Marokánky. Recept na sladkú arabskú dobrotu

Poznáte marokánky? Kedysi ich predávali aj v obchode, v takom nevzhľadnom celofáne….možno ich ešte majú aj dnes. Nesiahajte po nich a radšej si urobte domáce marokánky. Sú jednoduché, lahodné, chrumkavé a navyše aj bezlepkové, takže potešia aj celiatikov.
Marokánky k nám dorazili z arabského sveta, ale rýchlo sa stali aj u nás obľúbenou sladkosťou. Pôvodný recept obsahoval med, oriešky, datle, cukor, kakao, vanilku a dokonca aj malé množstvo hašišu. Ten u nás dnes nenájdete 🙂

Tie spomínané priemyselne vyrábané marokánky obsahujú namiesto datlí lacnejšiu citrónovú alebo pomarančovú kôru, ktorá bola naložená v cukre. A namiesto orieškov arašidy. K tomu glukózový sirup, stužený tuk, emulgátory… Toto asi nie, však?
Z jednej strany bývajú marokánky namočené v čokoláde a hoci existuje veľa verzií tohto receptu, odporúčame tento náš. Marokánky sú v podstate cukrárenským evergreenom, takže sa oplatia vyskúšať.

„Marokánky ma nikdy veľmi nenadchli. No od mamičky synovho kamaráta som dostala túto verziu a odvtedy na Vianoce nemôžu chýbať na mise s pečivom. Osobne nemám rada väčšie množstvo kandizovaného ovocia, radšej používam sušené. Ale kto má kandizované ovocie rád, pochopiteľne, môže použiť kandizované,“ radí Zdeňka Mazúrová, ktorá má blog o bezlepkovom varení a pečení, a vydala aj knižku Bezlepkové pečenie pre každého. Jej dcéra mala celiakiu a tak sa musela naučiť variť bezlepkovo. Takmer 10-ročné skúsenosti a recepty zhrnula do spomínanej knižky.

 

Lahodné bezlepkové marokánky

Suroviny:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 160 g pokrájaného sušeného ovocia (zmes)
  • 160 g posekaných orechov (zmes vlašských, pekanových, lieskových, para orechov, mandlí)
  • 160 g práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 20 g bezlepkovej múky Jizerka zlatá

Na dokončenie si pripravte asi 200 g čokolády alebo čokoládovej polevy.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.domáca marlenka medovník

POSTUP:

recept postupRúru predhrejeme na 120 °C. Dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie.

recept postupV smotane dohladka rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do kaše vmiešame obidva cukry, orechy a ovocie. Malou lyžičkou naberieme hmotu a ďalšou lyžičkou ju zhrnieme na plech – tvoríme tak kôpky. Pečieme ich 20 – 30 minút.

recept postupHotové marokánky začnú ružovieť. Upečené necháme vychladnúť.

recept postupDo misky nalámeme čokoládu alebo polevu a v mikrovlnnej rúre ju po 30-sekundových intervaloch postupne celkom rozpustíme.

recept postupMarokánky do čokolády namáčame spodnou stranou. Necháme ich obschnúť a hotové uložím do škatule. Skladujeme ich na chladnom mieste.

Tieto marokánky môžu jesť teda aj celiatici a rozhodne im budú chutiť. Vyskúšajte ich. Ak nemôžete lepok, alebo máte doma niekoho takého, odporúčame spomínanú knihu Bezlepkové pečenie pre každého.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 507x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: