Sezónne a z vlastnej záhradky. Také koláče a dezerty chutia najlepšie, čo poviete? Sladkú maškrtu môžete vykúzliť doslova zo všetkého, len treba experimentovať, testovať a časom dospejete k úžasnej chuti. Napríklad ako tento čierny cuketový koláč, ktorý vymyslela šikovná cukrárka a kuchárka Lucia Súkeníková. „Chcela som upiecť koláč, ktorý by sa tematicky hodil do sezóny. Chcela som použiť cuketu a ovocie – marhule. Hľadala som nejaký dobrý recept bez múky, ale nič ma neoslovilo. Tak som si vymyslela vlastný,“ približuje vznik receptu Lucia.
Konzistenciou je cuketový koláč ako brownie, mierne lepivý, akoby nedopečený. Taký mňam pudingový. A najlepšie vraj chutí vychladený. Cukety máme v záhradkách takmer všetci, rastú rýchlo a sú veľmi zdravé. Je to jedna z najzdravších zelenín, ktorá sa dá dusiť, pražiť, zapekať (viac v tomto článku)…a samozrejme, vynikajúca je v koláčoch.
Marhule zasa patria k ovociu s mnohými liečivými účinkami. Posilňujú srdce a vďaka lykopénu sú výborným pomocníkom proti rakovine. Tiež pomáhajú zachovávať zdravý zrak a jeden výskum v USA na 50 000 zdravotných sestrách dokázal, že ženy, ktoré konzumovali marhule s vysokým obsahom betakaroténu, mali o 33 % nižší výskyt katarakty (sivého zákalu oka).
Tak poďme si urobiť túto zdravú maškrtu. Ktorá je neuveriteľne jednoduchá a rýchla.
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
Čierny cuketový koláč s ovocím
Lucia Súkeníková je veľká výmyselníčka a je neuveriteľné, ako vie trafiť chute. Bol to taký cuketovo-marhuľový experiment, ale vyšiel znamenite. Možno aj preto má Lucia toľko fanúšikov na Facebooku, nedávno im dala k dispozícii e-knihu Najlepšie letné recepty zadarmo a vyšli jej už dve úžasné knihy: Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky, v ktorej nájdete aj tento čierny cuketová koláčik.
Potrebujete len formu s priemerom 26 cm a pár ingrediencií.
SUROVINY:
- 1 šálku mletého maku
- ½ šálky cukru
- ½ šálky kakaového prášku
- 1 stredne veľkú cuketu
- 3 vajcia
- ¼ šálky kokosového oleja
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky vanilky
- ½ vrecúška vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
- hrsť nasekaných mandlí (tie nevynechajte, sú v koláči výborné)
POSTUP
- Cuketu ošúpeme a nastrúhame alebo rozmixujeme na kašu. Pridáme všetky ostatné zložky, kokosový olej pridávame rozpustený a najlepšie na úplný záver.
- Cesto nalejeme do formy, poukladáme ovocie a dáme piecť minimálne na hodinu pri 180 stupňoch.
- Cesto skúšame špáradlom, keď sa nelepí, je hotové. Pečenie môže trvať aj dlhšie v závislosti od veľkosti formy, preto treba cesto kontrolovať špáradlom.
Dobrú chuť!