Potraviny, ktoré vám škodia a ktoré pomáhajú

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Väčšina potravín, ktoré konzumujeme, tvorí v našom tele kyseliny alebo zásady. A ako už asi viete, prekyslený organizmus nám vie narobiť plno zdravotných problémov – cítime sa viac vyčerpaní, máme studené ruky a nohy, trpíme dnou, reumou, plesňovými ochoreniami, vypadávajú nám nadmerne vlasy, sužuje nás migréna, chronické zápaly…jednoducho, prekysleniu organizmu sa treba vyhýbať.

A v tom nám pomôže správny spôsob stravovania. Záleží totiž na tom, aby náš stravovací program bol vyvážený a obsahoval skôr zásadotvorné. Áno, konzumovať kyselinotvorné jedlá, ako mäso, vajcia, obilniny, si môžete dovoliť aj naďalej, ich podiel by však rozhodne nemal presiahnuť 20 % vašej celkovej výživy.
Môžete si dožičiť aj šálku kávy, netreba sa hneď obávať, že sa tým zakyslí celý váš organizmus.

Ak popri takýchto stravovacích prehreškoch budete dbať o dostatočný prívod zásaditých zložiek, je predpoklad, že vaša acidobáza bude vyvážená,“ píše sa v knihe Acidobázická rovnováha. O tom, či je to s pomerom medzi kyselinami a zásadami vo vašom tele v poriadku, sa môžete presvedčiť pH testom moču.

KYSELINOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY

acidobázická rovnováhaZELENINA, HUBY, PLODY S KOŽOVITÝM ČI KÔROVITÝM OBALOM

Zásadité

  • baklažán
    • brokolica
    •          bylinky
    •          cesnak
    •          cibuľka jarná
    •          cukina
    •          cvikla
    •          čakanka
    •          čierny koreň (hadí mor španielsky)
    •          endívia, čerstvá (šalát)
    •          fazuľa biela, sušená
    •          fazuľka, skorá, struky
    •          fenikel
    •          hríby (dubáky)
    •          chren
    •          kaleráb, buľvový
    •          kapusta hlávková biela
    •          kapusta kyslá
    •          karfiol
    •          klíčky/výhonky
    •          kuriatka (huby)
    •          mangold
    •          morské riasy
    •          mrkva
    •          petržlen
    •          pór
    •          púpava
    •          rebarbora
    •          reďkev biela
    •          reďkev čierna
    •          reďkovka
    •          šalát hlávkový
    •          šalát ľadový
    •          špenát, čerstvý
    •          tekvica
    •          topinambury
    •          uhorky, surové
    •          zeler stonkový
    •          zemiaky

 

Viac-menej neutrálne

  • cibuľa
    • hrášok zelený
    •          kapusta hlávková červená
    •          kel hlávkový
    •          kel kučeravý
    •          paprika
    •          rajčiaky
    •          šampiňóny
    •          špenát, varený
    •          valeriánka (poľný šalát)

 

Kyslé

  • artičoky
    • hrach, sušený
    •          kel ružičkový
    •          kukurica
    •          šošovica
    •          zelenina konzervovaná

ar orechORECHY, SEMENÁ

Zásadité

  • lieskovce
    • mandle
    •          slnečnicové jadrá
    •          tekvicové jadrá

 

Viac-menej neutrálne

  • gaštany
    • kešu
    •          pistácie
    •          vlašské orechy

 

Kyslé

  • arašidy
    • ľanové semienka
    •          sezamové semienka

ar mliekoMLIEKO, MLIEČNE VÝROBKY, VAJCIA

Zásadité

  • cmar
    • čerstvo nadojené („zo dvora“)
    •          sójové mlieko
    •          srvátka
    •          vajcový žĺtok

 

Viac-menej neutrálne

  • jogurt
    • kefír
    •          maslo
    •          smotana čerstvá

 

Kyslé

  • crème fraîche
    • čerstvý syr
    •          kýška
    •          mlieko plnotučné trvanlivé
    •          mozzarella
    •          parmezán
    •          slepačie vajcia
    •          smotana kyslá
    •          smotana plnotučná trvanlivá
    •          syry
    •          topený syr
    •          tvaroh

ar ovocOVOCIE

Zásadité

  • ananás
    • avokádo
    •          banány
    •          broskyne
    •          citróny
    •          čerešne
    •          černice
    •          čučoriedky
    •          egreše
    •          grep
    •          hrozno
    •          hrušky
    •          jablká
    •          jahody
    •          kivi
    •          maliny
    •          mandarínky
    •          mango
    •          marhule
    •          melón
    •          mirabelky
    •          ovocie sušené
    •          pomaranče
    •          ríbezle
    •          slivky

ar kavaNÁPOJE

Zásadité

  • čaj bylinkový
    • čaj čierny, dlho lúhovaný
    •          minerálka tichá

 

Viac-menej neutrálne

  • obilninová káva

 

Kyslé

  • alkoholické, napríklad pivo, víno
    • čierny čaj, krátko lúhovaný
    •          káva
    •          minerálky s oxidom uhličitým
    •          sladké limonády, koly a pod

ar rybyMÄSO A RYBY

Kyslé

  • baranina
    • bažant
    •          bravčové
    •          hovädzina
    •          husacina
    •          jahňacina
    •          kačacie
    •          králičie
    •          kuracina
    •          morka
    •          morské mäkkýše
    •          ryba
    •          srna
    •          šunka
    •          teľacina
    •          zajac

ar obilOBILNINY A ZRNÁ

Zásadité

  • pohánka
    • sójová múka

 

Viac-menej neutrálne

  • amarant
    • celozrnná ryža
    •          celozrnné produkty
    •          celozrnný chlieb
    •          čierny chlieb
    •          jadierka surové
    •          kornfleksy, nesladené
    •          proso
    •          pšeničné klíčky

 

Kyslé

  • biely chlieb
    • cestoviny
    •          jačmeň
    •          knäckebrot
    •          konzumný tmavý chlieb
    •          lupáčiky
    •          maizena (kukuričný škrob)
    •          múka pšeničná výberová
    •          ovsené vločky
    •          pečivové výrobky
    •          pšenica lúpaná
    •          pšeničná krupica
    •          pšenično-ražný chlieb
    •          ryža lúpaná

Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.