Strúhaný tvarožník (maškrta na víkend)

Sú koláče a zákusky, ktorá nám nikdy nezovšednejú. Môžeme ich jesť opakovane a vždy si na nich pochutíme. Medzi ne určite patrí aj strúhaný tvarožník. Jedávali sme ho už v detstve. Spája sa nám s ním babička, domček na vidieku, nádherné prázdniny…a k tomu jemná chuť tvarohu a strúhaného cesta. Niekto tento koláčik vylepšuje čerstvými alebo zaváranými kúskami ovocia, napríklad marhuľami, čerešňami, višňami… Nám však chutí najlepšie klasický.

Strúhaný tvarožník nie je nič zložité a zvládne ho aj priemerná gazdinka. Podľa tohto receptu ho pripravíte za hodinku a ďalších 12 hodín odporúčame na vychladenie. Jedna kocka má asi (204 kcal/852 kJ). Z receptu vám vznikne 35 kociek.
Ozaj – tvaroh. Ten je sám osebe veľmi zdravý. Je to úžasná zložka zdravej stravy. Vysoko koncentrovaná bielkovina, ktorá má nízky obsah sacharidov a naopak, veľa vápnika. Tvaroh znižuje hladinu cholesterolu v krvi, dobre sa trávi, má málo kalórií a konzumovať ho môžu aj cukrovkári, či ľudia s nadváhou.
Je to tiež obľúbená potravina silových športovcov, pretože svaly sú vďaka tvarohu pevné  a pružné. Tvaroh je aj dobrým bojovníkom proti osteoporóze, nepáli po ňom záha a stará sa o ideálne pH v žalúdku.

 

Recept na strúhaný tvarožník

Na krehké cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla/margarínu
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice kakaa

 

Na plnku:

  • 100 g mäkkých hrozienok
  • 1/2 dl rumu
  • 1 kg tvarohu
  • 50 g detských piškót
  • 3 vajcia
  • 1 bielok
  • 150 + 100 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • strúhaná kôra z 1 citróna a 1 pomaranča

 

Pozrite si ďalšie naše RECEPTY.cviklový koláč cvikla červená repa

POSTUP:

  1. Z uvedených surovín pripravíme základné cesto. Rozdelíme na dva rovnaké diely, vytvarujeme bochníky a vo fólii uložíme na noc do chladničky (ak sa ponáhľame, na 1 hodinu do mrazničky).
  2. Na plnku opláchneme hrozienka, dáme odkvapkať a namočíme do rumu. Tvaroh pretlačíme cez sito. Detské piškóty rozdrvíme.
  3. Plech (25 x 35 cm) vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  4. Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky šľaháme so štipkou soli, postupne pridáme 150 g práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so 100 g práškového cukru a vanilínovým cukrom do peny, nastrúhame kôru dobre umytého citróna a pomaranča. Po troške zapracujeme tvaroh, sneh, hrozienka s rumom a nakoniec rozdrvené detské piškóty.
  5. Jeden bochník cesta rovnomerne nastrúhame na jablkovom strúhadle na plech a vidličkou urovnáme. Natrieme naň plnku a navrch nastrúhame druhý bochník cesta.
  6. Cesto pečieme 10 minút v strednej výške rúry, potom prepneme rúru na 180 °C a pečieme ešte ďalších 45 minút. Necháme ho vychladnúť na plechu a potom nakrájame na 5 cm veľké kocky. Pocukrujeme.

Strúhaný tvarožník je naozaj výdatný zákusok, ktorý dlho zostane čerstvý. Ak teda z neho nejakým zázrakom aspoň kúsok zostane J Ak máte radi podobné tradičné recepty, siahnite po knihe Sviatočné pečenie, kde nájdete úžasné recepty. Slané i sladké, torty, zákusky a k koláče. Vrelo odporúčame!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: