Milujú ich najmä deti a keď sa s nimi zastavíte napríklad v Mekáči, väčšinou chcú práve nugetky s hranolkami. Poznáte to? Autorka tohto článku veľmi živo, jej dcéry si nugetky objednávali takmer vždy 🙂
Väčšinou je to malý kúsok vykosteného kuracieho mäsa, ktoré je obalené v cestíčku a vyprážané. Kvalita kolíše od reštaurácie k reštaurácii…tak prečo si neurobiť jednoduché domáce kuracie nugetky? Pár surovín, viete, čo tam ide a máte ich hotové doslova do hodiny (samozrejme, treba počítať čas na marinovanie, ideálne cez noc – pol hodinky na prípravu zmesi na marinovanie a pol hodinku potom na praženie).
Tak poďte, vyskúšame tento jednoduchý recept.
Recept na kuracie nugetky
Môže to byť hlavné jedlo alebo pokojne rýchla večera, ktorá určite poteší dospelákov, aj deti. Prípadne si ich nachystajte na párty, či pred návštevou a potom len opražte. Neobaľujte ich v strúhanke, ale v kukuričných lupienkoch alebo v zmesi, ktorú popisujeme nižšie. Budú chutné, chrumkavé a so správnym dipom potešia všetky maškrtné jazýčky.
Inšpirovali sme sa svetoznámym šéfkuchárom Joshua Weissmanom, ktorý denne na sociálnych sieťach učí milióny ľudí variť. Joshua je zástancom čerstvých surovín, jednoduchých receptov, ktoré nezaberú čas, ale chutia naozaj skvele. Môžete sa o tom presvedčiť v jeho knihe Varenie bez výhovoriek, ktorá vyšla aj na Slovensku.
„Tieto nugetky dokazujú krásu jednoduchosti. Ingrediencie v tomto recepte sú len základné. Môžete si do nich pridať akékoľvek iné korenie podľa chuti alebo ich pripraviť podľa receptu. Chuť kuracích nugetiek závisí od techniky, ktorú použijete,“ tvrdí Joshua.
Z týchto surovín vám vyjdú 2 až 4 porcie, podľa toho, akí ste jedáci 🙂 . Ak by ste nechceli nugetky vyprážať, môžete ich aj piecť v rúre. Vyhrejte si ju na 190 stupňov, poukladajte obalené nugetky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 20 minút. Pred dopečením skontrolujte, či je mäso dopečené – prekrojte jeden kúsok. Predsa len, každá rúra pečie inou intenzitou.
SUROVINY
- 450 g vykostených kuracích stehien bez kože
- 2 hrnčeky (500 ml) cmaru
- 1 PL (18 g) soli
- olej
- dip na namáčanie, nejaký dresing
Obaľovacia zmes
- 2 hrnčeky (300 g) tmavej hladkej múky
- 1 PL (12 g) údenej papriky
- 1 ½ PL (15 g) bieleho korenia
- 1 ČL (5 g) sušeného oregana
- 1 PL (14 g) cesnakového prášku
- 1 ½ PL (27 g) soli
POSTUP
Kuracie stehná pokrájajte na približne 2,5cm kúsky a odkladajte ich do misky. Keď mäso nakrájate, nalejte do misy cmar a dochuťte soľou. Poriadne premiešajte, aby všetky kúsky boli pokryté a soľ sa rozpustila. Zakryte a nechajte odpočinúť v chladničke na 1 hodinu alebo na noc.
Hlbokú liatinovú panvicu alebo hrniec so spevneným dnom naplňte olejom približne do 6 cm. (Pozor, aby nebola panvica plná viac ako do ¾.) Zohrievajte na strednom plameni, kým olej nemá teplotu 180 °C. Teplotu pridajte alebo uberte, aby bola stabilná.
Kým sa olej rozohrieva, v miske zmiešajte všetky ingrediencie na obaľovaciu zmes, nech sa zjednotí. Na plech položte kovovú mriežku.
Keď olej dosiahne želanú teplotu, po častiach vyberajte kúsky z marinády, vložte ich do obaľovacej zmesi a dobre popritláčajte, aby zo žiadnej strany neostali neobalené. Keď sú rovnomerne obalené, jemne oklepte.
Na 3 – 4 razy, aby panvica nebola preplnená, pražte kura 4 – 6 minút alebo kým nie je krásne zlatohnedé, prepečené a vnútorná teplota nedosiahne 75 °C. Hotové nugetky preložte na mriežku, aby odkvapkal olej a vychladli. Postup opakujte pri ďalších dávkach. Vychutnajte ich s obľúbeným dresingom – môže to byť nejaký cesnakový dip, jogurtový dresing, kečup alebo barbecue omáčka.
Dobrú chuť!
Zdroj a foto: Joshua Weissman, Vecteezy.com