Ktoré potraviny vás neotrávia? A ako nájsť poctivé potraviny?!

Potravinové škandály pribúdajú a podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie až 75% ochorení súvisí s jedlom! Čiže doslova platí – ste to, čo jete. No posledné desaťročia sú naozaj až toxické – nakazené vajcia, nekvalitné mäso, priveľa sacharidov, nezrelé ovocie a zelenina, pribúdajúce fast foody… Dá sa nekvalitným a nejako nakazeným surovinám vyhnúť, a variť zdravo? Odpoveď tu je. Naozaj poctivé potraviny od lokálnych slovenských farmárov, pestovateľov a chovateľov.

Poradíme vám, ako si vyberať poctivé potraviny, kde si nájsť „svojho“ farmára, či dodávateľa surovín a na čo by ste si mali dávať pozor. Dokonca môžete zahlasovať za najobľúbenejšieho chovateľa, pestovateľa, či výrobcu medu. Na kvalite totiž záleží, hoci tá niekedy peňaženku poriadne prevetrá. Chémia je však na každom kroku, každý deň „kontaminuje“ naše jedlo plast, do ktorého je uložené. Najviac nás ohrozujú ftaláty, pričom ich obsah môže byť v niektorých plastových obaloch až 40%. A isto viete, že ftaláty sa z nich postupne uvoľňujú…

 

Potravinové škandály

Je ich žiaľ čoraz viac a vždy bezpečne vystrašia mnohých ľudí.

  • Z holandských fariem sa po Európe predávali vajcia s obsahom rezíduí nepovoleného pesticídu fipronil. Cez nemecké a rakúske firmy sa dostali aj k nám, našli sa v sušenej forme určenej pre reštaurácie a Česi už stiahli vaječné keksy…
  • Možno si spomínate na prítomnosť konského mäsa vo výrobkoch z hovädziny v jednej britskej sieti supermarketov. Bolo to v roku 2013.
  • V roku 2010 sa zasa v Nemecku zistili dioxíny vo vajciach, hydine a bravčovom mäse. Výrobca pridal do krmiva technickú zmes mastných kyselín vznikajúcich pri výrobe bionafty.
  • V tom istom roku zasa zabíjala v Nemecku a Rakúsku listéria prítomná na syroch. Predpokladalo sa, že štajerská mliekarenská spoločnosť vedela o prítomnosti nebezpečných baktérií, no aj tak dodala syry na trh!
  • A čo taký rok 2012? Vo Francúzsku vtedy zabíjala E.coli, ktorú našli v hamburgeroch z mletého hovädzieho mäsa. Zomrelo na ňu štyridsať ľudí a desiatky museli hospitalizovať.

poctivé potraviny

Lokálne a sezónne

Ukazuje sa, že výber surovín a potravín je naozaj dôležitý. No nie každý dokáže rozlíšiť, či ide o kvalitnú potravinu bez nejakých pesticídov, herbicídov alebo insekticídov. Východiskom naozaj môže byť váš „obľúbený farmár či pestovateľ“. Lokálne a sezónne plody na miestnych trhoch, predaj z dvora a špecializované stránky na internete.
Aj na Facebooku nájdete mnoho online „farmárskych debničiek“, ktoré vám dodajú nielen ovocie a zeleninu, ale aj mäso a ďalšie domáce suroviny. Fandíme a podporujeme viaceré, napríklad v okolí Košíc a Prešova je to Debnička od babičky. Môžete si u nich kúpiť bylinky, cestoviny, potraviny bez cukru, ale aj mäsové a mliečne výrobky, pečivo, sladkosti. Nákup vám zabalia do jednorazovej kartónovej debničky.

Stálicou je farmársky trh Svet bedničiek, kde naozaj dbajú na to, aby boli produkty z lokálnych malých fariem a vaše potraviny zbytočne necestovali. V prvom kroku zadáte PSČ vášho bydliska, aby ste sa dozvedeli, kedy vám debničku privezú. V ponuke je vyše tisíc produktov, takže naozaj je z čoho vyberať. Na Facebooku už majú cez 10.000 fanúšikov.

Pýtajte sa a počúvajte, koho odporúčajú vaši známi alebo priatelia. Odskúšajte ho – niekedy je to dokonca lacnejšie ako v obchodoch. Nebojte sa spýtať, ako chová sliepky alebo ošípané. Kde presne má záhradku, akou vodou zalieva a čím (alebo či) postrekuje paradajky a papriky.
Nebude to vôbec provokatívne alebo nevhodne zvedavé, práve naopak. Mnohí pestovatelia a farmári sa radi pochvália svojou kvalitou, za ktorou je množstvo poctivej práce. A celé to má aj psychologický vplyv: podporíte miestneho výrobcu a ukážete, že to má zmysel!

viete, čo jete?Prečítajte si tiež
Viete, čo jete? Jedlo, ktoré spôsobuej ochorenia.

Poctivé potraviny

Aby sme nezabudli, ako chutí skutočné jedlo. S týmto sympatickým sloganom funguje web stránka Poctivé potraviny. Nájdete na nej tradičné slovenské potraviny bez sprostredkovateľov od slovenských výrobcov. Prirodzene v BIO kvalite. Tiež predstavujú slovenské produkty a ich výrobcov a nechýba ani súkromná inzercia. Akési trhovisko domácich potravín.

Práve Poctivé potraviny prišli so zaujímavou anketou, v ktorej môžete hlasovať za NAJ farmára, či pestovateľa.
Napríklad medzi farmármi-chovateľmi nájdete farmičku s celoročnou ponukou chutnej a čerstvej rybky Klárky Evital, alebo Farmu Veles Háj zameranú na chov oviec, kôz, hovädzieho dobytka.
Medzi pestovateľmi nechýba Mak z Jarnej od Gabriely Čechovičovej (TU si môžete prečítať s ňou rozhovor) ani rodinná farma Meka Karola Meska zo Záhumeniec.

Naša obľúbená je farma Tuška nominovaná na najobľúbenejšieho výrobcu potravín (robia chutné syry, korbáčiky, syrové uzlíky, ale aj syrové torty a kytice).
A hlasovať môžete aj za najobľúbenejšieho výrobcu medu – odporúčame rodinný včelí ranč Medáreň, rodinnú včeliu farmu MaryBee, ale tiež včelára Petra Pišáka.

poctivé potraviny hlasovanie
Kliknite si na obrázok a vyberte si svojho obľúbeného farmára, pestovateľa, chovateľa, či včelára. A dajte mu HLAS.

Pätoro zdravého stravovania

  1. Používajte len čerstvé a neskazené suroviny. Stačí už jednoduchý senzorický test – ovoňajte, dobre si prezrite surovinu, alebo ju ochutnajte.
  2. Nesprávnym skladovaním sa väčšina surovín znehodnocuje, a to už po pár hodinách. Znižuje sa aj množstvo prospešných látok v nich obsiahnutých.
  3. Jedzte čo najmenej spracovaných potravín a polotovarov. Aby dlhšie vydržali, prečkali prevoz ap., musia byť dochucované, dofarbované a vylepšované.
  4. Najmodernejšie výskumy hovoria, že naša strava má pozostávať najmä z obilnín, strukovín, zeleniny, ovocia, orechov a nízkotučných kvasených mliečnych výrobkov.
  5. Skúste maximálne  obmedziť alebo úplne vyradiť zo svojho jedálnička údeniny, vnútornosti, priveľa vajec, všetky druhy červeného mäsa, spracované a konzervované mäsové výrobky, tučné mliečne a smotanové výrobky. „A tiež sladkosti, farebné a aromatizované nápoje, sušené potraviny ako sú polievky (s glutamátom), sušené mlieko či sušené vajcia,“ dodáva MUDr. Igor Bukovský.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 386x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: