Orechy a semienka. Kde všade sa hodia a ako pomáhajú?

Vyznáte sa v orechoch a semienkach? Nemyslíme teraz na to, či rozoznáte vlašské orechy od píniových a kešu J To určite viete. Ale viete aj to, na čo je dobré používať jednotlivé druhy orechov a semienok? V čom sú liečivé účinky mandlí, chia semienok, či pekanových orechov? Orechy a semienka doslova milujeme a veríme, že podobne ste na tom aj vy. Ich dokonalosť spočíva v tom, že výborne chutia a obsahujú veľké množstvo blahodarných látok pre každú časť nášho tela.

Pridávajte ich do svojho jedla. Dá sa to rôznymi spôsobmi, v rôznej forme alebo konzistencii. Nielenže chutia fantasticky, ale poslúžia ako malý olovrant a dajú sa využiť na milión spôsobov. Prísada do müsli, domácich müsli tyčiniek, sušienok, prípadne na posypanie jogurtov a šalátov. Môžete ich zapiecť chlebe zo superpotravín, v čokoládových brownies alebo v rôznych tortách a zákuskoch. Z orechov si môžete jednoducho vyrobiť mlieko, prípadne ich zomlieť na múku.

 

Plné tuku… či ani nie?

Mnoho ľudí sa orechom vyhýba pre ich obsah tuku, no do zdravého stravovania by sme ich mali zaradiť bez ohľadu na kalórie. „Okrem toho nie všetky kalórie sú rovnaké, dať si za hrsť orechov a tyčinku Mars vôbec nie je to isté,“ usmieva sa známa foodblogerka Ella Woodwardová, autorka svetových bestsellerov, napríklad Lahodne s Ellou, či Lahodne s Ellou každý deň.
Každý druh orechov je výnimočný niečím iným, no rozhodne sú všetky plné rastlinných bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a  minerálov, vďaka ktorým sa cítime lepšie.
„Musím sa priznať, že na začiatku som sa ich tiež trochu obávala. Časom som však zistila, že mám vďaka nim viac energie, čistejšiu pleť, lesklejšie vlasy a pevnejšie nechty, čo potlačilo všetky obavy a dnes už bez orieškov nevydržím. Za pár dní vždy miniem celý pohár orechového masla, čo je pochúťka, na ktorú nedám dopustiť, a aj vďaka nemu sa cítim zdravšie,“ dodáva Ella.

Na konci článku nájdete recept na mandľové orechové maslo od Elly.

orechy chlieb

Orechy a semienka

Každý druh orechov je charakteristický niečím iným, a keď sa dozviete o ich úžasných vlastnostiach, pochopíte, prečo sa v určitých receptoch uprednostňuje konkrétny druh. Orechy skladujte v sklenených vzduchotesných nádobách, kde vydržia veľmi dlho. Na tom si treba dať záležať, pretože na vzduchu by sa mohli ľahko pokaziť. Stačí im aj izbová teplota, čiže sa nemusíte obávať, že zaberú priveľa miesta v chladničke.
Pri nákupe si vyberte vždy nesolené a nepražené orechy.
Ak si chcete pochutnať na pražených orieškoch, jednoducho ich osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (160 °C pri teplovzdušnej rúre). Nechajte ich popražiť 15 minút, prípadne kým nie sú chrumkavé podľa vašich predstáv.

 

MANDLE

Mandle používa foodblogerka Ella zo všetkých orechov najčastejšie. Sú najvšestrannejšie a ich chuť sa ľahko kombinuje s inými prísadami. Medzi ich ďalšie výhody patrí, že sú plné vitamínu E, vďaka ktorému budete mať krásnu a žiarivú pleť, ako aj vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Pri pečení používa najmä mleté mandle. Skvele chutia aj rozdrvené ako prísada do dezertov.

 

PARA ORECHY

Para orechy majú o čosi hustejšiu konzistenciu ako mandle, čo znamená, že jedlu dodajú oveľa väčšiu krémovosť. Z tohto hľadiska sa dosť podobajú na kešu oriešky, ale pre ich výrazne slanšiu chuť sa hodia viac do hlavných jedál ako do dezertov. Z toho jasne vyplýva, že ak na ne máte alergiu, najlepšie ich nahradíte práve kešu orieškami.
Rovnako ako mandle alebo iné orechy sú výborným zdrojom vitamínu E, ako aj mononenasýtených tukov, no ich hlavnou devízou je obsah selénu. Selén je prvok, ktorý nám často chýba, hoci je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému a štítnej žľazy.

 

KEŠU ORIEŠKY

Kešu sú teda para orechy do dezertov: sladké, krémové a nadovšetko lahodné. Ak ich namočíte na pár hodín do vody a potom rozmixujete, dostanete naozaj božskú pochúťku (pred mixovaním nezabudnite vyliať zvyšnú vodu). Práve preto tvoria dokonalú prísadu do smoothies, ktoré s nimi tak trochu pripomínajú mliečne kokteily.

nervozita orechy horčíkPrečítajte si tiež
Ste nervózni? Máte stres? Pomôže vám horčík

 

LIESKOVÉ ORIEŠKY

Pri lieskových orieškoch možno aj vám zíde na um jediná vec – Nutella! „Medzi čokoládou a lieskovými orieškami podľa mňa existuje veľmi silné puto a dôvod, prečo som zatiaľ nevymyslela viac slaných receptov z lieskových orieškov, je ten, že ich nadovšetko milujem nasladko, najmä v dvojvrstvovej torte z lieskových orieškov,“ rozplýva sa Ella. Lieskové oriešky sa štruktúrou veľmi nelíšia od mandlí, preto ich nimi v prípade alergie ľahko nahradíte.

 

PEKANOVÉ ORECHY

Chutia tak trochu ako karamel. Pražením sa táto chuť ešte zvýrazní, a tak máte pocit, že jete nejakú sladkosť, najmä ak ich polejete javorovým sirupom a posypete škoricou. Dajú sa podobne ako mandle pomlieť na múku a perfektne využiť pri pečení.
Aj z pekanových orechov sa dá spraviť mlieko. Obsahujú veľa mononenasýtených tukov vrátane kyseliny olejovej, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a slúži ako prevencia pred srdcovými a srdcovocievnymi chorobami.

 

PÍNIOVÉ ORIEŠKY

Píniové oriešky patria vlastne medzi semená, nie orechy, a používajú sa rovnakým spôsobom ako tekvicové alebo slnečnicové semienka. Majú lahodnú štruktúru, sčasti chrumkavú a sčasti mäkkú, ktorá sa zvýrazní najmä po opražení. Ich silná chuť výborne vynikne aj v sladkých jedlách.
Pridávajte ich do polievok, šalátov a, samozrejme, do pesta. Ak ich nemôžete jesť, dokonalou náhradou sú tekvicové semienka. Podobne ako mandle, aj píniové oriešky sú zdrojom  vitamínu E, čiže sú dobré na pleť, a rovnako vitamínov B dôležitých na energiu.

orechy a semienka

TEKVICOVÉ SEMIENKA

Tekvicové semienka sú takisto neskutočne všestranné. Majú trochu ostrejšiu štruktúru ako píniové oriešky, ale dajú sa primiešať do hocijakého jedla. Skvelé je, že sú chrumkavé, ale chutia nevýrazne, takže si ich ani nevšimnete.
Sú neodmysliteľnou súčasťou zdravého pečenia v receptoch od müsli až po chlieb zo superpotravín a vedia najlepšie nahradiť oriešky. Výborne chutia pražené s troškou čili a mletej papriky alebo len tak nasypané na šalátoch, v rizote, v receptoch z quinoy, v ovsenej kaši a smoothies.
Čo sa týka obsahu živín, tekvicové semienka sú navyše skvelým zdrojom antioxidantov potrebných na žiarivú pleť, zinku nevyhnutného na metabolizmus a spracovávanie sacharidov, tuku a bielkovín, ako aj mangánu, ktorý je užitočný asi na všetko vrátane spevnenia kostí a regulácie cukru v krvi.

 

SLNEČNICOVÉ SEMIENKA

Slnečnicové semienka neznejú až tak zaujímavo, sú však užitočné vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a bielkovín. Sú skvelým chrumkavým doplnkom k všetkému. Môžete nimi jedlo len tak posypať ako tekvicovými semienkami. Na ich štruktúre je fajn to, že sú pevné, ale predsa mäkké, hodia sa teda ku všetkému, hlavne do slaného pečenia, napríklad do chleba alebo krekrov. Slnečnicové semienka sú okrem toho potravinou na krásu, a to vďaka vitamínu E dôležitému pre peknú pleť.

 

SEMIENKA CHIA

Semienka chia oficiálne patria medzi semená, používame ich však iným spôsobom ako tekvicové alebo slnečnicové semienka. V podstate ide o malé čierne guľôčky bez chuti, no z hľadiska ich významu sú to priam čarovné zrnká.

Tieto semienka sú dokonalou prísadou do pečenia. Keď ich totiž zmiešame s akoukoľvek tekutinou, napučia až do desaťnásobnej veľkosti a vytvoria lepkavú gélovú hmotu, ktorá  veľmi dobre spojí všetky ostatné prísady. Sú vhodné ako náhrada vajec alebo na zahustenie jedál.
Sú veľmi zdravé a vďaka ich veľkosti ich môžete pridať do hocičoho a ani si nevšimnete, že tam sú. Sú plné vlákniny, ktorá vám dodá energiu na celé hodiny, ako aj omega-3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo a dopomáhajú ku krásnej pleti. Ďalej sú výborným zdrojom vápnika nevyhnutného na pevné kosti, ako aj bielkovín a železa, opäť potrebných na energiu.

Ak neviete, ako tieto semienka používať, začnite tým, že si na raňajky do smoothie pridáte pár lyžičiek. Vďaka semienkam, na ktoré počas pitia smoothie aj zabudnete, zistíte, že sa zrazu cítite omnoho lepšie.

chia semienkaPrečítajte si tiež
Schudnite s chia semienkami. Naozaj to funguje!

 

RECEPT na mandľové maslo

Mandľové maslo je neskutočne chutné, lahodné a častá prísada pri pečení. Má krásne krémovú konzistenciu a úžasne bohatú orieškovú príchuť. „Rada ho pridávam do smoothies na zahustenie, do kokosovej ovsenej kaše a, samozrejme, dá sa jesť aj lyžičkou rovno z pohára,“ prezrádza Ella Woodwardová v knihe Lahodne s Ellou.
Blahodarné účinky má vďaka vysokému obsahu vitamínu E, ktorý je potrebný, aby sme mali žiarivú pokožku.

mandľové masloPred samotnou prípravou mandľového masla najskôr mandle opražte, lebo vďaka tomu sa ľahšie rozmixujú a zvýrazní sa ich chuť, pokojne však môžete tento krok vynechať.
Podľa nasledujúceho receptu môžete vyrobiť maslo z akýchkoľvek orechov.

Na 1 veľký pohár masla potrebujeme:

  • 2 hrnčeky mandlí (400 g)
  • štipku soli
  1. Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
  2. Mandle asi 10 minút pečieme, vyberieme ich a pár minút necháme chladnúť.
  3. Vychladnuté mandle nasypeme spolu so štipkou soli do mixéra a miešame asi 15 minút, kým zmes nie je hladká a krémová. Počas mixovania možno bude treba raz alebo dva razy oškrabať zmes zo stien mixéra.
  4. Skladujeme ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote maximálne jeden týždeň.

Pozor, na tento recept je potrebný naozaj výkonný kuchynský robot, inak nezískate dostatočne hladké a krémové maslo.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 364 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: