Sviečky horia, stôl je sviatočne prestretý, rozvoniava ihličie a sviatočné pokrmy. Čo tak posunúť vianočné stolovanie o úroveň vyššie a namiesto obligátneho šampanského si pripiť výborným domácim likérom alebo punčom?
Zozbierali sme pre vás 5 odskúšaných receptov na tradičné vianočné nápoje. Delikátne, chutné a samozrejme, nezabudli sme ani na deti 🙂
Vyskúšajte si s nami pripraviť domáce punče a likéry a štrngnite si s rodinou pri stromčeku štýlovo a chutne.
5 receptov na vianočné nápoje
Klasický vianočný punč, grog alebo varené vínko nájdete aj na vianočných trhoch po celom Slovensku. Občas zahrejú, aj zachutia, ale nie vždy sadnú, však? Vyskúšajte tieto domáce nápoje a dotvorte si ich podľa seba. Príjemne tak prekvapíte svoju rodinu, alebo priateľov, ktorí prídu na návštevu. Niektoré môžete vyskúšať na Štedrý večer a vianočné sviatky, iný zasa na Silvestra.
1. Sviatočné varené víno
SUROVINY
- 1 liter červeného vína
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 4 ks celej škorice
- 10 ks klinčekov
- 2 ks (hviezdičky) badiánu
- kôru z citróna
POSTUP
Varené víno je klasika a na internete koluje množstvo receptov od tradičných až po moderné. My si pripravíme jednoduchý základný recept, kde sa k vínu nepridáva žiaden iný alkohol. Na tento nápoj odporúčame zvoliť lacnejšie stolové víno, drahého archívneho vína by bolo určite škoda. Správne koreniny urobia svoje a dodajú vínu tu správnu vôňu a chuť.
Postup je jednoduchý. Všetky suroviny je spolu potrebné zliať vo vhodnom hrnci a pomaly zohrievať. Cukor pozorne rozmiešame. Pozor, víno sa nesmie variť, iba zohrievať! Tesne predtým, než by víno malo prejsť varom, odstavíme hrniec z ohňa. Ešte horúce víno nalejeme do pohárov a podávame. Ozdobiť môžeme podľa chuti kúskami ovocia či plátkom pomaranča.
2. Klasický rumový grog
SUROVINY
- rum
- voda
- krupicový cukor
- citrón
POSTUP
Kedysi nápoj námorníkov, dnes obľúbený horúci nápoj počas mrazivých dní. Príprava grogu patrí k tým najjednoduchším z horúcich alkoholických nápojov.
Alfou a omegou je rum a vriaca voda, v luxusnejších variáciách je možné nahradiť rum koňakom, whisky či ararakom. Nám však postačí klasický tuzemský rum.
Do pohára nelejeme približne 1 malý štamperlík rumu. Pridáme 2-3 čajové lyžičky cukru a zalejeme vriacou vodou. Vytlačíme šťavu z citróna, prípadne narežeme tenké plátky citróna vhodíme do pohára ako ozdoba. Nezabudneme poriadne rozmiešať cukor. A chutný nápoj na chladné zimné večery je hotový.
3. Lahodný vaječný likér
SUROVINY
- 0,5 litra rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 lyžíc práškového cukru
- 5 žĺtok
- 1 konzerva salka
POSTUP
Azda niet tradičnejšieho nápoja, patriaceho k Vianociam, než je vaječný likér. Šľahali ho už naše staré mamy a recept sa v rodinách dedí z generácie na generáciu. Chutný je aj kupovaný v obchode, ale na ten domáci budú vaše chuťové bunky ešte dlho spomínať.
Žĺtky dáme do misky na šľahanie a vyšľaháme spolu s vanilkovým a práškovým cukrom. Šľahaniu venujeme dostatočný čas – pokojne aj desať minút. Potom na chvíľku vypneme, a opäť šľaháme zhruba 10 minút. Po vyšľahaní pridáme salko a šľaháme ďalej. Čím viac budeme likér šľahať, tým bude jemnejší a lahodnejší.
Nakoniec po troškách vlievame rum a opatrne šľaháme všetko spolu, zhruba 7 minút. Hotový vaječný likér uložíme do chladničky a podávame chladený.
4. Delikátny čokoládový likér
SUROVINY
- 400 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 ml vodky (alebo rumu)
- 250 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 30 g kakaa
- 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
POSTUP
Milovníci čokolády by iste súhlasili, že čokoláda je návyková v akejkoľvek podobe. Ak si pripravíte domáci čokoládový likér, iného spoločníka k Popoluške ani nepotrebujete a budete krochkať blahom.
Ako prvé si vymiešame vajíčka s cukrom do penista. Odložíme nabok. 100 ml mlieka zohrejeme v hrnci a pridáme kakao. Poriadne rozmiešame. Zvyšných 300 ml mlieka vlejeme do iného hrnca, prilejeme smotanu na šľahanie, na kocky polámanú čokoládu, zamiešame a za stáleho miešania opatrne varíme, kým sa čokoláda nerozpustí.
Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania s metličkou alebo varechou pridáme zvyšné suroviny: v mlieku rozpustené kakao, ktoré sme si v úvode zohriali a vajíčka, ktoré sme vyšľahali do penista s cukrom. Nakoniec pomaly vlejeme vodku (prípadne rum) a dôkladne premiešame. Vlejeme do fľašiek a dáme do chladničky. Pred podávaním poriadne pretrepeme. Množstvo surovín postačí na cca 1 liter čokoládového likéru.
5. Svieži detský punč s ovocím
SUROVINY na 2 litre punču:
- 4 sáčky ovocného čaju
- 1 pomaranč v bio kvalite (použijeme aj kôru)
- 1 jablko
- 0,5 l pomarančového džúsu
- 1 lyžica hrozienok, ktoré sme namočili v horúcej vode
- 5 klinčekov
- 1 celú škoricu
- 2 lyžice cukru
- med a šťava z citrónu na ochutenie
POSTUP
Na záver jeden recept aj pre deti, abstinentov či vodičov. Nealko punč je alternatívou k džúsom či limonádam na štedrovečernom stole.
Jablko aj s kožou dôkladne umyjeme teplou vodou a nakrájame na drobné kocky. Do väčšieho hrnca vlejeme džús a privedieme k varu. Potom vhodíme do hrnca čajové vrecúška a vlejeme ešte 1,5 l vriacej vody. Pozor, tekutina sa nesmie variť, iba hriať. Pridáme nakrájaný pomaranč, hrozienka, klinčeky, škoricu a cukor. Pár minút zahrejeme a keď ovocie trochu zmäkne, vypneme plameň a odstavíme hrniec.
Punč necháme mierne schladiť. Klinčeky vyberieme von a podľa chuti dosladíme medom a ochutíme šťavou z citróna. Ozdobíme podľa chuti ovocím – v našom prípade nakrájaným jabĺčkom.
Foto: Pixabay