Fantastický recept na medové kornútiky, ktorý je možno trošku ťažší, ale vynahradí vám všetku námahu. Je to hviezda sviatočného stola, či už Vianoc, Veľkej noci alebo rodinnej oslavy. Tieto kornútiky sú nevšedným zlepšením repertoára sviatočných dezertov. Keď ich budete pripravovať, budete si myslieť, že je to za trest, ale keď ich budete ochutnávať, budete ich mať za odmenu. „Áno, je to jeden z najťažších receptov v mojej novej knihe, ale veľa ľudí sa na to pýtalo, chceli to vedieť robiť. Sú náročnejšie na prípravu, ale naozaj tá odmena bude stáť za to. Sú nádherné a netradičné. Vybrala som ich aj pre jedinečnosť ich tvaru,“ povedala nám cukrárka a cake dizajnérka Petra Tóthová.
Recept na medové kornútiky
Z nasledujúcich surovín pripravíte 60 až 70 kusov, príprava zaberie cca 75 minút a pečenie 5 až 6 minút. Nezľaknite sa toho počtu kornútikov, lebo zmiznú za deň-dva, také sú úžasné. Petra Tóthová v knihe Upečme si sviatky, v ktorej nájdete vyše 50 receptov na slávnostný stôl (sladké, aj slané) dáva niekoľko užitočných rád, ktoré sa vám pri príprave medových kornútikov zídu.
Na ľahšie vytvarovanie kornútikov vám pomôže malý kornútkovač, ale môžete ich tvarovať aj bez neho. Na vychladnutie pomáhajú formičky na kornútiky, Petra ich nemám – malé kornútiky tvaruje z alobalu.
„Ak by ste si chceli prípravu zjednodušiť ešte viac, namiesto kornútikov si pripravte trubičky. Na tvarovanie pokojne môžete využiť rúčku hrubej varechy. Oba konce trubičiek potom namáčajte do čokolády,“ usmieva sa obľúbená porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová.
Krém do kornútikov si môžete vybrať podľa chuti. Ak by ste použili cesto z keksíkov šťastia, vyberte vláčnejší krém. Toto cesto je tuhšie ako medové a vhodný krém mu pomôže zmäknúť.
Tak poďme na medové kornútiky 😊
SUROVINY
Na cesto
- 130 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 10 g vanilkového cukru (1 balenie)
- 15 ml mlieka (1 PL)
- 140 g tekutého medu
- 2 žĺtky
- ⅛ ČL sódy bikarbóny
- ⅛ ČL soli
Gaštanový krém
- 250 g gaštanového pyré (min. 72 %)
- izbovej teploty
- 100 g mäkkého masla
- 30 ml rumu (2 PL)
Na dokončenie
- 100 g čokolády (54 %)
- 10 g kakaového masla
- 50 g pomletých orieškov
- džem z čiernych ríbezlí
POSTUP
Všetky suroviny na cesto premiešame, kým sa nespoja, a zabalené vo fólii necháme v chladničke odležať aspoň 2 hodiny.
Cesto vyvaľkáme medzi dvoma vrstvami fólie na hrúbku približne 2 milimetre. Cesto sa bude lepiť, preto ho treba často a bohato podsýpať múkou z každej strany.
Z cesta vykrojíme kolieska s priemerom 6 centimetrov. Na plech s papierom na pečenie uložíme najviac 6 koliesok. Pečieme ich pri teplote 160 °C približne 5 až 6 minút.
Okamžite po vybratí, ešte zahorúca, kolieska vytvarujeme do kornútika pomocou kornútkovača alebo rukami. Necháme vychladnúť v tvarovačoch na kornútiky.
Kým budú kornútiky v chladničke, pripravíme si krém. Gaštanové pyré premixujeme ponorným mixérom alebo v mixéri s nožmi (akoby sme robili nátierku).
Do gaštanového pyré pridáme maslo, premixujeme, pridáme rum a opäť premixujeme.
Okraje kornútikov namočíme do roztopenej čokolády s kakaovým maslom a posypeme orieškami. Necháme stuhnúť v chladničke.
Po stuhnutí naplníme každý kornútik gaštanovým krémom do polovice. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu džemu a potom doplníme gaštanovým krémom dovrchu.
Petra Tóthová pridáva v knihe Upečme si sviatky aj iný variant tohto receptu – mandľové kornútiky. Sú podobné, ale s jednoduchším postupom, hoci zatáčaniu zahorúca sa nevyhneme. „Keksíky šťastia, ktoré som pripravovala na technickú výzvu do šou, sú ideálnou náhradou,“ dodáva Petra.
Pozrite si video Petry k novej knihe Upečme si sviatky:
Foto: Upečme si sviatky/Dušan Křístek