Parížske rožky. Tak, ako ich piekli naše staré mamy

Nenáročné, sýte a hlavne chutné. Také sú mnohé recepty našich starých mám, ktoré vedeli ako piecť. Spomínate si na svoju babičku, ako to u nej vždy rozvoniavalo? Mne začali slinky tiecť už keď som sa približovala k babičkinmu domu a cez otvorené okná som zacítila tvarohové šišky, medovníčky, parížske rožky alebo fantastický trdelník.
Gazdinky vyčarovali kedysi aj z mála hotovú hostinu. Používali jednoduché suroviny, nestálo to veľa, pečenie nebolo nič zložité, no výsledok stál vždy za to.

Dokazuje to aj pekárka Lucia Súkeníková, ktorá rozhodne nepatrí medzi staré mamy 🙂 , no jej upečené výtvory vám rozohrajú v ústach všetky chuťové poháriky. Jej kniha Recepty našich starých mám dokazuje, že klasika je stále IN. „Milujem tradície a klasiku. V spomienkach na detstvo sa každému z nás vybaví vôňa a chuť koláčov, ktoré nám piekli naše staré mamy,“ vysvetľuje Lucia. „I to, ako sa tie najlepšie recepty dedili z generácie na generáciu.“

 

Recepty našich starých mám

V knihe Lucie Súkeníkovej nájdete tradičné slovenské recepty, na ktoré si pamätá zo svojho detstva a možno aj vám pripomenú to vaše. Keďže nie všetky rodinné recepty sa zachovali, rozhodla sa hľadať aj v blízkom okolí. Zozbieranie tých najlepších jej trvalo približne rok. S pečením a s prípravou koláčov a múčnych jedál pomáhali Lucii šikovné a skúsené gazdinky, jej mama, svokra, kamarátky, tety, známe. V knihe tak nájdete 80 tradičných receptov starých mám.

Lucia už má na konte dve ďalšie knihy, v ktorých varila a piekla zo zdravších alternatív. Moje skvelé jedloMoje skvelé koláčiky.
„Pri písaní všetkých troch kníh, aj pri každodennom varení a pečení sa stále obraciam k tradícii. V myšlienkach sa vraciam na dedinský dvor k babke a dedkovi, keď som ako malé dievča varila polievku z dažďovej vody a z kvetiniek, ktoré som našla v záhrade,“ spomína s úsmevom Lucia Súkeníková, ktorá má aj foodblog Moje jedlo.

 

Recept na Parížske rožky

Parížske rožky patria k vôbec najobľúbenejším drobným koláčikom. Vždy sa zjedia ako prvé aj u Lucie. Jemne usušený orechový korpus s čokoládovým krémom je skrátka neodolateľný.

SUROVINY

Cesto

  • 180 g mletého cukru
  • 180 g mletých orechov
  • 2 celé vajcia

Plnka

  • 3 dl mlieka
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 200 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 lyžicu rumu
  • na špic noža kávy
  • čokoládovú polevu

 

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.adriana poláková fotky na zjedenie

POSTUP

  1. Do hrnčeka dáme cukor, orechy a 2 celé vajcia. Dobre zahrejeme, no nevaríme. Plátenným vrecúškom striekame na vymastený a múkou vysypaný plech malé rožky, ktoré vložíme do horúcej rúry a hneď vypneme.
  2. Necháme ich sušiť 2 – 3 hodiny, až kým neodskočia od plechu (v horúcej rúre piecť len 2 minúty a vypnúť, potom už len sušíme).
  3. Z mlieka, zo žĺtok, z múky a kakaa uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme vychladnutú kašu, lyžicu rumu, na špic noža kávy a vymiešame. Striekame ozdobnou trubičkou na rožky a máčame v čokoláde.

Dobrú chuť 🙂

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 2 799 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: