Cassata. Tvarohová bomba (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sviatočné chvíle, rodinná oslava, svadba, alebo Vianoce, či Veľká noc. To sú momenty, ktoré si len ťažko vieme predstaviť bez bohato prestretého stola, ale hlavne – nesmú chýbať chutné lahôdky. Zákusky, koláče, torty. Možno máte svoje osvedčené recepty, ktoré často opakujete, lebo sa osvedčili. Ale čo tak skúsiť niečo nové a prekvapiť hostí. Povedzme táto tvarohová bomba dostane každého – kombinácia mandlí, pistácií, kandizovaného ovocia a tvarohu je jedinečná. Volá sa to cassata a je to tradičná sicílska sladkosť.

Vďaka arabsko–maurským výbojom a splynutiu dvoch kultúr v dôsledku stáročného spolužitia si Sicílčania osvojili nielen umenie výroby zmrzliny, ale naučili sa pripravovať aj orientálne lahôdky s voňavým sušeným ovocím. Táto cassata sa zrodila v Palerme a skladá sa z guľatej torty navlhčenej ovocnými šťavami alebo likérom, s navrstveným tvarohom prípadne ricottou a čokoládovými kúskami.

 

Tvarohová bomba cassata

SUROVINY:

Príprava vám zaberie asi hodinu a pol, ďalších 12 hodín na chladenie. Tu sú ingrediencie na 16 kúskov.

Na piškótové cesto:

  • 80 g hladkej múky
  • 20 g maizeny/Solamylu
  • 1/2 káv. lyž. kypriaceho prášku
  • 50 g ošúpaných mletých mandlí
  • 4 vajcia
  • soľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor

 

Na krém a ozdobu:

  • 120 g zmiešaného kandizovaného ovocia
  • 60 g kandizovaného ananásu
  • 80 g ošúpaných nesolených pistácií
  • 180 g čokolády na varenie
  • 4 pol. lyž. mandľového/čerešňového likéru (maraschino)
  • 750 g tvarohu/ricoty
  • 1,5 vrecúška/9 plátkov želatíny
  • 1 pomaranč
  • 200 g cukru
  • 2,5 + 2,5 dl smotany na šľahanie
  • 1 vrecúško tužidla na šľahačku
  • 10 – 12 zelených a červených kandizovaných čerešní

broskyňovo-tvarohový koláčPozrite si všetky naše RECEPTY.

POSTUP:

1. Spodok otváracej formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na piškótové cesto zmiešame múku, maizenu/Solamyl, kypriaci prášok a mandle. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, vanilínový cukor a šľaháme ďalej, kým nezískame tuhý lesklý sneh. Po jednom doň zapracujeme žĺtky a zmes múky, uložíme do formy a v strednej časti rúry pečieme 25 minút. Piškótu necháme vo forme odstáť 15 minút, potom ju preklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.

2. Na krém pokrájame nadrobno kandizované ovocie, posekáme pistácie a čokoládu. Ovocie pokvapkáme likérom. Zo všetkého odložíme po 2 lyžice.

3. Tvaroh pretlačíme. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla. Pomaranč dôkladne umyjeme, žltú kôru ošúpeme, šťavu vytlačíme a precedíme do kastrólika. Pridáme cukor, 1 dl vody, pomarančovú kôru a na miernom ohni varíme 5 minút. Precedíme do želatíny a zmiešame s 1 – 2 lyžicami tvarohu odobratého z celkového množstva. Pomiešame a želatínu pridáme do tvarohu. Zamiešame ovocie, pistácie a čokoládu. Na 10 minút uložíme do chladničky.

4. Misu s priemerom 26 cm (3,5 litra) vystelieme fóliou tak, aby jej konce prevísali cez okraj misy. Piškótový korpus rozrežeme na dva pláty a jeden z nich nakrájame na 8 častí. Ukladáme ich špičkou dovnútra na fóliu do misy.

tvarohová bomba postupTvarohová bomba cassata – krok za krokom.

5. Ušľaháme z 2,5 dl smotany tuhú šľahačku, v niekoľkých dávkach ju zľahka pridávame ku krému, vložíme do misy a uhladíme. Jemne pritlačíme druhý tortový plát, prečnievajúce konce fólie zahneme a na 12 hodín uložíme tortu do chladu.

6. Pred podávaním bombu presunieme na plochú misu a stiahneme fóliu. Zvyšných 2,5 dl smotany vyšľaháme s tužidlom na tuhú šľahačku a potrieme ňou tortu. Posypeme ju kandizovanými čerešňami a odloženými dobrotami.

cassata tvarohová bomba

Táto Cassata – tvarohová bomba je ako stvorená na sviatočný stôl, alebo keď čakáte vzácnu návštevu. Ak máte radi podobné sviatočné recepty, siahnite po knihe Sviatočné pečenie. Nájdete v nej desiatky úžasných receptov s podrobným postupom a fotkami. Či už na Veľkú noc a Vianoce, na nedeľnú pohodu, svadby alebo rodinné oslavy.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.