Palacinky. Jednoduchý a rýchly RECEPT – LepšíDeň.sk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existuje množstvo palaciniek a ich verzií, ale najradšej máme aj tak tie klasické. Jednoduché, rýchle a pritom také chutné, však? Stačí, že si tesne po jedenástej uvedomíte, že nemáte obed – šup, o chvíľu sú palacinky hotové. Alebo keď máte plno práce a nemáte čas na vyváranie – palacinky sú istota. Naše deti väčšinou zareagujú – „jééj, konečne dobrý obed“. Akoby sme sa predchádzajúce dni nesnažili a nevarili im dobroty 🙂
Máme pre vás klasický jednoduchý RECEPT na palacinky a pridali sme aj dve verzie, ktoré môžete skúsiť – palacinky z tvarohového cesta a  druhé so sladkou orechovou plnkou a kakaovou polevou.
Chystajte chuťové poháriky, ideme na to! 🙂

 

Jednoduchý RECEPT na palacinky 

recept na palacinkySuroviny:

  • 1 liter mlieka
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vajcia
  • soľ
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • olej

POSTUP

recept postup Všetko premiešate mixérom a dobre vyšľaháte, aby bolo cesto nadýchané. Ak je veľmi husté, pridajte trošku mlieka. Ak je zasa príliš riedke, pridajte múku.
Palacinky potom pečieme na malom množstve oleja z oboch strán. Môžeme ich plniť tvarohom, potrieť džemom alebo pripravenou ovocnou omáčkou z kompótového ovocia. Vynikajúce sú aj s pudingom, samozrejme pre deti s nutellou ap.

tradičné palacinky

 

1. Palacinky z tvarohového cesta plnené džemom

palacinky z tvarohového cesta RECEPT LepšíDeň.sk

Suroviny

  • 3 vajcia
  • 600 ml mlieka
  • 100 g tvarohu
  • 100 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 40 ml oleja
  • soľ
  • džem

POSTUP

recept postupMlieko, cukor, soľ a vajcia spolu vymiešame. Pridáme tvaroh a múku. Všetko vymiešame dohladka a necháme asi 30 minút odležať. Z cesta upečieme na panvici s olejom palacinky, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a prípadne ozdobíme šľahačkou alebo čerstvým ovocím.

 

2. Palacinky so sladkou orechovou plnkou a kakaovou polevou

Tento super recept nájdete aj v klasickej Slovenskej kuchárke, ktorú zostavil Renato Magát z tých najlepších slovenských tradičných receptov.

palacinky s orechovou náplňou RECEPT LepšíDeň.sk

Suroviny

  • 200 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 l mlieka
  • 20 g práškového cukru
  • olej
  • soľ

Plnka

  • 200 g pomletých orechov
  • 300 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 50 g masla
  • 50 g hrozienok
  • kôra z 1 citróna

Poleva

  • 50 g kakaa
  • 300 ml sladkej smotany
  • 100 g cukru
  • 30 g majonézy
  • 30 ml rumu

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY. najlepšia bublanina - recept

POSTUP

recept postupZ mlieka, vajec, cukru, múky a štipky soli urobíme riedke cesto a upečieme z neho palacinky.

recept postupPlnku pripravíme nasledovne. Orechy postrúhame a nasypeme do vriaceho mlieka s cukrom. Postupne pridávame hrozienka, maslo, citrónovú kôru, trocha povaríme a pridáme rum.

recept postupPolevu si prichystajte takto: prevarte sladkú smotanu s cukrom, pridajte kakao rozmiešané s majonézou, prevarte a nakoniec pridajte rum.

recept postupPalacinky natrieme plnkou, stočíme, položíme na teplý tanier a polejeme polevou. Tanier môžeme dozdobiť šľahačkou, zmrzlinou alebo ovocím.

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk,
Slovenská kuchárka, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.