Marokánky. Recept na sladkú arabskú dobrotu

LinkedIn

Poznáte marokánky? Kedysi ich predávali aj v obchode, v takom nevzhľadnom celofáne….možno ich ešte majú aj dnes. Nesiahajte po nich a radšej si urobte domáce marokánky. Sú jednoduché, lahodné, chrumkavé a navyše aj bezlepkové, takže potešia aj celiatikov.
Marokánky k nám dorazili z arabského sveta, ale rýchlo sa stali aj u nás obľúbenou sladkosťou. Pôvodný recept obsahoval med, oriešky, datle, cukor, kakao, vanilku a dokonca aj malé množstvo hašišu. Ten u nás dnes nenájdete 🙂

Tie spomínané priemyselne vyrábané marokánky obsahujú namiesto datlí lacnejšiu citrónovú alebo pomarančovú kôru, ktorá bola naložená v cukre. A namiesto orieškov arašidy. K tomu glukózový sirup, stužený tuk, emulgátory… Toto asi nie, však?
Z jednej strany bývajú marokánky namočené v čokoláde a hoci existuje veľa verzií tohto receptu, odporúčame tento náš. Marokánky sú v podstate cukrárenským evergreenom, takže sa oplatia vyskúšať.

„Marokánky ma nikdy veľmi nenadchli. No od mamičky synovho kamaráta som dostala túto verziu a odvtedy na Vianoce nemôžu chýbať na mise s pečivom. Osobne nemám rada väčšie množstvo kandizovaného ovocia, radšej používam sušené. Ale kto má kandizované ovocie rád, pochopiteľne, môže použiť kandizované,“ radí Zdeňka Mazúrová, ktorá má blog o bezlepkovom varení a pečení, a vydala aj knižku Bezlepkové pečenie pre každého. Jej dcéra mala celiakiu a tak sa musela naučiť variť bezlepkovo. Takmer 10-ročné skúsenosti a recepty zhrnula do spomínanej knižky.

 

Lahodné bezlepkové marokánky

Suroviny:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 160 g pokrájaného sušeného ovocia (zmes)
  • 160 g posekaných orechov (zmes vlašských, pekanových, lieskových, para orechov, mandlí)
  • 160 g práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 20 g bezlepkovej múky Jizerka zlatá

Na dokončenie si pripravte asi 200 g čokolády alebo čokoládovej polevy.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.domáca marlenka medovník

POSTUP:

recept postupRúru predhrejeme na 120 °C. Dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie.

recept postupV smotane dohladka rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do kaše vmiešame obidva cukry, orechy a ovocie. Malou lyžičkou naberieme hmotu a ďalšou lyžičkou ju zhrnieme na plech – tvoríme tak kôpky. Pečieme ich 20 – 30 minút.

recept postupHotové marokánky začnú ružovieť. Upečené necháme vychladnúť.

recept postupDo misky nalámeme čokoládu alebo polevu a v mikrovlnnej rúre ju po 30-sekundových intervaloch postupne celkom rozpustíme.

recept postupMarokánky do čokolády namáčame spodnou stranou. Necháme ich obschnúť a hotové uložím do škatule. Skladujeme ich na chladnom mieste.

Tieto marokánky môžu jesť teda aj celiatici a rozhodne im budú chutiť. Vyskúšajte ich. Ak nemôžete lepok, alebo máte doma niekoho takého, odporúčame spomínanú knihu Bezlepkové pečenie pre každého.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar