Máte chuť na jednoduchý koláčik, ktorý vám však spôsobí nebíčko v papuľke? 🙂 Jednoduché piškótové cesto – klasické alebo kakaové. Na to ovocie a potom krém z mascarpone, tvarohu a šľahačky… dáte si jeden kúsok a musíte si pridať ďalší. Pritom recept na tento svieži piškót nie je nič zložité a zvládne ho aj menej zdatná gazdinka. Alebo aj váš partner, ak vás bude chcieť prekvapiť.
Pár tipov pre dokonalé piškótové cesto: ak použijete hladkú múku, piškót je jemnejší a dá sa použiť aj na roládu. Pri polohrubej múke dostanete pevnejšie cesto (napr. na torty). Pri tmavom piškóte použite kvalitné kakao – odoberte toľko múky, koľko kakaa použijete. Ak použijete namiesto oleja maslo, tak nesmie byť horúce. Do cesta môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, piškót vám lepšie narastie.
Recept na svieži piškót
Základom je teda tradičné piškótové cesto – tak ako ho robievate vy. My pridávame náš osvedčený recept, takže je to na vás. Ovocie si zvoľte podľa svojej chuti – my sme dali na polovicu mandarínky, na druhú polovicu broskyne. No a „čerešničkou na torte“ je krém z mascarpone, tvarohu a šľahačky. My sme pridali aj biely jogurt, ale ten môžete vynechať.
Tak ideme na to.
SUROVINY na cesto
- 4 vajcia
- 90 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 120 g kryštálového cukru
- 2 lyžice teplej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- prášok do pečiva
SUROVINY na plnku
- mandarínky, broskyne, marhule (podľa vašej chuti)
- marhuľový džem
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu (nie hrudkovitý)
- sladká smotana
- biely jogurt (môžete vynechať)
- vanilkový cukor
- čokoláda na ozdobenie
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Pripravte si piškótové cesto. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Vaječné žĺtka vymiešajte s cukrom, do nej potom vmiešajte vodu a olej. Keď bude táto zmes dobre vyšľahaná, začnite do nej po lyžiciam pridávať múku premiešanú s práškom do pečiva a kakaovým práškom. Ak budete robiť klasický piškót bez kakaa, tak použite 120 g múky. Postupne zamiešavajte, kým nevznikne homogénna zmes. Napokon jemne vmiešajte tuhý sneh.
Vezmite si plech, vysteľte papierom na pečenie a nalejte naň riedke cesto. Vložte plech do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 15 až 20 minút. Závisí od vašej rúry, takže si skúšajte cesto špajdľou. Piškót vyberte von, keď bude mať zlatistý povrch a dajte nabok vychladnúť.
Vychladnutý piškót potrite džemom a naukladajte naň ovocie. Pokojne môžete aj hustejšie ako my, bude sviežejší a ovocnejší. My sme mali už len zvyšky nejakého ovocia 🙂
Pripravte si krém: vyšľahajte sladkú smotanu. Potom osobitne vymiešajte (pokojne aj mixérom) mascarpone a tvaroh (prípadne aj biely jogurt). Pridajte vanilkový cukor a napokon primiešajte šľahačku. Krémom potrite piškót s ovocím a zarovnajte. Napokon nastrúhajte čokoládu.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk