Najlepšia zmrzlina na Slovensku? Ochutnajte KOUN

Nugátová, ananásová s rozmarínom, jogurtová s lesnými jahodami, mandľovo-pistáciová, či slaný karamel. Bežné aj netradičné príchute, úžasná lahôdka a ešte aj kornútok chutí inak. Koun je vraj najlepšia zmrzlina na Slovensku a na sociálnych sieťach kolujú tisíce pochvalných statusov a lákavých fotiek. „Jediným tajomstvom je, že robíme to, čo nás baví,“ tvrdí Barbara Szalaiová z bratislavskej zmrzlinárne Koun, ktorá sa najnovšie presťahovala za americkú ambasádu na Hviezdoslavovom námestí.

Vždy keď tam prídete, čaká tam dlhý rad ľudí. Bežne si postojíte 10-15 minút, ale aj pol hodiny, ale stojí to za to. Ľudí čakanie neodradí. „Oplatí sa počkať,“ tvrdí asi tridsiatnička Žaneta. „Kedysi som nemala rada zmrzlinu, akosi mi nechutila, až mi to raz vysvetlila jedna odborníčka. Po boome zmrzlinární sa mnohé vyrábali z prášku, boli oklamané, nekvalitné suroviny a moje telo to akosi prirodzene rozpoznalo. Raz som sa nechala nahovoriť na Koun a odvtedy sem zájdem tak raz dvakrát za týždeň.“
Po chvíli už odchádza s kombináciou ricotta, karamelizované figy a broskyňový sorbet.

Barbara Szalai
Barbara Szalaiová

Famózne príchute

Niektoré príchute doslova prekvapia – muškátové víno a lesné jahody, cukrová vata, či becherovka s tonikom. „Nuda zabíja,“ usmieva sa Barbara Szalaiová. „Snažíme sa stále inovovať, vymýšľať, prekvapovať. Celá rodina je do toho zapojená, aj zamestnanci, dokonca zákazníci.“
O popularite svedčí aj ich facebookovský profil, ktorý má takmer 15-tisíc fanúšikov. Hoci na stránke majú takmer 80 príchutí, striedajú ich a denne robia len 8 chutí. Na facebooku vždy vyvesia, ktoré príchute sú v ten deň a vy sa môžete rozhodnúť…a nechať namotať 🙂

„Deťom chutí najviac klasika – vanilka, čokoláda a jahoda. Ženám zasa ricotta. Ale ako všade, aj tu platí, že koľko ľudí, toľko chutí.“ Vyrátava Barbara Szalaiová, ktorá je absolventkou uznávanej Gelato Academy priamo v Taliansku. Zmrzlinu servírujú priamo z pozziet, tradičných talianskych nádobiek na zmrzlinu.

Prečítajte si aj
Dušan Plichta: Ako si vyberať zdravé dezerty a koláče?

Najlepšia zmrzlina

Koun je rodinná firma, ktorá si váži každého zákazníka túžiaceho zažiť ´malé Taliansko s veľkým srdcom´. „Práve preto pre Vás budeme každé ráno zbierať hviezdy, napĺňať čarovný stroj a vyrábať ručne pravé „Gelato“ aby sme Vám vyčarili úsmev na tvári a darovali kúsok sladkého života,“ zastrája sa sympatická Barbara.

A zámer sa jej darí. Svedčí o tom množstvo pochvalných reakcií, odporúča ju aj známa stránka TripAdvisor, kde má Koun 180 recenzií a takmer vždy maximum 5 bodov.
Barbara sa snaží vyrábať zmrzlinu bez umelín a éčok, žiadny lepok, žiadne farbivá. Aj preto sú skoro všetky zmrzliny biele. Pridáva čerstvé mlieko aj smotanu a všetko sa robí ručne. Žiadna sériová výroba.

Zmrzlina Koun tiež patrí podľa blogu spoločnosti Ryanair medzi 13 najlepších zmrzlinární v celej Európe. Dostala sa tak do skupiny top zmrzlín, aké robia v Dubline, Ríme, Miláne či v Paríži.

koun3

Ako vzniká najlepšia zmrzlina?

Je to jednoduché a prezradíme vám to tajomstvo. Najskôr tie obvyklé veci – keď už prichystáte všetky potrebné suroviny ako mlieko, smotana, rôzne druhy cukru, zmrzlinovú zmes, pekne to premiešate v stroji. Potom sa to pasterizuje a dochucuje. Kvalitné suroviny je ťažké zohnať na Slovensku, preto ich Barbara dováža z Talianska.

Sorbety sa robia z čerstvého ocovia, ktoré sa očistí, odšťaví a následne použije. Ovocie aj zelenina je zo Slovenska, aby boli naozaj čerstvé.

Takže žiadna prášková zmrzlina, ktorú vám namieša ktokoľvek. Pravé gelato sa učí v škole, akú absolvovala Barbara. A kde je to tajomstvo? Teraz vám ho prezradíme – tajomstvo, prečo je Koun najlepšia zmrzlina na Slovensku (nielen podľa nás) je…robiť ju s láskou. „Všetko robíme tak, akoby sme to robili pre seba. Ako doma. Všetko musí byť TOP, takže dbáme na vysokú kvalitu,“ dodáva Barbara Szalaiová.

Koun
Takto sa pripravuje poctivá zmrzlina. Žiadny prášok, umeliny, farbivá.

Ako rozpoznať kvalitnú zmrzlinu?

Nie je to až také zložité. Ak ste niekedy skúsili práškovú zmrzlinu a kvalitnú, povedzme aj Koun, cítite to. Poctivá zmrzlina jednoducho chutí inak, je sýtejšia, takže sa pred ňou príliš nenajedzte, ako sme to urobili my. To bola chyba 🙂

Od Kounu nepotrebujete zjesť tri, či viac kopčekov. Pokojne stačí jeden, maximálne dva a dokonca vám ich namiešajú z viacerých príchutí. Jeden „kopček“ stojí 1,50€, čo sa môže zdať viac, ako v iných zmrzlinárňach, ale Koun nie je bežná zmrzlináreň a porcie sú rozhodne väčšie ako zvyčajný kopček. Veď sa ani nadáva v kopčekoch, ale naberá sa lopatkou ako v Taliansku. Zmrzlinu totiž treba občas premiešať, čo s naberačkou nespravíte.

„Umelú, či nepoctivú zmrzlinu tiež spoznáte podľa toho, že vám zafarbí jazyk, keďže sa použili farbivá. Napríklad zelené jablko,“ vysvetľuje Barbara. „Alebo keď necháva povlak na podnebí, tiež to nie je v poriadku.“

najlepšia zmrzlina koun
Čokoládovejšia ako čokoládová…

Foto: Koun, Instagram, Ryanair, Cas.sk

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 415x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment