Creme brulée, alebo správne a presne crème brûlée. Je to dezert francúzskych kráľov. Prvá zmienka je v Massialotovej knihe receptov z roku 1691. Francúzsky názov potom prevzala aj angličtina.
Jeho príprava je celkom jednoduchá a je tisíckrát lepší ako bežný puding. „Ak radi experimentujete a máte slabosť pre rýchle sladké jedlá, tak vo vašej kuchyni nesmie chýbať jeden pomocník – malá plynová flambovacia pištoľ,“ radí známy moderátor Thomas Kamenar. Na JOJke robil kulinársko-cestovateľskú reláciu Fajnšmeker, patrí k najobľúbenejším moderátorom rakúskej top stanice Ö3 a vyšla mu aj knižka Fajnšmeker plná receptov. Nielen domácich, slovenských, ale aj exotických. A nájdete v nej mnohé lahôdky ako čokoládové fudge, ricottovo-pomarančová torta, či čokoládový koláčik s tekutým jadrom.
Thomas nám dal aj tento skvelý recept na expresné crème brûlée. „Flambovacou pištoľou urobíte z cukru karamel a vždy, keď budete chcieť mať dezert s chrumkavou vrstvičkou, ju veľmi oceníte,“ dodáva. Pritom jednoduchá flambovacia pištoľ nie je nič drahé, zoženiete ju už za pár eur – môžete si pozrieť na heureke. Dokonca sa predáva sada pre milovníkov crème brûlée, ktorá obsahuje 4 misky a flambovaciu pištoľ. Celé vás to vyjde na 20€.
Pozrite si všetky RECEPTY.
Fantastické Creme brulée
Najlepšie je pripraviť ho deň vopred. Pred podávaním ho už len dokončíte práve pomocou flambovacej pištole a kráľovský dezert je hotový. Tento recept je na 6 porcií a zvládne ho naozaj každý.
Suroviny:
- 300 ml smotany na šľahanie
- 200 ml mlieka
- 120 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 4 veľké žĺtky
- trochu cukru na karamel (najlepšie trstinového)
Postup:
- V hrnci prevaríme smotanu, mlieko, cukor a dreň z vanilkového struku. Keď sa objavia prvé bublinky, znížime teplotu a pomaly primiešavame žĺtky, až kým tekutina nemá jednotnú farbu.
- Potom tekutinou naplníme pripravené mištičky, ktoré vo vodnom kúpeli pri teplote asi 100 °C pečieme v rúre asi 75 minút. Necháme vychladnúť a až do podávania uložíme v chladničke. Na kréme si však môžeme pochutnávať už aj hodinu po jeho príprave.
- Pred podávaním ho posypeme cukrom a zapálime flambovacou pištoľou, aby cukor skaramelizoval.