Zeleninu síce považujeme len za prílohu, prípadne jej dávame väčší priestor v lete. No práve v chladnejších mesiacoch je ideálna pečená zelenina, ktorá zasýti a dodá potrebné množstvo živín. Môžete ju urobiť v pare, uvariť, zapekať, niekto ju robí v mikrovlnke. My však máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si obľúbite – ľahká pečená zelenina, navyše ideálne dochutená.
Ako totiž tvrdí známa foodblogerka Ella, „pečená zelenina je skvelá vec, treba ju len vedieť správne dochutiť. Lahodnú chuť docielite mletou paprikou, tymianom a rozmarínom.”
Pečená zelenina sa hodí ku každému jedlu, ale pokojne si ju môžete vychutnať večer pri telke alebo dobrej knihe. Namiesto nezdravých sladkostí alebo čipsov.
Najmä to dochutenie je dôležité – nebojte sa experimentovať a nevzdajte sa po jednom dvoch nie veľmi vydarených pokusoch. Hneď na začiatku môžete zeleninu posypať rascou, kurkumou, mletou paprikou a škoricou, aby jej jednotlivé kúsky dobre nasiakli týmito chuťami a vôňami. Docielite tak omnoho výraznejšiu chuť, ako keby ste korenie pridali až na konci, a zároveň ľahšie zdôrazníte prirodzenú príchuť všetkého, čo pečiete.
Ľahká pečená zelenina – recept
Takáto pečená zelenina nestráca chuť ani po niekoľkých dňoch v chladničke, takže si ju môžete zobrať aj na obed do práce. Inšpirovali sme sa spomínanou Ellou, ktorej vyšlo viacero kníh aj v slovenčine a nájdete v nich zaujímavé recepty a množstvo dobrých rád. Na začiatok odporúčame prvý diel série Lahodne s Ellou.
Mimochodom, pečenie alebo zapekanie sú ideálne spôsoby, ako zo zeleniny vyťažiť čo najviac chuti a zároveň ju čo najlepšie dochutiť. Zelenina potom zostane chrumkavá na povrchu a krásne mäkká vo vnútri, čím dosiahnete dokonalý kontrast v každom súste.
Vhodné sú na to rôzne druhy zeleniny, najmä tie dužinatejšie, ako sladké zemiaky, mrkva, paštrnák, tekvica, baklažán či cvikla.
SUROVINY
- 1 veľkú tekvicu
- 6 mrkiev
- 3 malé sladké zemiaky
- olivový olej
- 1 polievkovú lyžicu zmesi sušených byliniek
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- za veľkú hrsť čerstvého tymianu
- za veľkú hrsť čerstvého rozmarínu
- soľ a čierne korenie
Prečítajte si tiež
10x ovocie a zelenina, ktoré odporúča metabolic balance.
POSTUP:
Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Tekvicu a mrkvy ošúpeme (sladké zemiaky šúpať netreba). Všetko pokrájame na približne rovnako veľké kúsky. Nakrájanú zeleninu poukladáme na veľký plech a dostatočne polejeme olivovým olejom.
Posypeme ju bylinkami, paprikou, soľou a korením. Potom spolu všetko premiešame, aby boli všetky kúsky rovnomerne okorenené. Na vrch poukladáme čerstvé bylinky.
Zeleninu pečieme v rúre asi hodinu, kým nie je pekne mäkká. Aby sa všetky kúsky rovnomerne upiekli, občas ich na plechu premiešame.