3 famózne recepty na božské minikoláčiky

Aj vy milujete neodolateľné minikoláčiky na oslavách? Tie drobné zákusky, lahodné jednohubky v rôznych obmenách? Čokoládové, vanilkové, ovocné minikoláčiky; tvarohové tortičky, kávové srdiečka, svadobné minitortičky.
Cupcaky vhodné aj ako darčeky, bleskovo hotové dezerty – sladké pochúťky, ktoré potešia všetky maškrtné jazýčky. Zbiehajú sa vám slinky? 🙂
Máme pre vás tri úžasné recepty na takého lahodné minikoláčiky. Ak ste práve hladní, máte chuť na niečo sladké a nič podobné nie je po ruke, radšej nescrolujte nižšie. Ešte nie. Až keď budete mať všetko potrebné pripravené.

Na pomoc sme si zobrali šikovné foodstylistky ako je Yvonne Allisonová, Carolyn Humphriesová, Tracy McCuenová, či Sandra Mongerová. Tieto a ďalšie dámy spojili sily, zavolali si na pomoc profesionálnych fotografov a vytvorili knižku, do ktorej by ste sa najradšej zahryzli. Vďaka vydavateľstvu Dorling Kindersley, ktoré na Slovensku a v ďalších krajinách zastupuje slovenská agentúra Insiders Agency, vyšla knižka so 100 receptami a dobrými radami, ako vstúpiť do kráľovstva minikoláčikov. Cupcaky & koláčiky.

minikoláčiky
Nie je to zložité. A niektoré máte pripravené za pol hodiny…

3 recepty na božské minikoláčiky

Čokoládové cupcaky

Deti ich rady ozdobujú: na jednoduchú čokoládovú polevu môžu ukladať obľúbené sladkosti. Z tohto receptu vám vznikne asi 20 kúskov a príprava zaberie približne 15 minút, pečenie ďalších 20 minút.

Suroviny
225 g masla izbovej teploty
225 g krupicového cukru
225 g múky
1 lyžička prášku do pečiva
4 vajcia
2 lyžice kakaa
100 g čokoládových lupienkov
175 g tmavej čokolády
čokoládové hobliny na ozdobenie

Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C (plynová rúra stupeň 4). Do formy na mafiny vložte 18 – 20 košíčkov.

Do väčšej misy dajte maslo, krupicový cukor, múku, prášok do pečiva, vajcia a kakao a drevenou varechou, elektrickým ručným šľahačom alebo mixérom vymiešajte dohladka. Vsypte čokoládové lupienky, nalejte zmes do košíčkov a pečte 18 minút alebo do upečenia. Preložte na kovovú mriežku a nechajte vychladnúť.

V ohňovzdornej miske položenej na hrnci s horúcou vodou roztopte čokoládu a potom ňou polejte vychladnuté cupcaky. Ozdobte čokoládovými hoblinami. Odložte, kým čokoláda na povrchu nestuhne.

Čokoládové cupcaky
Čokoládové cupcaky

Anjelské cupcaky s čučoriedkami a pistáciami

Tieto cupcaky vyzerajú úžasne a chutnajú fantasticky. Veď sa na ne pozrite…nám sa už teraz zbiehajú slinky. Hriešne dobrý je aj jemný šľahačkovo-tvarohový krém na povrchu. Z tohto množstva surovín vám vyjde asi 12 kúskov, príprava vám zaberie 25 minút a pečenie ďalších 25 minút. Potrebujete formu na 12 cupcakov, papierové košíčky.

Suroviny
60 g pistáciových orechov
2 veľké vaječné bielky
štipka soli
½ lyžičky vínanu draselného
115 g krupicového cukru
40 g hladkej múky
20 g kukuričného škrobu
¼ lyžičky mandľovej esencie
¼ lyžičky vanilkovej esencie
85 g čučoriedok

Na šľahačkovo-tvarohový krém
150 ml smotany na šľahanie
4 lyžice práškového cukru
140 g jemného tvarohu
zopár čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Postup:
Rúru predhrejte na 160 °C (plynová rúra stupeň 3). Do formy poukladajte 12 papierových košíčkov.

Pistácie nasypte do misy, zalejte horúcou vodou a nechajte 5 minút stáť. Vodu zlejte a pomocou čistej utierky ich zbavte šupiek. Nakoniec ich posekajte a polovicu odložte na ozdobovanie.

Nalejte bielky do suchej sklenej alebo kovovej misy a zľahka vyšľahajte metličkou na šľahanie alebo elektrickým šľahačom do peny. Opatrne vmiešajte soľ a vínan a šľahajte, až kým nebude pena celkom tuhá.

Múku, cukor a škrob preosejte na vyšľahané bielky, pridajte mandle a vanilkovú esenciu, čučoriedky a polovicu posekaných mandlí a jemne premiešajte metličkou tak, aby sa všetko spojilo.

Lyžicou naložte zmes do košíčkov a pečte asi 25 minút, kým nenakysnú, nezískajú svetlú biskvitovú farbu a na dotyk nebudú tuhé. Preložte na kovovú mriežku a nechajte vychladnúť.

Na krém nalejte smotanu do misky, pridajte cukor a zľahka vyšľahajte. Potom pridajte tvaroh a šľahajte dohladka. Lyžicou naložte krém na cupcaky a ozdobte zvyšnými orieškami a niekoľkými čučoriedkami.

Anjelské cupcaky s čučoriedkami a pistáciami
Anjelské cupcaky s čučoriedkami a pistáciami

Čokoládovo-vanilkové koláčiky „jupí“

Je to zmodernizovaná klasika, koláčiky „jupí“ (whoopie pies) plnené lahodným krémom zaručene potešia širokú škálu labužníkov. Tento recept je na 10 kúskov, príprava vám zhltne 40 minút, pečenie len 12, takže do hodiny ich máte hotové. Nenaplnené vám vydržia až 4 týždne.

Suroviny
175 g masla izbovej teploty
150 g jemného hnedého cukru
1 veľké vajce
1 lyžička vanilkovej esencie
225 g samokysnúcej múky
75 g kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
150 ml plnotučného mlieka
2 lyžice gréckeho alebo smotanového bieleho jogurtu

Na vanilkový krém a polevu
100 g masla izbovej teploty
400 g práškového cukru
2 lyžičky vanilkovej esencie
2 lyžičky mlieka, ak treba aj viac
biela a tmavá čokoláda, na ozdobenie

Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C (plynová rúra stupeň 4). Na niekoľko plechov položte papier na pečenie. Vyšľahajte maslo s cukrom na hladký a nadýchaný krém. Primiešajte vajce a vanilkovú esenciu. Do misy preosejte múku, pridajte kakao a prášok do pečiva a zmiešajte. Do maslového krému pridajte lyžicu múky, trochu mlieka, premiešajte a opakujte, až kým neminiete všetku múku a mlieko. Potom pridajte jogurt.

Naukladajte 20 plných lyžíc cesta na plech tak, aby medzi nimi ostal priestor na nakysnutie. Namočte lyžicu do horúcej vody a uhlaďte povrch pologúľ. Pečte asi 12 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nezostane čistá. Nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.

Na maslový krém vymiešajte drevenou varechou maslo, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Potom použite šľahač a šľahajte zmes 5 minút, kým krém nebude hladký a nadýchaný. Ak by sa vám zdal príliš tuhý, pridajte trochu mlieka tak, aby sa dal ľahko natierať.

Na plochú stranu koláča natrite lyžicu maslového krému, prikryte ho druhým koláčikom a zľahka pritlačte.

Na ozdobenie nastrúhajte na strúhadle na zeleninu čokoládové hobliny. Zvyšný cukor dajte do misy, pridajte 1 – 2 polievkové lyžice vody a vymiešajte hustú polevu. Lyžicou rozotrite polevu navrch koláčikov. Posypte nastrúhanou čokoládou a jemne ju zatlačte do polevy.

Čokoládovo-vanilkové koláčiky „jupí“
Čokoládovo-vanilkové koláčiky „jupí“

Množstvo ďalších minikoláčikov, cupcakov, tortičiek, makróniek, či mufinov nájdete v úžasnej knižke Cupcaky & koláčiky. Podrobné návody vám zaručia tie najlepšie výsledky – dezerty budú chutné aj krásne ozdobené.
Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 1 153 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment