Domáca Sacherova torta podľa cukrárky Lucie

Aj vy milujete „Sacherku“? Lahodný čokoládový dezert s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Sacherova torta sa zrodila začiatkom 19.storočia, keď dal knieža Metternich svojím dvorným kuchárom za úlohu vyrobiť pre seba a svojich  dôležitých hostí jedinečný dezert. Jeho šéfkuchár bol však chorý a tak ho zastúpil učeň druhého ročníka, 16-ročný Franz Sacher. Ten vymyslel základnú formu Sacherovej torty.

„Je skvelá, no originálny recept je prísne chráneným tajomstvom Sacherovej cukrárne,“ tvrdí Lucia Súkeníková, kuchárka a pekárka, ktorej vyšlo niekoľko skvelých kníh. V jednej z nich – Moje skvelé koláčiky – sa delí o svoj vlastný recept na Sacherovu tortu, ktorá je úžasná. „Veď v priebehu roka máme 365 príležitostí spríjemniť si život sladkým či slaným koláčikom. Raz za štyri roky nám je dokonca dopriaty ešte jeden deň navyše,“ usmieva sa sympatická Lucia.
Tak prečo si neurobiť domácu sacherku, ktorú ocení aj návšteva.

 

Domáca Sacherova torta

SUROVINY:

  • 150 g mäkkého masla
    • 90 g práškového xylitolu (alebo klasického cukru)
    • 80 g 70 % čokolády
    • 80 g 50 % čokolády
    • 6 vajec
    • štipku soli
    • 50 g cukru z kokosových kvetov (alebo kryštálový)
    • 130 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
    • 1 pohárik domáceho marhuľového džemu

Na ganache polevu:

  • 180 ml šľahačkovej smotany
    • 180 g 70 % čokolády
    • 2 lyžice amaretta

Prichystajte si formu s priemerom 26 cm (pokojne použite menšiu). Dĺžka pečenia je v závislosti od rúry asi 25 minút na 180 stupňoch.

lepsiden.sk receptyPozrite si aj ďalšie
CHUTNÉ RECEPTY

POSTUP:

  1. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Nad parou rozpustíme obe čokolády a potom ich spojíme s vyšľahaným maslom. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky po jednom zašľahávame do čokoládovo-maslovej hmoty, bielky vyšľaháme s 50 g kokosového cukru a so štipkou soli do snehu.
  2. Do čokoládovej hmoty pridáme múku a opatrne zašľaháme aj sneh. Vystelieme si tortovú formu papierom na pečenie a cesto do nej opatrne prelejeme. Párkrát pobúchame formou o stôl, aby sa cesto dostalo všade, a vložíme ju do predhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Skúšame špáradlom.
  3. Po upečení necháme korpus vychladnúť, potom ho rozrežeme na polovicu, spodný plát natrieme lekvárom, potom korpusy spojíme a natrieme aj vrch a boky. Dáme aspoň na 1 hodinku zachladiť, aby džem stuhol a neplietol sa nám do polevy, keď ju budeme rozotierať.

Potom si pripravíme ganache polevu:

  • Do hrnca nalejeme šľahačku, pred bodom varu ju vypneme a pridáme do nej nasekanú čokoládu a amaretto. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť a prepojiť celú zmes s amarettom. Až teraz z chladničky vyberieme tortu a potrieme ju pripravenou polevou. Dáme opäť zachladiť.
  • Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou a obľúbeným ovocím. A, samozrejme, s dobrou kávou.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 896 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: