami. Nastrúhame ho čerstvý do polievky.
18. Rímska rasca
Pôsobí protikŕčovo, stimuluje imunitný systém a tlmí zápaly. Podrvíme ju v mažiari, aby sa uvoľnili obsahové látky.
19. Citrónová tráva
Nahradzuje pilulku na chudnutie. Ázijská korenina povzbudzuje trávenie. Vonná silica citral zoštíhľuje.
Bylinky a liečivé polievky
A napokon tu máme bylinky, ktoré sú ozajstným kuchynským liekom. Čerstvé bylinky posekajte nadrobno, suché rozmrvte alebo podrvte v mažiariku. Ideálne do polievok sú tieto bylinky:
20. Saturejka
Zmierňuje kŕče a nadúvanie, kapustoviny a strukoviny sú so saturejkou stráviteľnejšie.
21. Trebuľka
Dodáva proteíny, kalcium, železo aj vitamín C. Čistí krv, povzbudzuje trávenie, zbavuje trosky a pomáha pri detoxikácii.
22. Koriander
Povzbudzuje detoxikáciu. Tip: trikrát denne za lyžičku detoxikačného pesta zamiešame do polievky.
23. Ligurček
Bylinka „maggi“ sa hodí do každého druhu polievok. Už v ľudovom liečiteľstve sa využívala pri tráviacich problémoch, zápchach a nadúvaní. Pôsobí močopudne a pomáha detoxikovať.
24. Petržlen
Obsahuje takmer celú škálu vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, najmä kálium. Oslobodzuje telo od trosky, podporuje pečeň a obličky.
25. Provensálske bylinky
Rozmarín povzbudzuje tvorbu žlče, podporuje prekrvenie a pôsobí antibakteriálne. Tymian a oregano liečia zápaly a potláčajú rast plesní ako Candida albicans.