Prepitné a tringelty. Ako, komu a koľko ich dávať?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vám sa stalo, že ste zrazu nevedeli, koľko by ste mali nechať na stole pri platení v reštaurácii, bare, v hoteli alebo na dovolenke? Koľko je „tak akurát“, aby to nebolo priveľa, ale ani neurazilo? Vedeli ste napríklad, že prepitné by ste nemali dávať na výletných lodiach, ale určite chyžnej a sprievodcom?
Server Budgettravel.com pripomína, že prepitné je výrazom spokojnosti a vďaka za poskytnutú službu. Tak treba aj premýšľať – ak nie ste spokojní, nemusíte dať prepitné. Nesmiete sa za to cítiť trápne a ani druhá strana nemôže dať najavo, že by to bolo čosi neprijateľné.

V európskych krajinách vrátane Slovenska sa zvykne nechávať 10 % z účtovanej sumy, ale nie je to povinné.
Napríklad vo väčšine Spojených štátov sa minimálna suma prepitného pohybuje medzi dvomi a tromi dolármi na hodinu, pričom väčšina z tých peňazí je zdanená ešte predtým, ako ich čašník dostane do vrecka. Všeobecne platí, že výška prepitného by mala predstavovať 15 % – 20 % z účtovanej sumy.
V mnohých ázijských krajinách sa platenie prepitného považuje za urážku, s výnimkou luxusných hotelov alebo reštaurácií. Pred cestou do zahraničia sa preto poinformujte o miestnych zvykoch, aby ste neurobili chybný krok.

 

Prepitné a tringelty

V reštaurácii

Prvoradá je samozrejme spokojnosť s jedlom, obsluhou, prostredím ap. V tom prípade určite prihoďte nejaké to euro. Vždy záleží od samotného podniku a výšky účtu, ktorý platíte.
Je však pravda, že v súčasnosti sa dávanie prepitného berie už nielen ako prejav spokojnosti, či dobrý mrav, ale ako čosi bežné a „povinné“.
Nenechajte sa tým však zmanipulovať. Veď v niektorých krajinách nie je prepitné v reštauráciách bežné (Dánsko, či Nový Zéland), inde ho majú už započítané v cene (Nórsko).
Existujú však všeobecne platné pravidlá.

  • Menej ako 15 %: len v prípade, ak je obsluha neprijateľná, inak sa neodporúča.
  • 15 %: adekvátna obsluha.
  • 18 %: dobrá obsluha. Čašník prijateľný a hostia sú spokojní.
  • 20 %: skvelá obsluha. Čašník vám poskytol načas všetko, čo ste potrebovali. Nemáte žiadne výhrady.
  • Viac ako 20 %: vynikajúca obsluha. Čašník vysoko prekonal všetko, čo sa od neho očakávalo.

prepitné a tringelty

V bare

„Barmanovi sa zvykne nechať prepitné vo výške 20 % z celkového účtu, alebo aj viac, ak bola obsluha výnimočne dobrá,“ radí Ashley Blomová v knihe Ako zvíťaziť nad kokosovým orechom. „Nenechávajte prepitné menšie ako euro/dolár za každé pivo alebo víno, prípadne dve eurá/doláre za kokteil. Zvážte, či ešte niečo nepriložíte ako uznanie za zložitú prípravu nápojov alebo zvýšený pohyb v bare.“

 

V kaviarni

Zamestnanci pracujúci za pultom dostávajú plnú hodinovú mzdu, ale ak pri pokladni uvidíte misku na prepitné, je vítané hodiť tam nejaké drobné. Hlavne ak ste mali zložitejšiu objednávku. Zvyčajne sa necháva 50 centov, prípadne euro za objednávku.

 

Donáška a rýchle občerstvenie

Pracovníci rýchleho občerstvenia dostávajú riadnu mzdu, zvykne sa im nechať prepitné 10 % – 15 % z objednávky, ak ste boli spokojní s jej kvalitou a doručili ju teplú.

rodinný rozpočetPrečítajte si tiež
11 tipov, ako mať správny rodinný rozpočet.

