Prekvapujúca pravda o sladkých jedlách

Bez ohľadu na to, či cvičíte, alebo nie, zo svojho jedálneho lístka odstráňte rafinovaný cukor. Všetci máme so sladkosťami skúsenosti a o sladkých jedlách sa toho už veľa popísalo. Určite vám mnohí prízvukovali:
„Všetko s mierou. Trošku neuškodí. Cukor je pohonná látka pre mozog.“
Otázne však je, či by sme mali jesť rafinovaný cukor? Je v skutočnosti nevhodný pre naše zdravie?

Ako ukázali mnohé testy, je značne nevhodný.
Cukor neobsahuje žiadne výživné látky, bielkoviny ani žiadne zdravé tuky či enzýmy – len prázdne, rýchlo stráviteľné kalórie.
Doktori dávajú pacientom 70 gramov v tekutej forme ako test metabolizmu, aby zistili, či netrpia zníženou toleranciou na glukózu, ktorá môže viesť k cukrovke druhého typu. Chcú zistiť, ako sa telo vyrovná s glukózou z čistého cukru. Presne toto množstvo cukru sa nachádza v dvoch malých plechovkách koly.

 

Sladké priberanie

Ľahko dostupné jedlá plné cukru zohrali v pandémii obezity a iných chorôb súvisiacich so životným štýlom v každej krajine sveta veľkú rolu.

Keď hovoríme o rizikách spojených s konzumáciou priveľkého množstva cukru, mali by sme zdôrazniť slovo rafinovaného. „Nevyhýbajte sa ovociu a zelenine, ktoré obsahujú cukor,“ radí svetoznáma fitneska Zuzka Light, ktorej vyšla aj na Slovensku kniha Fit za 15 minút denne. „Cukry obsiahnuté v ovocí a zelenine vyvažuje vláknina, vitamíny, enzýmy a iné súčasti, ktoré spomaľujú trávenie a pomáhajú telu ľahšie sa s nimi vyrovnať.“

Zelenina a ovocie sú neodmysliteľnou a chutnou súčasťou našej stravy. Hoci jedenie čerstvého ovocia zvyšuje príjem cukrov, predsa je veľmi dôležité. Kľúčové slovo je čerstvé. V ovocných šťavách mnohé tieto benefity vrátane vlákniny chýbajú. Pomaranč a pohár pomarančovej šťavy nie je to isté.

Zuzka Light
Cvičte! radí svetoznáma fitneska Zuzka Light.

Rafinovaný cukor

Rafinovaný cukor vám dodá len chvíľkovú energiu, veľké brucho a možno niekoľko uhrov. Tieto efekty pocítite okamžite. Nadmerná konzumácia cukru zaťažuje pečeň, zvyšuje hladinu nezdravého cholesterolu a môže viesť k priberaniu, stavom úzkosti, abstinenčným príznakom a nepokojnému spánku.

Štúdia Amerického centra na kontrolu a prevenciu chorôb sledovala vzťah medzi konzumáciou rafinovaného cukru a chorobami srdca. To, čo vedci zistili, je hrozivé. Priemerná americká strava obsahuje toľko rafinovaného cukru, že až o 18% zvyšuje riziko smrti súvisiacej so srdcovými chorobami.
Ak viac než 21% cukru (420 kalórií z denného príjmu 2000) tvorí rafinovaný cukor, zdvojnásobuje sa riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia. Podľa výskumu nadmerný príjem cukru môže viesť k obezite, cukrovke druhého typu, postupnému zhoršovaniu kognitívnych funkcií (možno v súvislosti s Alzheimerom) a dokonca aj k niektorým druhom rakoviny.

 

Zbavte sa závislosti 

Mnohí ľudia sú závislí od cukru, čo je dnes pomerne reálny problém. Ak ste závislí, máme na to dokonalú protilátku: cvičte!

Cukor dvíha hladinu serotonínu a dopanímu, ktoré môžu vašej závislosti pomôcť. Taký istý efekt má aj cvičenie, tvrdí Zuzka Light. Keď máte chuť na cukor, pokúste sa namiesto toho cvičiť – zapamätajte si ten pocit a snažte sa ho zmeniť na zvyk. Staňte sa závislí od pocitu, ktorý dosiahnete pri cvičení.

Ak potreba pretrváva, zjedzte kúsok ovocia. Áno, ak ho zjete dosť, môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi, veď ho predsa obsahuje. Ovocie však všeobecne miernejšie dvíha hladinu cukru v porovnaní s klasickým cukrom bez živín alebo v porovnaní s keksami.

cukor rafinovaný jedPrečítajte si aj
Cukor. Kde všade nájdete tento rafinovaný jed?

Keks môže obsahovať ten istý druh cukru (fruktózu) ako miska jahôd, ale čo sa týka nutričných hodnôt a hlavne toho, ako vaše telo trávi a spracúva fruktózu, sú na kilometre vzdialené.

Jahody obsahujú veľa vitamínu C, draslíka, antioxidantov a vlákninu. To dovoľuje pečeni spracovať fruktózu oveľa pomalším a zdravším tempom, ako je to pri spracovaní cukrov z nápojov a sladkostí.
Priemerný keks obsahuje absurdne vysoké množstvo rafinovaného cukru a nemá reálnu nutričnú hodnotu.

 

Sladké nápoje

Množstvo fruktózy v ovocí je výrazne nižšie než v sladkých nápojoch a bežných sladkostiach. Napríklad, porcia jahôd obsahuje 7 gramov cukru, zatiaľ čo pollitrovka sladkého nápoja 52 gramov!
Aby ste prijali rovnaké množstvo cukru z jahôd ako z jednej fľaše malinovky, museli by ste zjesť osemnásobné množstvo jahôd.

Je dokázané, že diéta s vysokým podielom celého ovocia a, samozrejme, zeleniny pozitívne ovplyvňuje naše zdravie a duševnú pohodu. Niektoré štúdie dokazujú, že osem a viac porcií ovocia a zeleniny denne až o 30 percent znižuje výskyt srdcových infarktov a mozgových príhod.

Články v časopisoch NeurológiaVýživa tvrdia, že každá porcia navyše oproti dávke dvoch porcií odporúčaných Americkým ministerstvom poľnohospodárstva znižuje riziko mozgovo-cievnej príhody o 11 a choroby srdca o 7 percent.

7 tipov ako sa zbaviť negatívnych myšlienokPrečítajte si aj
7 tipov ako sa zbaviť negatívnych myšlienok.

 

Záver o sladkých jedlách

Zdravé stravovacie návyky v kombinácii s denným cvičením a vyhýbaním sa rafinovanému cukru nielen pomôžu k peknej postave, akú ste vždy chceli, ale predĺžia váš život.
Jednoducho povedané: Zbavte sa rafinovaného cukru a zrejme vás čaká dlhší a lepší život.
Aké jednoduché, však? 🙂

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 6 884x, 5 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

COMMENTS

Leave a Comment