Peter Sagan a 7 krokov k titulu majstra sveta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na sociálnych sieťach je v týchto dňoch najskloňovanejším menom Peter Sagan. Konečne to vyšlo! Dočkali sme sa…teda nielen my, ale predovšetkým Peťo: stal sa majstrom sveta. Dlho sa mu nedarilo víťaziť, večné druhé miesta už štvali aj jeho a ani napriek veľkému odhodlaniu a bojovnosti sa nedarilo zlomiť kliatbu druhých, či tretích miest.

Všetko však napravil v pretekoch, kde mal proti sebe najviac súperov. V Richmonde čakal, aby si vybojoval najväčší triumf svojej kariéry.
Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cestnej cyklistike!

Čo je za jeho úspechom? Prečo sa to podarilo konečne až teraz? Prečítajte si na LepšíDeň.sk…a snáď vám táto správa poriadne vylepšila aj ten váš deň:-)

Peter Sagan

Majster sveta Peter Sagan v dúhovom tričku.

Peter Sagan a 7 krokov k titulu majstra sveta

1.Tvrdý tréning
Za všetkým je tvrdá príprava. Peter Sagan pristupuje k tréningom naozaj poctivo a svedomito. O to viac vždy štve, keď mu to nevyjde, skončí druhý, alebo ho zostrelí motorkár. Mimochodom, možno aj to bolo na niečo dobré – našťastie sa pri páde nezranil, nestalo sa nič vážne, no mal čas na oddych a doplnenie energie. Keby dojazdil Vueltu, možno by teraz nestačil na najlepších. Ktovie?
Každopádne Peter je zodpovedný športovec. „Trénujem každý deň, ak je veľa pretekov, tak si dám aj deň voľno,“ tvrdý nový majster sveta.
Trénuje na cestnom i horskom bicykli, pomer je 70:30 v prospech cestného. Na horskom bicykli ladí formu najmä pred súťažou, inak trénuje na cestnom bicykli. V zime veľa bežkuje, hráva hokej, pláva.
Keď sa inak nedá, trénuje aj na stacionárnom bicykli, ale to ho veľmi nebaví. V posilňovni sa sústredí hlavne na nohy, chrbát a brucho. Ruky eliminuje, nie sú podstatné a keby nabral do nich svaly, získali by na hmotnosti kilo-dva, a to by mu napríklad pri šprintoch prekážalo.

2.Správne načasovanie
Trpezlivosť a premyslená taktika. To je základ v mnohých športoch a to viac v cyklistike. Peter Sagan by o tom vedel rozprávať. Nie nadarmo dostal prezývku Mr. Second Places – najmä na Tour de France mu ušlo veľa víťazstiev, hoci mal dobre našliapnuté, makal a išiel ako hodinky.
Tentoraz sa v závere nikam nehnal. Počkal si na miestečko, kde mal kopec najprudší sklon, trochu sa vyviezol za súpermi a potom začal šliapať naplno.
Všetky sily vložil do útoku dva kilometre pred cieľom a nikto naňho nemal. Vyšlo to. Udržal si vysoké tempo až do konca, skupinka za ním ho márne naháňala a napokon zvíťazil sólovým dojazdom. Šprintovať vlastne ani veľmi nemusel.

3.Trať na mieru
Povedzme si to na rovinu – ak vám nesadne trať, jej profil, prevýšenie, zákruty, musíte makať o to viac, aby ste uspeli.
Petrovi Saganovi najviac sedia zvlnené etapy, kde v kopcoch šprintéri zaostávajú, vrchári zasa na rovinkách nedokážu poriadne šprintovať. Peter Sagan je univerzálny cyklista, všestranný a v Richmonde to všetkým natrel. Na zvlnenom okruhu s prudkým, krátkym stúpaním, na ktorom sa mohol súperov striasť, to dokonale využil.

Peter Sagan

Trať Petrovi sadla a vybojoval najväčší úspech vo svojej kariére.

4.Správny bicykel
Ak má byť trať ako šitá na mieru, dvojnásobne to platí o bicykli. Keďže trať v Richmonde je mimoriadne technická, ostré zákruty a úseky s kamennou dlažbou spôsobujúce problémy, o to viac sa cení správny výber bicykla. Napokon, málokto dokáže na bicykli to, čo Peter Sagan. Akoby bol s ním zrastený. Ovláda ho do najmenších detailov, cíti každý jeho pohyb a využíva to v ostrých zákrutách, v stúpaniach, či prudkých klesaniach. V Richmonde nestratil v dôležitých momentoch ani milimeter.
Všimli ste si, že v krátkom zjazde si dovolil zaľahnúť na riadidlá a pri tom ešte šliapať do pedálov? Ak sa nevyznáte celkom v cyklistike, tak vedzte, že je táto poloha extra nebezpečná. Ťažisko je totiž posunuté veľmi dopredu a stačí malá chyba, jazdec padá. Sagan však nie – jazdí si, akoby bol s bicyklom pevne spojený:-)

5.Vyvážená životospráva
Tvrdý tréning si vyžaduje kvalitnú stravu a regeneráciu. Keď bol Peter Sagan mladší, priznáva, že jedol „čo chladnička dala“:-) „Vtedy mi bolo jedno, čo som jedol, teraz sa to už snažím obmedzovať a mame dávam robiť recepty, čo má variť,“ povedal pred časom náš cyklista.
Cez sezónu chodí pravidelne na masáže a cez zimu aj do sauny.
Napríklad na štarte etapy je chlebík s džemom alebo šunkou a potom ku koncu už len nejaké gély alebo energetické tyčinky. Tie mu však až tak nechutia. „Keby som nebol športovec, nikdy si ich nekupujem,“ dodáva.
Dávame do pozornosti zaujímavú knihu Kuchařka Grand Tour od Hannah Grantovej, ktorá od roku 2010 varí pre tím  Tinkoff-Saxo, v ktorom jazdí aj Peter Sagan.

LD FB

6.Dobré zázemie
Áno, bez svojich blízkych by to Peter Sagan pravdepodobne nedokázal. Rodičia, súrodenci, priatelia – vedia potiahnuť, povzbudiť, nakopnúť. „Dnes sa bojí rodič pustiť dieťa trénovať vonku, keď prší, alebo sa len zdá, že možno bude pršať,“ tvrdí cyklomanažér  Martin Fraňo.
Juraj Sagan doslova ťahal svojho brata Petra von. Aj v daždi a chlade, čo mu rozhodne pomohlo a zocelilo ho. Vedel, že cyklista musí byť pripravený na bolesť. Mnohí by chceli byť ako Peťo Sagan, najmä teraz po zisku titulu a dúhového dresu. No len čo zistia, koľko driny je za tým, nadšenie rýchlo opadá.
A práve v tejto fáze je mimoriadne dôležitá podpora rodičov, priateľov, alebo aj školy.

7.Láska k športu
Ako sa vraví, last but not least – nakoniec, ale nie najmenej dôležité: treba milovať šport, ktorý si vyberiete. Inak sa v ňom nedajú dosiahnuť úspechy, ani tie menšie. Robiť niečo nasilu, to nikam nevedie.
Keď Peter Sagan dojazdí do cieľa, doslova vidíte, akú mal z pretekov radosť, hoci má v nohách stovky kilometrov, je na pokraji síl. Miluje to.
A sláva preňho veľa neznamená. Ako viackrát zopakoval, „na prvom mieste je bicykel“! Ľudia ho spoznávajú na Slovensku, aj vo svete. „Beriem to pozitívne, ale nie je to niečo, čo by som chcel, že by som túžil po sláve,“ tvrdí Peter.

Peter Sagan

Dojatý Peter Sagan v cieli. Stal sa majstrom sveta!


Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.