Parížske rožky od foodblogerky Tinky Karmažín

K Vianociam patria najrôznejšie zákusky a koláče. Pre niekoho sú to medové, či žĺtkové rezy, pre iného metrový koláč, čokoládové kokosové rezy, opitý Izidor, venčeky, alebo kremrole. U iných nesmú chýbať na vianočnom stole šuhajdy, medvedie labky, orechové košíčky, trené maslové pečivo, vanilkové rožky alebo medovníčky. Určite by ste do tohto zoznamu pridali tie svoje, však? Napríklad také parížske rožky – my máme pre vás recept od známej foodblogerky Tinky Karmažín, ktorú poznáte aj z televíznej obrazovky.

Mnohí ľudia pátrali, odkiaľ pochádzajú parížske rožky…a či sú naozaj z Paríža. Lebo ako vieme, existujú viaceré jedlá, ktoré nesú v názve čosi francúzske, a Francúzi o nich nikdy nepočuli. Niektorí tvrdia, že sa v origináli volajú Paris cream cookies.
Ťažko povedať, no hlavné je, že nám chutia 🙂
„Toto sú fantastické orechové parížske rožky,“ pochvaľuje si Tinka, ktorá má úžasné recepty na svojej stránke Tinkine recepty. „Spodné cesto je neskutočne chrumkavé. Recept na krém mám od mojej maminky, je jednoduchý a vynikajúci. Plná chuť kvalitnej čokolády a poctivé maslo. Upečte si a vychutnajte!“
Tak poďme na to, nie je to nič zložité – viacero podobných zdravých a lahodných receptov nájdete vo Fitness diári 2018.

 

Parížske rožky od Tinky Karmažín

Z nasledujúceho receptu získate asi 30 rožkov- Príprava vám zaberie zhruba 30 minút a pečenie ďalších dvadsať. Keďže nám ide trošku aj o líniu 🙂 , Fitshaker pre nás vypočítal výživové hodnoty na jeden kus: cca 384 kJ, 91 kcal, 7 gramov tukov, 6 gramov sacharidov a 1 gram bielkovín.

Suroviny:

  • 2 ks bielok
  • 80 g pomletého trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 2 lyžice strúhanky

 

Na krém:

  • 100 g horkej čokolády s minimálnym obsahom kakaa 70 %
  • 1 lyžičku kokosového oleja
  • 100 g kvalitného masla
  • 1 lyžicu pomletého trstinového cukru

 

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.adriana poláková fotky na zjedenie

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 140 °C bez teplovzduchu.
  2. Bielka a pomletý trstinový cukor dáme do nádoby a nad parou šľaháme na malom ohni metličkovým mixérom cca 5-7 minút, až kým nebudú krásne lesklé a pevné.
  3. Nasypeme orechy, strúhanku a ručne zamiešame.
  4. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka s väčšou ozdobnou špičkou a robíme hrubšie vlnky do tvaru rožkov.
  5. Pečieme 20-22 minút. Keď sa upečú, necháme ich na vzduchu postáť cca 1 hodinu, aby schrumkaveli.
  6. Na krém si vyberieme maslo z chladničky a necháme postáť. Musí mať izbovú teplotu.
  7. Nad parou rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom, dáme do studeného vodného kúpeľa a necháme vychladnúť.
  8. Čokoláda musí byť úplne studená, aby nám neroztopila maslo.
  9. Maslo s 1 lyžicou pomletého trstinového cukru vyšľaháme do peny a prilejeme čokoládu. Vyšľaháme spolu, aby vznikol nadýchaný maslový krém. Ingrediencie musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
  10. V prípade potreby ešte pridáme cukor alebo med.
  11. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s rovnakou špičkou, ako sme robili korpus a striekame vlnky. Povrch pofŕkame roztopenou čokoládou a posypeme pomletými orechmi.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 351x, 2 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: