Pšenovo-tvarohový koláč (maškrta na víkend)

V horúcom lete, ku grilovačke, alebo na stanovačku to chce nejaký ľahký, osviežujúci a zdravý zákusok, čo poviete? Vyskúšajte tento pšenovo-tvarohový koláč, ktorý je bezlepkový a rozhodne si ho vychutnáte. Slovo tvarohový by sme mali dať do úvodzoviek, lebo nejde tam ani kúsok tvarohu, ale zdravé tofu.

Základom koláča je pšeno – ako viete, dá sa piecť aj bez bežnej múky. Namiesto nej použijete vločky, strúhaný kokos, mak, orechy, mandľovú múčku alebo pšeno. Kedysi naši predkovia jedli pšeno bežne, potom ho vytlačila ryža. Žiaľ, pretože pšeno je ako jediná obilnina zásaditá. Pomáha chudokrvným ľuďom, keďže má vysoký obsah železa. Spevňuje kosti, prospieva nášmu žalúdku, pankreasu i slezine. Posilňuje obličky a celkovo zlepšuje imunitu.

Pšeno si môžete pripraviť na rôzne spôsoby – varené, ako závarka do polievok, knedlí či nátierok. Tiež ako rizoto skombinované so syrom, zeleninou a hubami. Ale tiež nasladko – príkladom je náš skvelý pšenovo-tvarohový koláč.

pšeno pšenovo-tvarohový koláč

Pšenovo-tvarohový koláč

V recepte nájdete práškový agar – možno ste sa s tým ešte nestretli. „Agar sa používa ako rastlinná náhrada živočíšnej želatíny,“ vysvetľujú Peter Planieta a Zuzana Marková v knižke Pečieme s láskou. „Vyrába sa z rias, má 8x väčšiu želírovaciu schopnosť ako živočíšna želatína a má viaceré pozitívne účinky na náš organizmus.“
Mimochodom, v ich knižke nájdete množstvo zdravých alternatív koláčov a zákuskov, ktoré nie sú náročné na prípravu, neobsahujú cukor, sú to neraz raw sladkosti, z ktorých nebudete cítiť ťažobu v žalúdku 🙂

 

SUROVINY

  • 200 g BIO pšena
  • 200 ml jablkovej šťavy
  • 400 ml filtrovanej vody
  • 70 g BIO hrozienok
  • 60 g BIO strúhaného kokosu
  • 70 g kokosového cukru
  • štipka morskej soli – pár zrniečok

Tofu poleva:

  • 250 g bieleho tofu natural
  • 500 ml ryžového mlieka
  • 5 g práškového agaru
  • 120 g kokosového cukru
  • 100 g BIO strúhaného kokosu

Ovocná poleva

  • 500 ml ovocnej šťavy – ríbezľovej
  • 500 ml filtrovanej vody
  • 10 g práškového agaru

Pozrite si aj ďalšie chutné RECEPTY. recepty

POSTUP:

Pšeno si 2x dobre prepláchneme v studenej vode a dáme ho variť do filtrovanej vody, jablkovej šťavy, pridáme hrozienka a štipku morskej soli. Privedieme do varu, pridáme kokosový cukor, premiešame a varíme na miernom ohni a rozptylke 20 minút. Po uvarení do pšena primiešame strúhaný kokos a celú zmes preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C 30 minút.

  • Tofu poleva

Tofu natural najemno nastrúhame, pridáme ryžové mlieko, agar, strúhaný kokos, kokosový cukor a celú zmes privedieme za stáleho miešania do varu. Zmes vylejeme na upečený pšenový korpus a necháme vychladnúť.

  • Ovocná poleva

Zmiešame filtrovanú vodu, ovocnú šťavu, agar, kokosový cukor a celú zmes privedieme za stáleho miešania do varu. Pridáme ovocie a všetko vylejeme na korpus s polevou 1 a necháme to stuhnúť.

pšenovo-tvarohový koláč

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 641 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: