Bola známa pod rôznymi názvami: baba, gugelhupf, kugelhopf či bundtcake. Nenájde sa však Slovák, ktorý by nepoznal bábovku 🙂 Málokto vie, že jej história siaha až do roku 1581, kedy sa prvýkrát spomínala v kuchárskej knihe Marxa Rumpolta, v ktorej koláč opisuje akoby mal tvar klobúka.
Bábovky na slovenských stoloch pretrvávajú najmä vďaka svojej jednoduchej príprave, množstvu možných chutí a variácií, no a v neposlednom rade kvôli skvelej chuti.
My máme pre vás skvelý recept na prvé slnečné jarné dni: svieža citrónová bábovka s tvarohom. Je plná bielkovín, keďže obsahuje tvaroh a jogurt. Pomyselnou čerešničkou na torte je citrónovo-cukrová poleva, ktorá jej dodáva ten správny sladkokyslý šmrnc.
Citrónová bábovka s tvarohom
Mimochodom, najväčší rozmach zažila bábovka až v 19. storočí na území Rakúsko-Uhorska. Najčastejšie sa vtedy podávala na oslavách a svadbách. Dostupná bola skôr iba pre vyššiu strednú vrstvu. Až objav prášku do pečiva pod značkou Dr. Oetker ju dostal na stoly nižšej strednej vrstvy. Odvtedy je v našich domácich kuchárkach dodnes.
Pozrite si aj ďalšie naše recepty na bábovky – jablkovú, či hruškovú, cícerovú, alebo bez mlieka a oleja.
SUROVINY
Cesto:
- 4 vajcia
- 130 g práškového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 120 g hrudkovitého tvarohu
- 60 ml oleja
- 1 balíček kypriaceho prášku
- Mletá škorica
- Sušené hrozienka
- Maslo na vymastenie bábovkovej formy
Cukrová poleva:
- 1 PL šťavy z citróna
- 1 PL horúcej vody
- 3 PL práškového cukru
POSTUP
Ako prvé sa uistíme, že všetky suroviny majú izbovú teplotu. Bábovkovú formu vymastíme kúskom masla a vysypeme múkou alebo strúhankou. Rovnako si prichystáme aj citrón, ktorý si poriadne vyšťavíme. Rúru si zapneme na 180 stupňov Celzia.
Ideme na cesto. Do väčšej misy rozbijeme všetky vajíčka, prisypeme práškový a vanilkový cukor. Metličkovým mixérom mixujeme približne 5 minút, kým nebude zmes hustá. To zabezpečí, že bábovka bude krásne nadýchaná. Mixér nachvíľu zastavíme a do zmesi prilejeme olej, jogurt, tvaroh a šťavu z citróna. Chvíľu ešte mixérom zmixujeme, aby sa všetky suroviny spojili.
Na záver prisypeme sypké suroviny ako múku, kypriaci prášok, škoricu a za hrsť sušených hrozienok. Zmes opatrne premiešame. Nemiešame ju však dlho, aby sme čo najviac zachovali nadýchanosť zmesi.
Cesto vylejeme do nachystanej bábovkovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 35 minút, kým povrch bábovky nechytí zlatistý nádych.
Bábovku necháme úplne vychladnúť a až potom ju z formy vyklopíme. Medzitým si pripravíme citrónovú polevu. Zmiešame práškový cukor, horúcu vodu a citrónovú šťavu do požadovanej konzistencie. Čím viac cukru použijeme, tým bude poleva hustejšia.
Vychladnutú bábovku ňou polejeme. Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka