Kuracie nugetky patria medzi obľúbené jedlá, nielen u dospelých, ale najmä u detí. Ponúkajú ich v jednom nemenovanom fast foode ako súčasť detského menu, kúpite ich mrazené v hypermarketoch, nájdete ich v grilovacích bufetoch…
Jednoducho, kuracie nugetky môžeme mnohí… ale čo tak skúsiť ich zdravšiu verziu? A stále veľmi chutnú, chrumkavú, mňam.
Známa foodblogerka a autorka kníh Lucia Súkeníková nám odporučila jej Fit kuracie nugetky a pridala super recept. „Áno, aj ja som zistila, že kuracie nugetky sú celkom obľúbené jedlo. Veď prečo inak by boli v ponuke v mnohých rýchlych občerstveniach, v reštauráciách, na kúpaliskách, ba dokonca takmer v každom detskom menu? Vychádza mi z toho, že je to celkom fajn strava pre deti. A keď pre deti, tak aj pre dospelých. Hm, naozaj?“
Tak si ich poďme urobiť trošku inak, zdravšie a zo surovín, ktoré máme bežne doma. Bez smaženia, vajec, bez lepku. A bez množstva oleja.
Môže byť? 🙂
Recept na FIT kuracie nugetky
Je to pár surovín, nič drahé ani špeciálne. Možno sa zastavíte pri corn flake strúhanke – ale žiadne strachy. Ako radí Lucia, ak ju nemáte, môžete si ju vyrobiť z klasických corn flake lupienkov tak, že prejdete valčekom alebo tĺčikom na mäso po balíčku zbavenom vzduchu. Alebo môžete použiť aj klasickú strúhanku, prípadne strúhaný parmezán.
„Strúhanku odporúčam nasypať do uzatvárateľnej nádoby,“ dodáva k receptu, ktorý nájdete aj v jej knihe Moje najlepšie fit jedlá. No a následná príprava je veľmi jednoduchá aj rýchla. Tak sa do toho pusťme!
Suroviny:
- kuracie prsia (šťavnatejšia verzia – vykostené kuracie stehná)
- hustý biely jogurt (napríklad grécky, smotanový)
- corn flake strúhanku (alebo inú)
- soľ
- korenie
- olivový olej
Príloha: zemiaky a šalát
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Mäso (či už použijeme kuracie prsia, ktoré sú vo finále troška suchšie, alebo vykostené kuracie stehná, je už na nás) umyjeme, zbavíme prípadných nedostatkov, kože alebo kostí. Nakrájame na menšie kúsky a posolíme.
Pripravíme si dve misky. Do jednej dáme hustý biely jogurt s korením (podľa chuti môžeme pridať aj cesnak, či rozmarín), do druhej corn flake strúhanku.
Pripravené osolené mäsko vložíme najskôr do jogurtovej zmesi, potom ho preložíme do (uzatvárateľnej) misky so strúhankou a jemne pretrasieme. Strúhanka sa nalepí na jogurt.
Obalené mäso poukladáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zemiaky posypané soľou, cesnakom, korením a pečieme na 180 stupňov Celzia asi 20 – 30 minút (závisí od rúry). Nepečieme pridlho, aby nám mäso nevyschlo. Ak treba, mäsko môžeme aj otočiť.
Podávame so zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť želá Lucia Súkeníková a LepšíDeň.sk.