Konvektomat je nenahraditeľný pomocník do kuchyne. Ako vybrať ten správny?

Konvektomat je nenahraditeľný pomocník do kuchyne. Ako vybrať ten správny?

Po príchode domov mnohých čaká ďalšia šichta. Varenie síce môže byť oddych, no po celom dni v práci vie byť státie pri sporáku poriadne únavné. Počuli ste už o revolučnom kuchynskom zariadení, ktoré sa volá konvektomat? Tento pomocník do kuchyne bol dlhé roky výsadou profesionálnych reštaurácií, no čoraz častejšie si nachádza cestu aj do domácností. Ak rozmýšľate nad kúpou domáceho konvektomatu, poradíme vám ako na to.   Ako vlastne funguje konvektomat? Ešte ste nevideli konvektomat…

Čítať viac...

Dokonalý domáci chlieb. Osvedčené tipy a triky

Dokonalý domáci chlieb. Osvedčené tipy a triky

Už ste boli pri dopečení domáceho chlebíka alebo pečiva? Neskutočne lahodná vôňa, ktorá vás zvádza okamžite ochutnať. Treba však, samozrejme, počkať, aby vás nerozbolel žalúdok. No čerstvý, pred pár minútami dopečený chlieb je doslova nebíčkom v papuľke a máločo sa mu vyrovná. Dá sa jesť bez všetkého, len tak „nasucho“. Chrumkavý, chutný, vláčny… možno si domáci chlieb pečiete aj vy. Zozbierali sme pre vás osvedčené tipy a triky gazdiniek. Na čo myslieť pri plánovaní, pri miesení cesta ap….

Čítať viac...

Sušenie ovocia a zeleniny. Užitočné tipy a triky

Sušenie ovocia a zeleniny. Užitočné tipy a triky

Stále vám zostalo v pivnici, či garáži priveľa jabĺk, hrušiek, ktoré sa postupne kazia? Každý týždeň ich preberáte, aby ste vyhodili nahnité a nestíhate jesť? Alebo ste mali priveľa úrody a chcete si ju uchovať, no s čo najvyšším obsahom vitamínov? Dobre viete, že sušenie ovocia a zeleniny je v tomto smere skvelý postup, ale ktoré sušenie je najvhodnejšie? Prirodzené na slnku? V sušičke? Alebo na radiátore, krbe či v rúre? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa…

Čítať viac...

Pečenie bez váhy. Prepočty množstva na hrnčeky a lyžice

Pečenie bez váhy. Prepočty množstva na hrnčeky a lyžice

Možno sa vám pokazila váha, došli v nej baterky alebo ste na chalupe, kde proste nemáte kuchynskú váhu. A tak véééľmi by ste si chceli urobiť nejaký koláč, štrúdľu, či zákusok. Možno to poznáte. A pečenie bez váhy proste nejde. Oplatí sa dodržiavať dané množstvo – ak to neurobíte, koláč vám nenakysne, padne a plnka sa rozleje. Alebo je príliš suchý, či nie a nie sa dopiecť… Podľa tradičných či  moderných receptov však môžete piecť aj bez váhy alebo…

Čítať viac...

Remoska je skvelý pomocník do kuchyne. Toto všetko v nej pripravíte

Remoska je skvelý pomocník do kuchyne. Toto všetko v nej pripravíte

Poznáte remosku? Hoci má už vyše polstoročnú históriu, stále ju vylepšujú a mnohí ľudia rýchlo objavili jej úžasné vlastnosti pri varení, pečení, dusení. Bez problémov vám nahradí elektrickú rúru, mikrovlnku, klasickú panvicu, sendvičovač, ale aj domácu pekáreň, fritovací hrniec. Remoska je ideálna do bežnej kuchyne, aj na chalupu, na študentský internát, do kempu, na loď. Jedna pikoška – v remoske si urobíte chutné a kvalitné jedlo dokonca aj v aute. V osobnom či nákladnom, používa sa menič 12V alebo 24V/220V….

Čítať viac...

Šľahačka v spreji. Ktorá sa oplatí a čo si treba všímať? | TEST

Šľahačka v spreji. Ktorá sa oplatí a čo si treba všímať? | TEST

Najlepšia je samozrejme čerstvo vyšľahaná – stačí vyšľahať ručne alebo mixérom sladkú smotanu a pochúťka je na svete. Alebo špeciálna fľaša, vychladená smotana a jednorazové bombičky. Nie vždy však máte doma sladkú smotanu, možno ani čas a tak je dobré mať po ruke sprejovú šľahačku. Tá síce nie je taká chutná, ale do kávy alebo narýchlo na zmrzlinu, či zákusok sa hodí. Ktorá šľahačka v spreji sa však oplatí a nakoľko sú kvalitné? V prvom rade sa nespoliehajte na názov. Šľahačka…

Čítať viac...

Domáci šípkový sirup pre vašu imunitu | RECEPT

Domáci šípkový sirup pre vašu imunitu | RECEPT

Šípky sú jesenný dar prírody a šípkový sirup doslova zázračným liekom počas celej jesene i zimy. Telo počas infekcie totiž veľmi rýchlo spotrebuje svoje zásoby vitamínu C. A tie doplníte viacerými zdrojmi, jedným z najúčinnejších sú šípky. Dlho sa považovali za účinné pri prechladnutí, chrípke a počas rekonvalescencie. Vitamín C je však nevyhnutný aj pri výrobe kolagénu, nachádza sa v šľachách a ligamentoch, čo vysvetľuje tradičné využitie šípkového sirupu na liečbu reumatických bolestí. Šípky sa užívajú aj pri…

Čítať viac...

Mliečne kvasenie húb. Prečo je dobré a ako sa robí?

Mliečne kvasenie húb. Prečo je dobré a ako sa robí?

Čoraz viac hubárov sa teší na svoju sezónu a je skvelé, že tento rok hubám počasia prialo. Niekto si nazbiera len toľko, aby ich hneď spracoval – na praženicu, do slaného koláča, pripraví si huby na smotane, zeleninový šalát s hubami, či pečené huby. Iní si odkladajú huby na neskôr, sušia ich, mrazia, údia, nakladajú do octu… Ale veľmi často sa v minulosti konzervovali huby inak. Možno to dnes už robí opäť čoraz viac ľudí, lebo vedia, že…

Čítať viac...

Ako rozoznať kvalitné párky? Na čo si dávať pozor?

Ako rozoznať kvalitné párky? Na čo si dávať pozor?

Už ste asi počuli veľakrát niekoho vyrieknuť – párky nejedz, je to svinstvo z pomletých kostí, šliach a rôznych umelých prísad. Žiaľ, často to tak je. Prieskumy opakovane dokazujú, že chceme radšej lacné parky, na kvalitu až tak nepozeráme. A to je škoda, lebo stačí poznať pár informácií a držať sa určitých pravidiel, aby ste vedeli rozoznať kvalitné párky od tých lacných. Už prvým signálom je, do akého črievka je párok plnený. Ak do baranieho, môže to predznamenať jeho…

Čítať viac...

Ako upiecť kváskový chlieb. Postup krok za krokom

Ako upiecť kváskový chlieb. Postup krok za krokom

Niekto dokáže upiecť kváskový chlieb, akoby to robil odmalička, inému sa nedarí ani po tretí, či štvrtý raz. Zlyhať môže všeličo, ale rozhodne to nevzdávajte. Tajomstvo úspechu tkvie v dobrom načasovaní, ako tvrdí Lenka Mančíková, ktoré robí kurzy kváskového pečenia a obrovský úspech zaznamenala aj jej kniha Kvások. Ako Lenka dodáva, vôbec to nie je také zložité, ako to na prvý pohľad vyzerá. Príprava kváskového chleba si nevyžaduje vašu stálu prítomnosť, potrebuje najmä dobré plánovanie. Teplota…

Čítať viac...

22 tipov, ako vám ovocie a zelenina vydržia dlhšie

22 tipov, ako vám ovocie a zelenina vydržia dlhšie

Aj vy sa občas „zabudnete“ a v chladničke nájdete po pár dňoch zeleninu, na ktorej kvitne pleseň a ovocie je mäkké, takmer zhnité? Stáva sa nám to všetkým. Či už ide o obité jablká, sčerneté banány, klíčiace zemiaky, zvädnutý šalát… Máme pre vás tipy, ako vám ovocie a zelenina vydržia dlhšie. A hlavne čerstvé 🙂 Samozrejme, dôležité je, kam ich dávate – či do chladničky, alebo len do špajze, na stôl do misky ap. Ak chcete ovocie či zeleninu zmraziť, najskôr…

Čítať viac...

12 tipov, ako využiť ošúpanú kôru z pomaranča

12 tipov, ako využiť ošúpanú kôru z pomaranča

Máte radi pomaranče? Najmä počas sviatkov nesmú chýbať na slávnostnom stole a je skvelé, keď sa vám podarí kúpiť šťavnaté a sladučké pomaranče, však? Nebudeme si asi klamať, že nie sú ničím postrekované, takže používať kôru z pomaranča treba premyslene a zodpovedne. Vyraďme varenie a pečenie, no existuje mnoho iných spôsobov, ako si pomarančovou kôrou spríjemniť každodenný život. Ak chcete kôru predsa len použiť pri pečení, siahnite po bio verziách a pýtajte sa na spôsoby ošetrovanie, pestovania. Mimochodom, čistá nechemicky ošetrená…

Čítať viac...

Najlepšie domáce pesto, guacamole aj hummus

Najlepšie domáce pesto, guacamole aj hummus

Dipy, omáčky, pasty…aj vy si ich radi dávate na cestoviny, namáčate do nich opekané zemiaky alebo si ich zvyknete pridávať k mäsu na tanier? Existuje ich množstvo druhou a naozaj vedia vynikajúco dochutiť každé jedlo. Základom je však vždy dobrý výber kvalitných surovín a najmä osvedčený recept. My máme pre vás hneď tri – domáce pesto, guacamole a humus. Veľmi dôležité sú vždy suroviny, aby boli naozaj kvalitné a čerstvé. Napríklad spomínané pesto – píniové oriešky, parmezán, cesnak, olivový…

Čítať viac...

Praktické tipy, ako vám vajíčka vydržia dlhšie čerstvé

Praktické tipy, ako vám vajíčka vydržia dlhšie čerstvé

Chcete si nakúpiť viac vajec naraz a obávate sa, že sa vám rýchlo pokazia? Existujú praktické tipy, ako vajíčka vydržia čerstvé oveľa dlhšie ako zvyčajne. A občas sa naozaj stane, že v obchode chýbajú vajcia, možno najmä tie, ktoré preferujete vy. V tom prípade sa vám rady odborníkov určite zídu. Niekto vraví, že ich možno zmraziť, iný radí, kde presne v chladničke sa im darí najlepšie. A vedeli ste, že v roztoku vodného skla môže vajíčko vydržať čerstvé aj rok? Faktom zostáva,…

Čítať viac...

Sóda bikarbóna a jej 30 užitočných využití

Sóda bikarbóna a jej 30 užitočných využití

Obyčajná sóda bikarbóna, ktorú máme všetci doma v skrinke, a pritom dokáže toľko vecí. „Sóda je bez akýchkoľvek pochýb ten najväčší dar matky prírody,“ tvrdí N.I.Danikov vo svojej knihe Liečivá sóda. „Dostupnosť, jednoduchá príprava, ľahké použitie, nijaké nežiaduce účinky, to všetko dáva ľuďom možnosť hojne využívať liečivé vlastnosti jedlej sódy v každodennom živote a zaradiť ju do domácej lekárničky.“ My sa teraz pozrieme na jej mnohoraké využitie v domácnosti, pretože tých možností je neskutočne veľa a viaceré sme aj vyskúšali….

Čítať viac...

Aká soľ škodí? A ako si vyberať tú správnu soľ?

Aká soľ škodí? A ako si vyberať tú správnu soľ?

„Nesoľ toľko! Škodí ti to!“ Aj vám už niekto čosi podobné povedal? Pravdou je, že soľ sa nachádza takmer v každej potravine, vo vysokej miere v polotovaroch. A keď teda ešte dosáľame, môže to byť problém. Vtedy nám soľ škodí. Faktom však tiež je, že soľ je pre náš organizmus nevyhnutná. Kde je teda pravda? Ako sa v tom vyznať? Ktorú soľ zvoliť – kuchynskú? morskú? himalájsku? Poradíme na nasledujúcich riadkoch. Soľ získala „zlú karmu“ po tom, ako mnohé…

Čítať viac...

Zdravé orechy. Ako ich vyberať a čo z nich pripraviť?

Zdravé orechy. Ako ich vyberať a čo z nich pripraviť?

Jeseň patrí nielen neskorým tekviciam, ale aj orechom. A ako ste si všimli, odborníci nám orechy odporúčajú na každom kroku. Pravdou je…že právom. Hoci niektorí sa ich boja, pretože sú „mastné“. Omyl. Sú to naozaj zdravé orechy. 100 g vlašských orechov síce obsahuje asi 2700 kJ a môžu za to najmä tuky, ktoré tvoria asi 60%. „Ale tých tukov sa netreba báť, pretože sú to tie najlepšie tuky, aké sa v prírode vyskytujú. Ich vplyv na…

Čítať viac...

Zdravá kuchyňa a domácnosť. Tipy, ktoré sa vždy zídu

Zdravá kuchyňa a domácnosť. Tipy, ktoré sa vždy zídu

Rozhodli ste sa piecť a zistili ste, že vám chýba smotana? Žiadny problém – netreba hneď utekať do obchodu, ale pripravíte si ju jednoducho aj doma. Alebo nechcete používať vegetu z obchodu? Urobte si ju po domácky. Dáme vám aj recept, ako si vyrobiť jednoduché domáce salko, či zdravé ovocné cukríky. Nemíňajte peniaze na „kupenské“. Bývajú často prisladené, sú v nich konzervanty, aditíva, glutamán…a načo si kaziť zdravie? Ako kedysi dávno povedal alchymista Paracelsus, „naša strava má zároveň…

Čítať viac...

Ako oživiť kvások? Podrobný popis

Ako oživiť kvások? Podrobný popis

Pečiete z kvásku? Ideálny je vždy čerstvý kvások, ktorý využívate bez odkladania do chladničky alebo pomocou iného uchovania. V tom prípade by ste však museli piecť raz za 2 až 3 dni. Čo nie je vždy možné – idete na dovolenku, nemáte čas ap. Takýto kvások však môžete uchovať na niekoľko dní alebo týždňov, či už zmrazením alebo usušením. Prípadne si aj tak uchovajte časť kvásku pre prípad, že omylom použijete do chleba celý kvások alebo si…

Čítať viac...

Čokoládové finty. Ako si urobiť rôzne ozdoby?

Čokoládové finty. Ako si urobiť rôzne ozdoby?

Máte radi čokoládu? To je ale čudná otázka, však? J Mliečna, horká alebo biela. S náplňou, orieškami, hrozienkami a kandizovaným ovocím. Čokoládové zákusky, torty, pralinky. Čokoládové bonbóny… Je toho veľa a našťastie, čokoláda je aj zdravá. V primeranom množstve, samozrejme. Veď ešte v 19.storočí sa predávala v lekárni a lekárnici ju nazývali „potravou pre dušu“. Čokoláda upokojuje nervy, podporuje pozitívne myslenie vďaka tryptofanu v kakau a je skvelá na sústredenie. Obsahuje totiž horčík a vedci už dokázali, že kus riadnej hutnej čokolády povzbudí prekrvenie mozgu…

Čítať viac...
1 2