Pomelo. Ako pomáha, ako sa správne čistí a pestuje?

Kráľ citrusových plodov. Aj tak sa zvykne nazývať pomelo, ktoré však mnohí nepoznajú a je v popularite ďaleko za pomarančom, mandarinkou, či citrónom. Niektorí ho možno ešte ani neochutnali, pritom je nabité zdravým, je chutné a keď sa správne ošúpe, dá sa použiť všelijako. Pomelo pripomína grapefruit, ale je väčšie a väčšinou sa predáva vo fólii, prípadne v sieťke. Možno vás to prekvapí, no dôvod je jednoduchý. Fólia má spomaliť proces vysýchania dužiny vo vnútri.

Aj práve preto ho mnohí kupujú len v zime, pretože v lete rýchlejšie vysychá a dužina sa potom drobí, nie je veľmi chutná. Pomelo je vlastne kríženec pomaranča s grapefruitom a dokáže mať plody s hmotnosťou až 5 kíl. Pre niekoho sa môže zdať pomelo pomerne drahé ovocie a navyše aj šupka je dosť hrubá, takže sa možno bude cítiť oklamaný. Nenechajte sa však odradiť. Aj menej dužiny vo vnútri, ako ste čakali, obsahuje doslova nálož prospešných látok.
Povieme vám, ako pomelo pomáha vášmu zdraviu, ako sa dá využiť a tiež ako ho účinne ošúpať, keďže biela šupka je horká.

 

Vitamínová bomba

Pomelo teda kúpite vo fólii, aby pomalšie schlo. Niekedy síce kúpite také, ktoré je už vnútri mierne zoschnuté, ale nesmúťte. Aj také vás osvieži. Mäsitá dužina vás dokonca na chvíľu zasýti. Obsahuje tiež enzýmy, ktoré podporia trávenie, odbúravajú tuky a pomôžu prečistiť organizmus. Pomelo vás osvieži a nabije energiou.

Pomelo obsahuje veľa vitamínu C – už 200 gramov ovocia vám aj s rezervou dodá odporúčanú dennú dávku. Zásobí telo draslíkom, čo ocenia najmä športovci, ďalej horčíkom a železom. To je potrebné najmä pre ľudí trpiacich anémiou, chudokrvnosťou.
Pomelo sa často využíva pri diétach. Je chutné, sýte, neštípe jazyk ako ananás, ani nie je horké, ako grapefruit. Treba ho len správne očistiť. Určite odstráňte šupku, ktorá sa aj tak neodporúča konzumovať. Pomelo je sladšie ako pomaranč a chýba mu zasa horkosť grapefruitu. Je to citrusové ovocie pôvodom z juhovýchodnej Ázie, no pomaly sa udomácňuje aj v Európe a na Slovensku.

 

Pomelo lieči…

…infekcie močových ciest. Vitamín C totiž zvyšuje hladinu kyseliny v moči, a tak zabraňuje vývoju baktérií v močovom trakte.

…potláča prejavy anémie, keďže vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa v organizme. Neváhajte si teda pomelo aj odšťaviť a piť s doplnkami s obsahom železa.

…posilňuje kosti. Má totiž vysoký obsah draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správne vstrebávanie esenciálnych minerálov a zachovanie hustoty kostného vápnika. Pravidlená konzumácia pomela je tak vhodná aj ako prevencia osteoporózy.

…obsahuje vzácne antioxidanty. Je ním doslova nabité a tak pomáha spomaliť proces starnutia buniek. Chráni pred niektorými chorobami, vrátane srdcových ochorení a rakoviny, pretože pomáhajú zbaviť telo voľných radikálov.

…reguluje trávenie, pretože obsahuje veľa vlákniny. Aj preto by ste ho mali zaradiť do každodenného jedálnička. Pomáha pri zápche i hnačke, rozhýbe črevá. Vláknina navyše zabraňuje tvorbe hemoroidov a rakoviny hrubého čreva.

…je to bojovník proti rakovine. Možno neviete, ale Číňania používajú pomelovú kôru do mnohých pokrmov. Koža plodu je veľmi bohatá na bioflavonoidy, ktoré sú užitočné pri znižovaní rizika rakoviny pankreasu, čriev a prsníka. Eliminovaním prebytočného estrogénu zabraňuje šíreniu buniek rakoviny prsníka.

…posilňuje imunitný systém, znižuje stres a napätie, nervozitu a dokonca pomáha pri prvých príznakoch nádchy. Je tiež vhodný doplnok stravy pri zápaloch a pľúcnych komplikáciách, účinne bojuje s horúčkou a kašľom.

kôra z pomarančaPrečítajte si tiež
12 tipov, ako využiť ošúpanú kôru z pomaranča.

Ako správne očistiť pomelo

Nakrojte hrubú šupku pomela a dajte ju dolu. Môže byť naozaj hrubá, tak dá trochu zabrať.
Potom pomelo rozoberte na mesiačiky a zbavte vrchnej bielej vrstvy. Čo najviac sa vám dá.
Tým sa to nekončí, chutná dužina je ešte obalená do žilnatiny, ktorú odstráňte nasledovne:

Z mesiačika pomela odkrojte asi dva milimetre v mieste, kde sa žilnatinový obal spája. Potom z oboch strán dajte dolu obal, zostane vám ho trošku na „chrbte“. Buď ho jemne dajte dolu (je to piplačka), alebo ostrým nožom odrežte vrchnú vrstvu, veľmi tenučkú.
Zostane vám úplne ošúpaný mesiačik, ktorý môžete nakrájať na kúsky.

pomelo

Pestovanie pomela

Plod pomela zvyčajne neobsahuje vyvinuté semená. No niekedy ich vnútri nájdete. Skúste ich zasadiť – ochotne vyklíčia, bývajú odolné, vyzerajú zdravé a vitálne. Za rok vám narastú do výšky približne pol metra, majú kmeň s hrúbkou ceruzky a bujne rastú. Ďalej sa pestujú ako grapefruity. Problémom môžu byť plody, resp. ich veľkosť – aby boli naozaj dostatočne veľké (keďže majú hrubú kožu), potrebujú veľké množstvo listov.

O pomelo sa staráme ako o bežné citrusy. Vonku by zimné mrazíky neprežilo, preto ho treba prezimovať pri teplote asi 15 stupňov. Od jari do jesene mu dávajte hnojivo cca 2 až 3x mesačne, a pravidelne zalievajte, keď hlina preschne. Neprelejte, pomelo to nemá rado – skúste prstom hlinu do hĺbky dva-tri centimetre a až potom polievajte. V zime ho polievajte raz mesačne, aj to až na preschnutý substrát.
Plody prídu až po pár rokoch, ak ho neskrížite s iným kultivarom.

Foto: Lepsiden.sk a Echarpe-portebebe-linglingdamour.fr

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 2 355x, 6 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: