Väčšina potravín, ktoré konzumujeme, tvorí v našom tele kyseliny alebo zásady. A ako už asi viete, prekyslený organizmus nám vie narobiť plno zdravotných problémov – cítime sa viac vyčerpaní, máme studené ruky a nohy, trpíme dnou, reumou, plesňovými ochoreniami, vypadávajú nám nadmerne vlasy, sužuje nás migréna, chronické zápaly…jednoducho, prekysleniu organizmu sa treba vyhýbať.
A v tom nám pomôže správny spôsob stravovania. Záleží totiž na tom, aby náš stravovací program bol vyvážený a obsahoval skôr zásadotvorné. Áno, konzumovať kyselinotvorné jedlá, ako mäso, vajcia, obilniny, si môžete dovoliť aj naďalej, ich podiel by však rozhodne nemal presiahnuť 20 % vašej celkovej výživy.
Môžete si dožičiť aj šálku kávy, netreba sa hneď obávať, že sa tým zakyslí celý váš organizmus.
„Ak popri takýchto stravovacích prehreškoch budete dbať o dostatočný prívod zásaditých zložiek, je predpoklad, že vaša acidobáza bude vyvážená,“ píše sa v knihe Acidobázická rovnováha. O tom, či je to s pomerom medzi kyselinami a zásadami vo vašom tele v poriadku, sa môžete presvedčiť pH testom moču.
KYSELINOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY
ZELENINA, HUBY, PLODY S KOŽOVITÝM ČI KÔROVITÝM OBALOM
Zásadité
- baklažán
• brokolica
• bylinky
• cesnak
• cibuľka jarná
• cukina
• cvikla
• čakanka
• čierny koreň (hadí mor španielsky)
• endívia, čerstvá (šalát)
• fazuľa biela, sušená
• fazuľka, skorá, struky
• fenikel
• hríby (dubáky)
• chren
• kaleráb, buľvový
• kapusta hlávková biela
• kapusta kyslá
• karfiol
• klíčky/výhonky
• kuriatka (huby)
• mangold
• morské riasy
• mrkva
• petržlen
• pór
• púpava
• rebarbora
• reďkev biela
• reďkev čierna
• reďkovka
• šalát hlávkový
• šalát ľadový
• špenát, čerstvý
• tekvica
• topinambury
• uhorky, surové
• zeler stonkový
• zemiaky
Viac-menej neutrálne
- cibuľa
• hrášok zelený
• kapusta hlávková červená
• kel hlávkový
• kel kučeravý
• paprika
• rajčiaky
• šampiňóny
• špenát, varený
• valeriánka (poľný šalát)
Kyslé
- artičoky
• hrach, sušený
• kel ružičkový
• kukurica
• šošovica
• zelenina konzervovaná
ORECHY, SEMENÁ
Zásadité
- lieskovce
• mandle
• slnečnicové jadrá
• tekvicové jadrá
Viac-menej neutrálne
- gaštany
• kešu
• pistácie
• vlašské orechy
Kyslé
- arašidy
• ľanové semienka
• sezamové semienka
MLIEKO, MLIEČNE VÝROBKY, VAJCIA
Zásadité
- cmar
• čerstvo nadojené („zo dvora“)
• sójové mlieko
• srvátka
• vajcový žĺtok
Viac-menej neutrálne
- jogurt
• kefír
• maslo
• smotana čerstvá
Kyslé
- crème fraîche
• čerstvý syr
• kýška
• mlieko plnotučné trvanlivé
• mozzarella
• parmezán
• slepačie vajcia
• smotana kyslá
• smotana plnotučná trvanlivá
• syry
• topený syr
• tvaroh
OVOCIE
Zásadité
- ananás
• avokádo
• banány
• broskyne
• citróny
• čerešne
• černice
• čučoriedky
• egreše
• grep
• hrozno
• hrušky
• jablká
• jahody
• kivi
• maliny
• mandarínky
• mango
• marhule
• melón
• mirabelky
• ovocie sušené
• pomaranče
• ríbezle
• slivky
NÁPOJE
Zásadité
- čaj bylinkový
• čaj čierny, dlho lúhovaný
• minerálka tichá
Viac-menej neutrálne
- obilninová káva
Kyslé
- alkoholické, napríklad pivo, víno
• čierny čaj, krátko lúhovaný
• káva
• minerálky s oxidom uhličitým
• sladké limonády, koly a pod
MÄSO A RYBY
Kyslé
- baranina
• bažant
• bravčové
• hovädzina
• husacina
• jahňacina
• kačacie
• králičie
• kuracina
• morka
• morské mäkkýše
• ryba
• srna
• šunka
• teľacina
• zajac
OBILNINY A ZRNÁ
Zásadité
- pohánka
• sójová múka
Viac-menej neutrálne
- amarant
• celozrnná ryža
• celozrnné produkty
• celozrnný chlieb
• čierny chlieb
• jadierka surové
• kornfleksy, nesladené
• proso
• pšeničné klíčky
Kyslé
- biely chlieb
• cestoviny
• jačmeň
• knäckebrot
• konzumný tmavý chlieb
• lupáčiky
• maizena (kukuričný škrob)
• múka pšeničná výberová
• ovsené vločky
• pečivové výrobky
• pšenica lúpaná
• pšeničná krupica
• pšenično-ražný chlieb
• ryža lúpaná