Papája. Kedy a ako ju jesť? Máme aj chutný recept

Ktoré ovocie sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Určite jablká a hrušky, banány, pomaranče, mandarinky a kivi. V sezóne marhule, broskyne, čerešne, aj hrozno. A čo taká papája? Už ste si ju vôbec kúpili? V obchodoch ju väčšinou prehliadame, pritom ani netušíme, že sa tým pripravujeme o kúsok svojho spasenia. Ak máte problémy so žalúdkom alebo črevami, papája nemá konkurenciu.

Verte tomu – podľa odborníkov pomáha papája pri kolitíde, Crohnovej chorobe, IBS, vredoch, divertikulitíde, gastritíde, žalúdočných kŕčoch, ochoreniach pečene a pankreatitíde. Takisto ničí H. pylori, C. difficile a E. coli a zbavuje črevá ďalších škodlivých baktérií a parazitov vrátane červov. Papája je ideálnym ovocím, ak máte problémy so syndrómom bakteriálneho prerastania v tenkom čreve (SIBO).
Jednoducho, papáju váš žalúdok a črevá doslova milujú. Tak prečo ju nezaradiť do jedálnička? Prezradíme vám, v čom všetkom nám pomáha, dáme zopár tipov a na záver aj recept na papájové smoothie v miske.

 

Papája na lepšie trávenie

Papája je číslom jeden v stráviteľnosti. „Každá papája obsahuje viac ako 500 neobjavených silných tráviacich enzýmov, ktoré podporujú činnosť pankreasu, napomáhajú trávenie a naprávajú steny črevného traktu, zmierňujú zápal a zabraňujú tvoreniu jaziev,“ upozorňuje Anthony William v knihe Liečivá sila potravín.
Kombinácia aminokyselín a enzýmov v papáji vytvára podľa neho dosiaľ neobjavené fytochemické zlúčeniny, ktoré odpudzujú vírusy. Papája tiež obsahuje ešte neobjavené účinné koenzýmy, ktoré podporujú zásaditosť v črevnom trakte.

Ak potrebujete uľaviť od zápchy, papája je to správne ovocie. Ak trpíte bolesťami brucha alebo zápalom črevnej výstelky, bude vaším spojencom pri uzdravovaní podráždených nervových zakončení, ktoré sa podieľajú na týchto ochoreniach.
Ak má niekto problémy s prijímaním potravy, či už pre postenie sa, anorexiu, alebo trpí vážnou chorobou, rozmixovaná papája pôsobí ako kúzlo v procese obnovy príjmu potravy, pretože dodáva chýbajúce kalórie, optimálne nutričné zložky a ľahko sa trávi.

 

Papája pre krásu

papájaPapája má zázračné účinky aj na pokožku. Toto ovocie pôsobí proti vráskam a je fontánou mladosti vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a tých najdôležitejších karotenoidov. Papája nielenže pomáha rozžiariť pokožku, ale aj čistí ekzémy, psoriázu a akné.

Mnohí odborníci tvrdia, že papája dokáže zbaviť mrzutosti vás aj vašich milovaných. Odháňa negativitu a temnotu, očisťuje od starého posudzovania, hnevu a nahromadenej frustrácie.
V každej papáji sa údajne skrýva pravda o liečení. Keď ju zjeme, naše telo okamžite identifikuje tieto prvky, uvedie ich do pohybu a telesne nás zmení tak, že sa môžeme vyliečiť a stať sa vnútorne silnejšími.

 

Kedy jesť papáju?

Ak trpíte na jedno z týchto ochorení, Anthony William odporúča pridať do svojho jedálneho lístka papáju:

  • zápcha, syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, kolitída, vredy, divertikulitída
  • ochorenie pečene, ochorenie žlčníka
  • parazity, infekcia C. difficile, infekcia E. coli, infekcia H. pylori, červy
  • ekzém, psoriáza, akné, gastroparéza, lupus
  • syndróm chronickej únavy
  • mononukleóza
  • syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve
  • skleróza multiplex
  • amyotrofická laterálna skleróza
  • pásový opar
  • lymská borelióza
  • všetky autoimunitné ochorenia a poruchy, migréna, depresia
  • infekcie močových ciest a inkontinencia
  • cukrovka, hypoglykémia
  • ochorenie krvi
  • porucha príjmu potravy, poruchy trávenia

papája strom

Papájové tipy

  1. Ak môžete, kupujte odrodu Maradol pochádzajúcu z Mexika a Strednej Ameriky. Tieto stredne veľké až veľké papáje sú lepšie než havajské odrody, ktoré sú kontaminované GMO.
  2. V obchode vyberajte papáju žltooranžovej farby. Zrelá je vtedy, keď sa poddá miernemu tlaku prsta. Privoňajte k stopke a zacítite jej výraznú vôňu.
  3. Vyhýbajte sa plodom so škvrnami. Zelená papája je málo zrelá, hoci obsahuje väčšie množstvo enzýmov. Ak ste predsa len kúpili zelenú papáju, vložte ju do papierového vrecúška a nechajte v ňom deň až dva pri izbovej teplote.
  4. Ak máte radi koreniny, zjedzte spolu s papájou aj zopár jej semienok. Konzumácia malého množstva semienok papáje každý týždeň pomôže zničiť parazity.
  5. Na zlepšenie zdravia čriev pite posilňujúci nápoj z papáje a zelerovej šťavy.
  6. Ak potrebujete uľaviť od zápchy, zjedzte denne polovicu papáje.

 

kivi Prečítajte si tiež
Kivi. Ako nás lieči, ako sa pestuje + recept.

Vypestujte si papáju

V špecializovaných e-shopoch nájdete semená viacerých odrôd. Vyberte si napríklad papáju melónovú alebo papáju Sunrise. Semená papáje majú vysokú klíčivosť, tak môžete vysieať aj tie, ktoré nájdete v zrelom plode kúpenom v obchode.

Semienka papáje zasaďte do naozaj výživnej pôdy. Zvoľte substrát pre subtropické rastliny. Vložte ich do hĺbky asi dva centimetre.
Vyklíčia veľmi rýchlo, ale rastlinky sú veľmi citlivé na premokrenie pôdy, hnilobu a plesne, tak buďte obozretní. Kritický je najmä prvý rok. Papája má rada celoročne teploty nad 15 °C. Ako subtropická rastlina potrebuje vysokú vlhkosť vzduchu.
Nezabudnite ju pravidelne zalievať, v lete aj viac, v zime zasa opatrnejšie. Odporúčame pestovať ju v skleníku.
Z papáje vyrastie palma, ktorá začne rodiť asi po dvoch rokoch. Zarodí vám síce menšie plody, ako v subtropickom pásme, ale určite chutné 🙂

 

RECEPT: Papájové smoothie v miske

papája smoothie

Papájové smoothie v miske vyzerá tak pekne, že je takmer škoda ho zjesť. Nenechajte sa však odradiť. Papája a malina sú pre seba ako stvorené. Keď k nim pridáte banán, mango a mätu, bude to dokonalé.

Suroviny:

  • 6 šálok papáje nakrájanej na kocky
  • 4 vykôstkované datle
  • 2 šálky malín
  • 1 šálka manga nakrájaného na kocky
  • 1 banán nakrájaný na plátky
  • 1 polievková lyžica strúhaného kokosu
  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej mäty
  • ½ limetky

POSTUP: Dohladka rozmixujeme papáju, datle a šálku malín. Zmes nalejeme do dvoch misiek. Mango, plátky banánu a zvyšok malín poukladáme navrch. Posypeme kokosom, čerstvou mätou a pokvapkáme šťavou z limetky.
Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 270x, 2 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: