Starý chlieb. 7 nápadov, ako ho ešte využiť

Všimli ste si, koľko plytváme na potravinách? Koľko nedojedených, či zostarnutých vecí vyhadzujeme? Pritom neraz sa dajú ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur. Napríklad starý chlieb. Niekedy sa naň zabudne, dostalo sa na tanier čosi iné a potom ho väčšinou vyhodíme. Veď kto by jedol starý chleba, možno dokonca plesnivý. Zadržte. Máme 7 nápadov, ako sa ešte dá využiť.

Veď už naši starí rodičia vravievali, že chleba sa ťažko robí, tak si ho vážme. Predstavte si taký čerstvo upečený chlebík s chrumkavou kôrkou. Najlepšie chutí s obyčajným maslom a soľou, však? Ani tie zoschnuté krajce však netreba zahadzovať, nemusíte ich dávať ani zajacom. Stačí troška fantázie a kreativity, a môžete starý chlieb ešte zužitkovať na rýchle a jednoduché chuťovky.

 

7 tipov, ako využiť starý chlieb

Už naše staré mamy robili zo starého tvrdého pečiva strúhanku. Veď tá kúpená sa štandardne aj robí z pečiva, tak prečo neušetriť? Po zomletí nechajte strúhanku ešte preschnúť, nedávajte ju hneď do vrecúška, ale voľne na tanieri, prípadne plechu. Potom ju nasypte do uzavretej nádoby, či pohára.
Takouto strúhankou môžete potom zahustiť guláš (namiesto múky), fašírky alebo ju využijete namiesto múky pri príprave duseného mäska.

Urobte zo starého chleba chrumkavé kocky do polievky. Nakrájajte ich na kocky a zamrazte. Potom ich kedykoľvek vyberiete a dochutíte povedzme tekvicovú alebo brokolicovú polievku. Takéto krutóny sú jednoduché na prípravu, v mrazničke vydržia veľmi dlho a polievku naozaj oživia.

starý chlieb

1. Chlebový ježko

Starý chlieb narežte zboku a zvrchu tak, aby ste vytvorili malé štvorčeky. Tie sa podobajú ježkovi, preto chlebový ježko 🙂 Do jednotlivých zárezov zastrčte nastrúhaný tvrdý syr a slaninku. Prisypte za hrsť byliniek. Mierne osoľte a bochník pokvapkajte olivovým olejom. Do zlatista pečte v rúre na 200 až 220°C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahnite a hneď podávajte.

 

2. Chlebová polievka

Keď už sme pri krutónoch do polievky, čo tak chlebovú polievku zo starého, aj tvrdého chleba? Opražte na oleji cibuľku, zalejte vodou alebo vývarom, pridajte na kocky nakrájaný starý chlieb a povarte, kým sa chleba nerozvarí. Potom môžete zmes rozmixovať (ale nemusíte). Môžete ju ochutiť cesnakom soľou a korením, troškou majoránu a prípadne pridajte na záver rozšľahané vajíčko.

 

3. Pečené lupienky

Starší chleba môžete tiež nakrájať na tenké plátky a namáčať do zmesi, ktorú si pripravíte z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, mletej červenej papriky, korenia a soli. Namáčajte z oboch strán a dajte zapiecť do rúry, kým nebudú zlatisté a pekne chrumkavé.

 

4. Chlebová pizza

Chlieb obaľte v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladajte na dno panvice. Navrch naukladajte pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridajte olej a pod zakrytou pokrievkou duste asi 5 minút. Chlieb môžete pokryť čímkoľvek podľa chuti, môže to byť tuniak, ktorý vám zostal. Alebo kukurica, paprika, saláma ap.

kváskový chliebPrečítajte si tiež
Recept na vynikajúci domáci kváskový chlieb.

5. Chlebové dalamánky

Tvrdý starý chlieb rozmočte vo vode (môžete aj celú noc) a potom to rozmixujte. Do vzniknutej kaše pridajte droždie a hladkú múku, z ktorej vypracujete cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojte malé bochníky. Tie upravte do tvaru dalamánku. Ukladajte na vymastený plech, narežte hore nožom a posypte soľou, rascou. Pečte v rúre asi na 180 °C.

 

6. Chlebové krokety

Nakrájajte starý chlieb a nechajte ho rozmočiť v mlieku. Potom pridajte vajíčko, korenie a soľ, prípadne ďalšie suroviny podľa chuti. Napríklad nadrobno nakrájanú šunku, klobásku, nastrúhaný syr, cesnak ap. Celé to premiešajte a ak treba, zahustite strúhankou (samozrejme tou, ktorú ste si urobili zo starého chleba minulý mesiac 🙂 ).  Z cesta vytvárajte krokety, obaľte ich v strúhanke a pražte ideálne vo fritovacom hrnci. Pridajte na tanier čerstvý šalát a pustite sa do toho.

 

7. Sladké i slané hrianky

A na záver obľúbená klasika, ktorú netreba nejako zvlášť predstavovať. Či už samotný krajec chleba opražený na oleji a potom ho potriete cesnakom. Alebo ho namáčate vo vajíčku – topeničky, čiže hrianky vždy potešia.
Plátky starého chleba môžete dať aj zapiecť do rúry – natriete vrstvou masla, šunka, kúsky kokteilových paradajok, bazalka, natrháte kúsky syra (skvelá je mozarella) a pokvapkáte olivovým olejom. Dáte zapiecť – mňam!
A skúsili ste už sladké hrianky na francúzsky spôsob? Plátky chleba potrite džemom a po dva plátky džemovou stranou spojte.
Rozšľahajte 3 vajcia, pridajte trošku mlieka. Strúhanku zmiešajte s vanilkovým cukrom.
Spojené plátky chlebíka obaľte najskôr vo vyšľahaných vajciach, potom v sladkej strúhanke a pražte na panvici z oboch strán.
Na záver môžete pokvapkať javorovým sirupom alebo medom, prípadne ozdobte ovocím.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 467 times, 7 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: