Kvások alebo droždie? Výhody a nevýhody

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Začiatkom koronakrízy kváskoval takmer každý 🙂 Ľudia si vymieňali recepty, živý kvások aj skúsenosti, či fotografie svojich výtvorov. Väčšina ľudí pečie s klasickým droždím, pretože sa tak trochu obávajú kvásku, no obidve suroviny majú svoje výhody a nevýhody. Navyše sa v určitých okamihoch správajú v ceste inak a môžu ovplyvniť výsledný efekt. Je teda dobré poznať, v čom je kvások alebo droždie výhodnejšie, kedy je lepšie ktorý použiť a ako vplývajú na naše zdravie.

Už určite viete, že kvások je pre náš organizmus nutrične výhodnejší a kedysi si nevesty brali zo svojej domácnosti do tej manželovej aj kvások. Bola to celkom bežná súčasť nevestinej výbavy. Je to obyčajná zmes vody a múky, ktorá pri izbovej teplote kvasí, fermentuje vďaka baktériám a kvasinkám obsiahnutým vo vzduchu a v obilí. „Po čase získa kvások vynikajúce kypriace schopnosti a zároveň chlieb aj konzervuje. Preto je kváskové pečivo trvanlivejšie,“ pripomína Zuzana Švédová, autorka knihy Zdravou stravou proti únave.

 

ikona chliebVýhody kvásku

  • kvások alebo droždieObsahuje látky, ktoré prirodzenou cestou konzervujú chlieb a netreba teda pridávať žiadne ďalšie konzervanty a aditíva. Je teda bez akejkoľvek chémie.
  • Spomínané látky majú jemne antibiotické vlastnosti a zároveň posilňujú črevnú mikroflóru; prospievajú aj imunitnému systému.
  • Prirodzeným procesom kvasenia dochádza k odbúravaniu kyseliny fytovej. Tá ako vieme blokuje vstrebávanie dôležitých minerálov ako je vápnik, železo, horčík, meď a zinok.
  • Bielkoviny sa rozkladajú na aminokyseliny, takže pečivo je lepšie stráviteľné. Nezaťažuje naše trávenie, nedráždi ho.
  • Kvások odkysľuje organizmus, pôsobí v našom tele zásadotvorne. Čiže už žiadne pálenie záhy.
  • Má nižší glykemický index, čiže hladina po zjedení tak rýchlo nestúpne a vďaka tomu nepociťujeme taký !vlčí hlad“ ako po niektorých „drožďových“ pečivách.
  • Zlepšuje stav pri niektorých zdravotných problémoch ako sú ekzémy, akné či alergie. Zbavuje nás totiž toxínov, upraví peristaltiku čriev a to sa odrazí na pokožke.

ako upiecť kváskový chlieb krok za krokomPrečítajte si tiež
Ako upiecť kváskový chlieb – krok za krokom.

 

Nevýhody kvásku

  • Cesto kysne oveľa dlhšie ako s droždím. Príprava kváskového chleba trvá neraz aj do 20 hodín pri izbovej teplote.
  • Ak prídeme o kvások, jeho nové založenie trvá niekoľko dní, nedá sa len tak kúpiť v obchode. Ale nezúfajte, nie je to nič zložité. Tu je presný postup, ako oživiť kvások.

krájanie chleba kvások alebo droždie?

 

ikona chliebVýhody droždia

  • Cesto pomerne rýchlo nakysne, niekedy je to až 10x rýchlejšie ako pri kvásku.
  • Je to výborný zdroj vitamínov skupiny B, D a niektorých minerálnych látok. Tie priaznivo pôsobia na činnosť pečene, pevnosť vlasov a nechtov.
  • Droždie ovplyvňuje chuť a vôňu pečiva; tiež zlepšuje vlastnosti kôrky.

 

Nevýhody droždia

  • Obsahuje prídavné látky. Kvasnice (ľudové pomenovanie droždia) sa dnes vyrábajú de facto z melasy, odpadového materiálu pri výrobe cukru. Sú len jedným druhom baktérií.
  • Upečený chlieb, pečivo či koláč môže byť horšie stráviteľný, keďže kvasinky sa rýchlejšie namnožili.
  • Môže spôsobovať nadúvanie, pálenie záhy, neodporúča sa osobám s oslabeným trávením, ani pri diéte.
  • Použitie droždia pri pečení môže podporiť vznik kvasinkovej infekcie.

lenka mančíková zdravé pečeniePrečítajte si tiež
Lenka Mančíková: Kvások je úžasná alchýmia.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.