V hoteloch

Prídete na dovolenku a už sa na vás vrhajú zamestnanci, ktorí vám chcú odniesť batožinu na izbu? Môže vám to prísť nepríjemné, lebo neviete, či máte dať prepitné alebo nie.
Vo všeobecnosti platí, že za dopravenie vašej batožiny na recepciu sa nedáva prepitné. Dávate ho až tomu, kto vám prinesie kufor na izbu.
Ale opäť si radšej zistite u delegáta, či na internete, ako je to v danej konkrétnej krajine. Napríklad v Číne a Japonsku je prepitné považované za neslušnosť. Či už ide o taxikára, hotelový personál alebo obsluhu v reštaurácii.

„Prepitné pre chyžné v hoteloch je vždy veľmi kontroverzné a rozpačité,“ tvrdí expertka pre hotelové rezorty Charlyn Keating Chisholmová. Vždy im však nechajte nejaké prepitné a to na správnom mieste. Ak peniaze dáte na nočný stolík, môže to znamenať, že ste si ich tam len odložili. Najčastejšie sa dávajú pod vankúš, prípadne do obálky s označením Tips alebo ho odovzdajte osobne, keď chyžnú stretnete na chodbe.

 

Ako dať prepitné pri platbe kartou?

prepitné platba kartou

Elektronický tringelt spôsobuje danému prevádzkovateľovi problémy. Naozaj ich dostane daný obsluhujúci personál? A ako sa to rozdelí?
Treba vedieť, že celá suma elektronických tringeltov sa na konci zmeny nezmení jednoducho za hotovosť. Prepitné sa môže dostať k zamestnancovi ako mesačný príjem a vtedy sa naň vzťahujú odvody…

Ideálne je zaplatiť účet platobnou kartou a potom nechať na stole nejakú menšiu sumu, pár eur ako prepitné v hotovosti.
Tringelt samozrejme môžete dať aj priamo pripísaním sumy na bankový účet pri platbe kartou za celkový účet. Jednoducho to vopred oznámite pracovníkovi, že o koľko má navýšiť danú sumu. Alebo jej výšku napíšete na prinesený účet (býva tam na to určená kolónka). V tomto prípade však obsluha málokedy uvidí tieto peniaze. Preto to robte povedzme v rodinných podnikoch, kde vás obsluhuje priamo majiteľ.

NÁŠ TIP
Neviete si rýchlo zrátať, koľko je 20% z danej objednávky? Nevyťahujte mobil, ani kalkulačku. Pozrite sa na sumu, ktorú máte zaplatiť. Presuňte desatinnú čiarku o jedno miesto doľava. Zo školy si pamätáte, že to je 10 % celkovej sumy. Vynásobte to dvomi a máte výšku prepitného. Napríklad máte platiť 27€, posuňte desatinnú čiarku doľava, čo je 2,7€ x 2, čiže prepitné môže byť cca 5€. No väčšinou zaokrúhlite, takže dáte 30€.

 

Ako rozhodnúť, kto platí účet?

prepitné účetČasy, keď sa od džentlmena očakávalo, že zaplatí za dámu, sú preč. Dnes sa obyčajne predpokladá, že ak ste s návrhom na posedenie prišli vy, zaplatíte účet alebo aspoň svoj podiel. Toto pravidlo platí rovnako v prípade stretnutia dvoch ľudí alebo aj celých skupín, napríklad, keď pozvete rodičov svojho partnera alebo partnerky na spoločnú večeru.

Ak ste boli pozvaní a hostitelia vám vyslovene nepovedali, že účet zaplatia oni, mali by ste im ponúknuť, že za seba zaplatíte. Niektorí ľudia trvajú na tom, že zaplatia celý účet. Poďakujte sa im za štedrosť a prejavte ochotu, že nabudúce zaplatíte účet vy.

Ak je cena za konzumáciu jedla a nápojov všetkých hostí, ktorí sa stretnú pri spoločnom stole, zhruba rovnaká, nie je problém rozdeliť si účet v pomernej výške.
Ak si členovia vašej spoločnosti objednali rôzne jedlá za rôzne ceny, alebo ak si pitie alebo dezert objednali len niektorí, lepšie bude, ak si každý účet zaplatí sám. V tom prípade, ak sa rozhodnete platiť kreditnou kartou, sa však informujte, či reštaurácia prijme platbu viacerými kartami. V niektorých podnikoch sú totiž možnosti takejto platby obmedzené.

NÁŠ TIP
Ak ste na pracovnom stretnutí, obyčajne účet platí organizátor podujatia. Pravdepodobne za vás zaplatia aj vtedy, ak ste klientom nejakej spoločnosti.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.