Nigella a jej taliansky raňajkový banánový chlebík

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Možno už vaše deti majú dosť klasického chleba so šunkou alebo džemom. Možno už ani vy neviete, čo by ste striedali, nech to nie je stále to isté. Máme pre vás skvelý recept na taliansky banánový chlebík, ako ho robí slávna Nigella Lawsonová. Hoci banánový chlebík nie je taliansky recept, v Taliansku je nesmierne populárny tak ako veľa receptov, ktoré vychádzajú zo zásad pečenia v Severnej Amerike a vo Veľkej Británii. Nigella doň vniesla taliansky prvok: pridala trochu instantného espresso prášku. „A aj keď ho dám pomerne dosť, chuť vôbec nezmení. Je tu len náznakom a jemná horkosť kávy veľmi elegantne potlačí krémovú sladkosť banánu,“ vysvetľuje svoj krok Nigella.

Určite viete, že Taliani majú na raňajky radi niečo sladké a tento koláč alias chlebík je taký iba náznakom. Pokojne si jeden či dva vlhké krajčeky natrite trochou čokoládovej nátierky alebo mascarpone posypaného škoricou.
Ako Nigella radí, tento banánový chlebík je najlepší jeden deň po upečení – ak dokážete počkať 🙂 Môžete si ho povedzme upiecť v nedeľu predpoludním, aby ste mali krajčeky na rána pred odchodom do práce. Vynikajúci je aj ako pochúťka k čaju či káve. Výborné Nigelline recepty nájdete napríklad v knižke Nigellissima.
Na svojej stránkefacebooku tento chlebík ešte vylepšuje – môžete doň pridať 75 ml rumu alebo Bourbonu.

 

Taliansky raňajkový banánový chlebík

nigella lawson recept na banánový chlebíkZ tohto receptu dostanete chlebík, ktorý narezaný ponúkne 8 až 10 kúskov. Môžete doň pridať aj nasekané oriešky (cca 60 g), alebo 100 gramov hrozienok sultániek.

SUROVINY

  • 150 ml neochuteného rastlinného oleja a trochu na vymastenie
  • 3 stredne veľké banány, naozaj veľmi zrelé (spolu asi 400 g so šupkou, 300 g bez nej)
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • štipka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 175 g hladkej múky
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 lyžičky instantného espresso prášku
  • 1 × 450 g forma na biskupský chlebík alebo 1 × plech na 12 mafinov

recepty lepsiden.skVyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.

 

POSTUP:

  • Plech na pečenie vsunieme do rúry a zohrejeme ju na 170 °C/stupeň 3. Vytiahneme formu na biskupský chlebík a vyložíme ju papierom na pečenie alebo zľahka potrieme olejom. „Zistila som však, že banány vytvoria nepriľnavý pružný povrch takmer ako slivky pri pečení, takže papier na pečenie nemusíte použiť,“ radí Nigella.
  • Banány vymiešame s vanilkovou esenciou a soľou a primiešame olej.
  • Po jednom zašľaháme vajcia a potom cukor.
  • Múku zmiešame so sódou bikarbónou a s espresso práškom a tieto sypké prísady zašľaháme do cesta.
  • Cesto nalejeme do pripravenej formy na biskupský chlebík a vložíme do rúry na plech na pečenie. Pečieme 50 až 60 minút, alebo kým sa nezačne trochu oddeľovať od strán a krásne sa nezdvihne. Ihlica na skúšanie cesta by až na ojedinelú omrvinku mala vyjsť von čistá.

„Naliehavo vás žiadam, aby ste sa ovládli, počkali deň či dva (alebo aspoň pol dňa) a až potom zarezali do koláča. Ak to dokážem ja, celkom iste aj vy,“ odkazuje Nigella.

nigella banánový chlebík


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.