Vedeli ste, že už pred 30-tisíc rokmi využívali ľudia pomleté obilie na prípravu kaše, ktorú sušili na horúcom kameni? Takto sa zrodil prvý chlieb a dnes je to jedna z najväčších pochúťok nielen u nás, na Slovensku. Ak ste boli v iných krajinách, určite ste si uvedomili, aké chutné sú naše chleby. Jednoducho iné, lahodnejšie, chrumkavejšie a plnšie.
A ak ste si už dokonca piekli domáci chlieb, či tak robíte pravidelne, poznáte ten úžasný pocit: už pri pečení rozvoniava, potom vytiahnete chlieb z rúry a najradšej by ste sa doňho hneď pustili. Ešte sa však nedá, ale slinky vám už tečú 🙂
A takýto domáci chlebík alebo pečivo, rôzne buchtičky, či žemličky chutia najviac s obyčajným maslom, nejakým domácim dipom alebo nátierkou. Mňam.
Pripravili sme pre vás 20 trikov pri pečení chleba, ktoré sa vám môžu zísť. Možno viaceré poznáte, niektoré vás však inšpirujú. V každom prípade – pokojne dopíšte pod článkom v komentároch ten svoj trik a vylepšenie, ktoré sa vám osvedčilo.
20 trikov pri pečení chleba
Pred pečením chleba
Chystáte sa piecť chleba? Napíšte si zoznam potrebných surovín, aby ste potom počas prípravy mali poruke naozaj všetko. Múku, soľ a ostatné základné suroviny máte v potravinovej skrini asi všetci.
Základom je vždy múka, ktorá rozhoduje o chuti a kvalite chleba. Tomáš Konopka z českého medzinárodného kuchárskeho tímu odporúča druh zvaný chlebová múka, určite by nepoužíval bežnú obyčajnú múku. Vždy ju pred použitím preosejte – nie je to žiadny výmysel, ale cesto potom lepšie nakysne.
Pekárske droždie je živý organizmus, takže skontrolujte dátum na obale. Po expirácii stráca svoj účinok. Všeobecne sa používa polovica kocky na pol kila múky. Ak to preženiete – v snahe, aby cesto lepšie vykyslo – zostane v ceste pachuť.
Nič si nenechávajte na poslednú chvíľu. Ak pečiete chlieb pre návštevu, na párty, rodinnú oslavu, pripravte si niektoré veci naozaj v predstihu. Pri mnohých chlebíkoch a pečive môžete všetko zabezpečiť dopredu, aby vaše dielo mohlo putovať do rúry krátko pred začatím oslavy alebo ešte deň predtým.
Do chladničky, aj do mrazničky
Bochníky a pečivo z kysnutého cesta sú obzvlášť vhodné na prípravu v predstihu: cesto môžete bez problémov pripraviť až 24 hodín dopredu a následne ho odložiť do chladničky, kde mu je najlepšie.
Ak radi plánujete do vzdialenejšej budúcnosti, čerstvé kysnuté cesto si môžete zamraziť, a mať tak poctivý základ domácej párty poruke na niekoľko mesiacov dopredu. Hotové cesto môžete skladovať aj v chladničke, či už v tvare guľôčok, bochníka alebo žemličiek. Dôležité je, aby bol okolo spomínaných polotovarov dostatok voľného miesta, keďže cesto kysne aj v chladničke. Kysnuté cesto, ktoré putuje do mrazničky, je vhodné vyformovať do tvaru gule a následne posypať múkou, aby sa neprilepilo.
Mafiny či drobné pečivo môžete upiecť už deň pred oslavou, aspoň sa spoja všetky arómy a korenia a pečivo je ideálne chrumkavé.
Metódy prípravy
Na pečenie chleba a pečiva sa využívajú rôzne metódy prípravy.
Klasický chlieb, ktorý u nás s obľubou raňajkujeme, sa zvyčajne pečie v peci alebo rúre.
Aj žemličky, opičí chlebík či tyčinky z lístkového cesta sa pripravujú v rúre, až kým nie sú dozlatista upečené.
Zato chlieb naan sa zvykne opekať hlavne na panvici a stockbrot získava svoju farbu až nad otvoreným ohňom.
Vyskúšajte pečenie chleba v hrnci. Nepotrebujete tak ošatku a odpadne aj väčšina starostí s prípravou. Vezmite starý hrniec v pokrievkou veľkosti bochníka, nechajte ho rozpáliť aj s rúrou na 230 stupňov Celzia asi 15 minút pre koncom zrenia cesta. Vložíte cesto na papieri na pečenie do hrnca a šup do rúry. Prikryjete a pol hodiny pečiete. Potom dáte dolu pokrievku a dopekáte, nakoľko chcete mať vypečenú kôrku. Väčšinou stačí 20 minút.
Nechcete mať popraskaný chlieb? Keď ho vylejete do formy, vareškou ho vyhlaďte po povrchu. Aby sa vám v strede neurobila diera, po cca 4 až 5 minutách v rúre ho poriadne poprepichujte ostrým nožom asi do polovice chleba. Vtedy už má takú tú škrupinku, ale ešte nie je zapečený.
Pečenie
Keď už pristúpite k samotnému pečeniu, na prípravu si musíte vyčleniť dostatok času. Bochníky, ktorých cesto nechávame odležať a vykysnúť, sú tým pravým testom trpezlivosti. Takže myslite na presný harmonogram, pretože iba cesto na chlieb, ktoré malo dostatok času na vykysnutie, je napokon vláčne, jemné a aromatické.
Chlebík najčastejšie pečieme v rúre. Najlepšie skúška upečenia je spôsob zaklopkaním na spodnú časť chleba. Hotový chlebík by mal po zaklopaní vydávať dutý zvuk.
Ak sa náhodou ocitnete v časovej tiesni, cesto na chlieb spolu s dostatkom tekutiny dokáže vykysnúť aj v rúre pri nízkej teplote.
Mimoriadne dôležitý tip: všetky suroviny odvážte čo najpresnejšie. Ak použijete veľa múky, cesto sa bude drobiť. Ak zas pridáte veľa tekutiny, výsledkom bude lepkavá masa.
Zdobenie a ozvláštnenie chlebíka
Nebojte sa vylepšiť chlieb či pečivo. Využite lahodné suroviny, napríklad čierne olivy, jemná španielska sušená šunka serrano alebo vegánska saláma chorizo. Dodajú každému chlebíku nádych Stredomoria.
„O niečo rustikálnejšiu atmosféru docielite aromatickými syrmi zo Švajčiarska alebo šťavnatou burgundskou šunkou,“ radia autori v knihe Chlebíky a pečivo na párty. „Losos, krevety a ostatné morské plody sú vhodné nielen na obloženie, o rozšírenie zreničiek našich stravníkov sa postaráme, aj keď nimi naplníme bochník.“
S práškom do pečiva pečte rýchle chleby, plnené koláčiky alebo anglické koláčiky scones. Kvások sa zasa najviac hodí do chleba s vysokým podielom ražnej múky. Kvások pripravíme tak, že zmiešame v rovnakom pomere múku a vodu, polotekutú zmes prikryjeme a približne päť dní necháme odpočívať, pričom pravidelne pridávame múku a vodu.
Prečítajte si tiež
Pečenie s kváskom. Kde robíme najčastejšie chyby?
K mnohým chlebom a pečivu sa výborne hodia dipy a nátierky domácej výroby. Nekupujte ich, hotové dipy a omáčky často obsahujú rôzne stimulátory a umelé arómy. Domáce je domáce. K chlebom sa hodí najmä syrovo-jogurtový dip, či bazalkovo-cesnakový dip.
Lenka Mančíková, autorka knihy Kvások, odporúča pridať aj zmes semienok – napr. zmes zo semienok slnečnice, tekvice, maku, ľanu. Prípadne prihoďte aj semienka chia, ktoré budú v chlebíku príjemne chrumkať. „Predtým ako semienka pridáte do cesta, namočte ich na pár hodín do vody alebo ich sparte, napučia a stanú sa pre telo ľahšie stráviteľnými. Podobný postup môžete zvoliť aj s orechmi, ktoré na pár hodín namočíte, následne osušíte a potom môžete pridať do cesta,“ radí skúsená kuchárka.