Samozber hrachu. A 3 skvelé hráškové recepty

Tak ako jahody nazbierané priamo z poľa chutia inak, sladšie a lepšie, presne tak je to aj s hrachom. Koniec mája a najmä jún je jeho sezóna – pozrite si, kde sa vybrať na samozber hrachu, koľko ušetríte a pridáme aj tri skvelé hráškové recepty.

Ako možno viete, hrach je bohatý zdroj antioxidantov. Najmä ten mladý a čerstvý. V hrášku sa nachádza množstvo látok, ktoré na nás pôsobia regeneračne a doslova omladzujú organizmus. Ide o spojenie horčíka a nukleových kyselín. Karotén prospieva nášmu zraku a stimuluje obnovu sliznice. Je tiež vhodný pri problémoch s vlasmi a nechtami.
Vysoký obsah vlákniny v hrachu má zasa skvelé detoxikačné účinky. Dodáva množstvo energie, takže je výborný pre aktívne pracujúcich, či športovcov. V hrachu je totiž veľa bielkovín, ktoré sú síce neplnohodnotné, ale v kombinácii s obilninami dodajú telu kompletné bielkoviny.

 

Samozber hrachu

Dunajská Lužná

Veľmi obľúbená lokalita kúsok od Šamorína na juhu Slovenska. Obrovské jahodové polia, ktoré sú doslova obsypané sladkými jahodami, dopĺňa aj menšie hrachové pole. No rozhodne postačí našim nárokom  – približne 100×70 metrov je husto posiatych sladučkým hrachom. Kilogram vás vyjde na 1,70€, zatiaľ čo najlacnejšie dostanete hrach napríklad na bratislavskom trhovisku Miletička za 3,50€. Navyše môžete ochutnávať a vyberať si naozaj plné struky s veľkými hráškami.
Ak ste si zabudli nádobku, postačí vám obyčajná igelitka, vrecúško, alebo vám tam predajú drevený košík za 45 centov. Kartónovú škatuľu dokonca len za 20 centov.

Jahodové a hrachové polia sú prepojené, takže keď si nazbierate hrach, môžete sa presunúť na jahody. Nevýhodou je zasa najmä počas víkendu obrovský záujem – priľahlé parkovisko doslova praská vo švíkoch a na platenie za nazbierané jahody, či hrach sa čaká v top čase aj hodinu a pol (nám sa to stalo v sobotu o 11:00). Čiže ideálne ísť veľmi skoro, hneď po otvorení o 8:00, alebo počas týždňa. Každý deň okrem nedele majú otvorené od 8:00 do 18:00.
Ak si chcete overiť stav polí, zavolajte na 0911 870 025.

Ak sa vám nechce čakať a zbierať vlastnými silami, môžete si hrášok aj kúpiť v predajniach Boni Fructi.

 

Emilove Sady

Aj známe Emilove sady v Dvoroch nad Žitavou spustili posledný májový deň samozber hrachu – v pondelok majú zatvorené. Od utorka do soboty môžete zbierať od 8:00 do 19:00, v nedeľu od 8:00 do 12:00.
Hrachové pole sa nachádza hneď vedľa jahodového, cena za kilogram je 1,50€.

 

3 hráškové recepty

Ak hrášok uskladníte v chlade v dobrých podmienkach, vydrží vám pokojne aj týždeň. Priebežne si tak z neho môžete robiť rôzne pochúťky ako hráškovú polievku, môžete ho zavariť, zamraziť, upiecť si hráškový zákusok.
Vyskúšajte niektorý z našich receptov.

samozber hrachu - pistáciovo-hrachová torta

Hrachovo-pistáciová torta s jogurtovým krémom

Strukoviny ako hrach, či fazuľa obsahujú veľa bielkovín a škrobu. „Použite ich v ceste a nebudete potrebovať toľko múky – v kréme čiastočne nahradia sladkú či kyslú smotanu alebo mascarpone,“ radí Nina Engelsová v knihe Zelené koláčiky. „Fazuľa a hrach vám pomôžu znížiť kalorickú hodnotu koláčov.“
Tento fantastický zákusok vám zaberie asi 50 minút prípravy plus čas potrebný na pečenie, chladenie a nanesenie želatíny. Je naozaj úžasný, v kombinácii s pistáciami neodolateľný.

Suroviny na cca 12 kusov:

Na cesto

  • 350 g mrazeného hrachu
  • 5 lístkov mäty
  • 3 chemicky neošetrené limetky
  • 5 vajec
  • soľ
  • 200 g cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 175 g masla
  • 175 g múky
  • 2 KL prášku do pečiva s vínnym kameňom

Na krém

  • 8 plátkov bielej želatíny
  • 1 neošetrenú limetku
  • 500 g gréckeho jogurtu
  • 75 g cukru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 5 PL dulového džemu

Okrem toho maslo a múka na formu. 150 g nasekaných pistácií na ozdobenie

 

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu vymažte maslom a poprášte múkou. Nechajte rozmraziť hrach a asi 10 minút ho povarte v troche vody. Potom ho sceďte, prudko schlaďte v studenej vode a nechajte odkvapkať. Mätu umyte a osušte. Limetky umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha a nadrobno nastrúhajte kôru dvoch plodov. Všetky plody odšťavte. Šťavu z limetiek, hrach a lístky mäty spolu rozmixujte. Primiešajte nastrúhanú kôru.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Do bielkov dajte štipku soli a jemne ich vyšľahajte. Pridajte  polovicu cukru a vyšľahajte dotuha. Do žĺtkov pridajte zvyšný cukor a vanilkový cukor a vyšľahajte  na hustý krém. Rozpusťte maslo, nechajte trochu vychladnúť a za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte do krému zo žĺtkov. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a preosejte do zmesi. Pridajte hrachové pyré a dohladka vymiešajte. Bielkový sneh na dva razy jemne zapracujte do zmesi.
  3. Cesto vlejte do  formy, dohladka zarovnajte a pečte v strednej časti rúry asi 50 minút. Upečený korpus vyberte z rúry aj z formy. Vychladnutý korpus vodorovne rozpoľte. Želatínu nechajte zmäknúť v studenej vode. Limetku umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha, ostrúhajte kôru a odšťavte. Zmiešajte s jogurtom a cukrom. Za stáleho miešania ohrievajte želatínu s potrebným množstvom vody, až sa úplne rozpustí. Odstavte zo sporáka a primiešajte 3 PL zmesi s jogurtom. Zmiešajte so zvyšnou jogurtovou zmesou a dajte zachladiť. Smotanu vyšľahajte dotuha a keď sa krém začne želírovať, zapracujte ju doň.
  4. Spodnú časť korpusu položte na podnos a obtiahnite ju fóliou, aby krém nestekal. Ohrievajte džem, až kým bude tekutý, naneste ho na spodnú časť korpusu, naň naneste tretinu krému a prikryte druhou časťou korpusu. Zvyšok krému rozotrite dohladka po torte a posypte nasekanými pistáciami. Pred podávaním nechajte tortu hodinu chladiť v chladničke.

 

čokoládové pralinkyPozrite si všetky RECEPTY.

Hráškový krém

Suroviny:

  • 500 g hrášku
  • 4 zemiaky
  • 750 ml vody alebo vývaru
  • smotana
  • soľ
  • muškátový orech
  • korenie
  • čili

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Hrášok varíme vo vode so zemiakmi 20 minút a všetko rozmixujeme ponorným mixérom.
  2. Polievku dochutíme soľou, čiernym mletým korením, muškátovým orieškom, štipkou čili. Môžeme ju zjemniť trochou smotany.
  3. Všetko premiešame a necháme ešte chvíľku povariť.

ploché bruškoPrečítajte si tiež
9 potravín pre polché bruško.

Hrachové lievance so slaninou

Suroviny:

  • 200 g uvarený rozmixovaný hrach
  • 2 ks vajcia
  • 100 g slanina údená
  • 5 lyžíc múka hladká
  • 4 strúčiky cesnak
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • majorán
  • podľa hustoty doliať mlieko
  • na pečenie olej

Postup:

  1. Slaninu orestujte a vychlaďte.
  2. Pridajte rozmixovaný hrach, vajíčka, múku, cesnak, soľ, korenie a majorán. Všetky ingrediencie spolu premiešajte. Ak má cesto hustú konzistenciu, rozrieďte ho mliekom.
  3. Pečte lievance a potom ich môžete jesť buď samé, alebo podávať k pečenému mäsu. Prípadne si ich posypte opečenou cibuľkou.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 420x, 2 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: